Nu finns första SvD Insikt

 

Nu är det här! Natten till torsdag dök vårt Ipadmagasin SvD Insikt upp i app store. Här hittar du det. Ladda ned SvD Insikt-appen, öppna den och ladda ned det första numret gratis. I SvD Insikt nr 1 ryms bland annat Andreas Cervenkas text om skuldkrisen kompletterad med videografik om hur pengar egentligen blir till, Zlatans betydelse för integrationen, fetischmode, novellen Bröllop av Jonas Karlsson, musikspelning med Sarah Riedel och en bildsatt understreckare om Steve Jobs, hjärnan bakom Ipaden.

Värt att veta är att SvD Insikt släpps i hela världen, så appen dyker upp i alla app stores under torsdagen. Vi väntar med spänning på omvärldens reaktioner. Nu åker vi om några timmar till Bok- och biblioteksmässan i Göteborg för att presentera vårt visuella samtidsmagasin för alla besökare. Kom förbi SvD:s monter, testa och tyck till om ni är på plats. Annars får ni gärna mejla era synpunkter till insikt@svd.se eller lämna en kommentar här på bloggen.

Trevlig läsning!

Visa kommentarer (88 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://Svd.se Larsviberg

  Jag tycker det börjar bli dags att skilja på biologisk ålder och antal levnadsår.

 • Anonym

  Snälla! Inte ”mejl”. Klar ”Jos”-varning.

  • Anonym

   Vill du även ha fler lieutenants inom militairen?

 • Anonym

  Tejp då? Och vajer? (Var alltså svar till PaulMikael.)

 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  Sverige kommer att få  återinföra examensformerna Juris utriusque doktor respektive Juris utrisque kandidat, Termen utriusque angav att personen hade kompetens inom både romersk och kanonisk rätt. Benämningen avskaffades vid juristutbildningens omläggning 1904. Den förkortas jur. utr. dr.

  Det behövs faktiskt personer som förstår att de kommer att få stå till svars för sina gärningar och underlåtelser, om inte förr så på Domens Dag. Sådana insikter gives tyvärr inte vid utbildningsfabriker vilket har betydelse i såväl stort som smått.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1116351892 James Hogg

  Danskarna däremot skriver ”mail” och verbet ”at maile”. Härav titeln på författaren Svend Åge Madsens mejlsamling, ”Når man mailer”.

 • Anonym

  Norman E-postskickare var en stor författare…

  …och jag upplever hela diskussionen som postmodernistisk…

 • http://twitter.com/niklasro Niklas Rosencrantz

  Jag håller med PaulMikael. Vi ska inte börja skriva ”kompjuter”. ”mejl” är bara ful svengelska och i de här sammanhangen (dataord) ska man referera till http://www.datatermgruppen.se/ snarare än SAOL och datatermgruppen menar även att webbplats bör användas i stället för det fula ordet ”sajt” som inte bara är ful svengelska men även kan missförstås att betyda någonting helt annat (”site” kan även betyda en hel fysisk datahall).

  • Anonym

   Bra sagt men jag tror du missade en poäng… Självklart ska vi inte börja skriva ”kompjuter”, eller computer för den delen heller, utan fortsätta använda det fullt fungerande svenska ordet ”dator”.
   Trevlig helg!

  • Anonym

   Och datatermgruppen skriver: ”Stavningarna mail, maila avråder vi ifrån.” (De föreslår framför allt e-post, men ”mejl” fungerar som ”ledigare vardagsform”.

 • Anonym

  Så det finns korrekta sätt att skriva ”mejl” men i tidigare inlägg så pissar du svenska språket i ansiktet och säger att det inte spelar någon roll om man säger ”de/dem” eller ”dom”. Hört talas om ordet ”konsekvent”?

  • Anonym

   Håller med dig.  Vi kommer att få höra mer och fler icke konsekventa inslag.  Frågan är om SvD inte kan skaffa fram en bättre ”språkkonsult” som vet vad han/hon håller på med?

 • Anonym

  Mejl, Sajt, Webb, Blogg…

  Eller så använder vi den stavning som var vanlig innan orden ”aftonbladet-ifierades”:
  Mail, Site, Web, Blog…

  Ja, jag jobbar inom ”IT” och har sedan många år tillbaka stört mig på hur facktermer kapas, får en andra betydelse (deras ursprungliga närbesläktade betydelse som fackterm fortsätter oftast att existera vilket förvirrar ”vanligt folk” som är omedvetna om den ursprungliga, oftast betydligt mer precisa, betydelsen) och ”försvenskas” i stavningen.

  • Anonym

   Jag jobbar med ”språk” och tycker att ”folk” generellt ska vara ”försiktiga” med hur de använder ”citattecken”.

   • Anonym

    Jag ber hemskt mycket om ursäkt för att jag använt citattecken på ett sätt som motsvarar det som vanligtvis används i vardagligt svenskt språkbruk.

    ”aftonbladet-ifierades” – Ett begrepp som knappast är allmänt accepterat men som jag tyckte beskrev ganska väl vad det rör sig om.
    ”IT” – Citattecken för att indikera att indikera at IT/Informationsteknologi inte var helt rumsrent som begrepp inom just ”IT-världen” när det började användas, det sågs som ett buzzword.”vanligt folk” – Med en föraktfull ton som för att indikera att folk i gemen har en tendens att ta facktermer och använda dem felaktigt.
    ”försvenskas” – Ett löjligt ord enligt mig, ”E-post” är en korrekt försvenskning, ”mejl” är bara en ändring av stavningen på ett ord vars betydelse fortfarande är avhängig att personen som läser ordet kan språket som ordet lånades från.

  • Anonym

   Förstår inte riktigt vad transkription till svensk stavning (mejl och sajt) har med detta att göra?

   Jag tycker att det verkar vara betydligt vanligare att vardagliga ord kapas av trångsynta dataloger, som sedan vägrar förstå ordets allmänna innebörd (som ofta går århundraden tillbaka).

   Ordet lista har exempelvis blivit synonymt med länkad lista i ett antal akademiska subkulturer. Ett annat exempel är ordet vektor som fått betydelsen dynamisk array (icke länkad lista). Det är i princip motsatsen(!) mot matematikens vektorer som alltid har ett fixt antal element och dimensioner (även om de ibland kan vara oändligt många).

   C-baserade språk med teckenkombinationen == i betydelsen = (och matematiskt omöjliga uttryck som x = x+1) är ett annat horribelt exempel på vad långhåriga datamuppar kan ställa till. (Egentligen är problemet att man tog ett snabbt ihopslängt språk på allvar, pga kopplingen till unix). Detta har sedan länge förvridit huvudet på horder av kids, så risken finns att vi snart får in den här snurren även i matematiken.

   • Anonym

    Fast nu jämför du äpplen och päron, men det vet du förmodligen mycket väl.

    De exempel jag gav skiljde sig ganska rejält från de du tog upp.

    • Anonym

     Nja, gav du några exempel?

     Avseende kapning (kidnappning, hijacking) av ord vill jag alltså hävda att det till stor del förhåller sig ganska tvärtemot det du beskrev. Allmänna begrepp smalnas av eller ändrar betydelse (se ovan) när de görs till akademiska facktermer. Men jag kan förstås ha missat mycket. Det vore kul om du kunde visa ett par konkreta exempel på vad du menar.

     • Anonym

      Ja, jag gav exempel. Du kontrade med andra exempel.

      Gällande dina exempel:

      Lista – Inom datalogi så har ordet en ganska specifik betydelse, men det är enbart inom den domänen.

      Vektor – Återigen så har ordet inom datalogi en betydelse som är specifik, dock inte riktigt den du påstår att den är, snarare så brukar det oftast användas på just det sätt som det används inom matematiken (åtminstone när det gäller program som hanterar grafik på något sätt).

      == och = – Av syntaktiska skäl så är det bra att ha en jämförelseoperator och en tilldelningsoperator som inte är densamma.

      Om tilldelning och jämförelse använder samma operator så får man problem om man vill göra något i stil med:
      if(foo = bar()) { do_stuff(); }

      Då if-satser utgår från boolesk logik så blir det här genast krångligt om man använder ‘=’ för både tilldelning och jämförelse. Man har då bara möjlighet att antingen låta ovanstående betyda ”Om foo är lika med bar()” eller ”om foo kunde tilldelas värdet av bar()” men att i en if-sats (eller motsvarande) uttrycka båda möjligheterna blir svårt utan någon form skillnad mellan tilldelnings- och jämförelseoperator.

      Om man däremot skiljer på operatorerna så kan man låta if(foo = bar()) { … } betyda ”Om foo kunde tilldelas värdet av bar()” och if(foo == bar()) { … } betyda ”om värdet av foo är lika med värdet av bar()”.

      Men det här visste du förmodligen…

     • Anonym

      Precis, ”enbart inom den domänen” är själva problemet! Man bör naturligtvis sträva efter begrepp som fungerar hyfsat även i angränsande domäner för att inte skapa onödig begreppsförvirring (tänk fysik-kemi, kemi-biologi, biologi-medicin etc). Du erkänner indirekt att vektor fått olika betydelser. Att dessa ligger nära varandras motsatser skapar begreppsförvirring, det har jag sett prov på åtskilliga gånger.

      Eftersom vi nu kommit in på datalogi ordentligt: Jag har aldrig påstått att ”tilldelning” (destruktiv uppdatering) bör ha samma syntax som jämförelser (eller som deklarativa satser, typ let a(x) = sin (x/2)). Problemet med = i den rollen är att = sedan århundraden varit etablerat just för jämförelser (och deklarativa likheter).

      C:s användning av = innebar något av en återgång till 50-talets FORTAN-syntax som baserats på datorer utan (inte ens ascii); man valde att använda = (enda tillgängliga relationsoperatorn) för kopiering och införde symbolerna .LT., .GT., .GE. etc. för relationer, det var konsekvent, om än ologiskt. Många datorer hade dock matematiska och tekniska symboler redan på 60-talet, men de slogs ut av ascii och återkom på allvar först nyligen, via Unicode (bl.a pilar och liknande, sådant som ofta används för uppdatering av variabler i pseudo-kod).

      De flesta språk (inte bara Algol och Pascal) innan C-syntaxen smittat halva programspråksfloran var också begränsade av en minsta gemensamma teckenuppsättning, men de använde det utmärkta := för uppdatering och initiering. Så gjorde även det typlösa språket BCPL som unix-porterings-snabbfixen B utgick ifrån. I avskalningsprocessen ner till B lyckades man dock förstöra BCPL:s eleganta syntax; förutom bytet av := / = mot = / == så ersattes and och or med de fåniga && och ||. Deklarativa ord (let) togs bort medan BCPL:s koncisa satsparenteser {} faktiskt fick vara kvar. Ett senare ”B med typer” fick heta C.

     • Ylva Byrman

      ”Gilla” på hela den här tråden. Plus extra nostalgikärlek till tilldelningsoperatorn :=.

  • Anonym

   Glace, fauteuil, lieutenant, corps… Att importerade ords stavning anpassas till svenska normer är knappast något att uppröras över.

 • Red Scream

  Även om jag tycker att det ser fånish ut med ”mejl” kan jag ju hålla med om att ”mail” är fel, mest med tanke på att ”mail” för en engelskspråkig person är ”brevpost” och om en engelskspråkig person ska referera till ett ”mejl” skulle denne säga ”e-mail.” Då kan man tycka att ”mejl” refererar till ”e-mail” och mer riktigt.

  • Anonym

   Fast även på engelska så används ofta ”mail” om e-post.

   • Anonym

    Nja, inte så ofta … och google bekräftar: ”i sent him an email” (cirka 2,650,000 träffar) och ”i sent him a mail” (cirka 59,200 träffar).

    • Anonym

     ”mail +server” -> 133 000 000 träffar

     ”email +server” -> 190 000 000 träffar

     ”e-mail +server” 1 130 000 000 träffar med en ”did you mean: email +server”

     Mail är alltså inte lika vanligt som email eller e-mail men fortfarande inte en ovanlig term.

     • Anonym

      Detta är ju dessutom bara tillsammans med ordet server, där ”mail” råkar bli entydigt, inte i vardagligt bruk.

     • Anonym

      Jag skulle vilja påstå att ”ord +server” i det här fallet är bättre än ”I sent him an ord” då det senare förlitar sig på en väldigt specifik formulering.

 • http://twitter.com/SkanskeArne Per-Arne Olsson

  Det måste väl ändå gå bra att säga och skriva hotmailhelvete. Ska kanske vara stort h? Det anspelar ju på en rätt intressant tjänst från Microsoft. Intressant, därför att de ju helt plötsligt kan få för sig att stänga av 100.000 tals användare.
  Hände senast i höstas, och ja, jag var bland dem. Därav http://www.ubetoo.com/sajsone/45747

 • http://www.facebook.com/people/Camden-Xiang/100002245626165 Camden Xiang

  Just på grund av att ”mejl” är den rekommenderade stavningen skriver jag alltid ”mail” och ”maila”. På det sättet tar jag som språkbrukare kontroll över mitt eget språk istället för att låta självutnämnda språkvårdare bestämma för mig vad som är rätt och fel.

  • Anonym

   Så av den anledningen skriver du också bureaudirecteur, fauteuille, pieksa, lieutenant, militaire, kapitän och så vidare, förstår jag …

  • Anonym

   Åh, vad du är duktig!

 • Anonym

  Genom seklen har utländska låneord som kommit in i svenskan anpassats till svensk stavning, så att stavning och uttal stämmer överens. Mejl i stället för ”mail” är bara ytterligare ett sådant exempel och helt normalt. Annars skulle vi fortfarande skriva bureaudirecteur, fauteuille, lieutenant, portefeuille, militaire, jus (sky först och sedan, via engelskans juice, till vårt jos). Men kan någon förklara för mig varför alla (utom jag, tycks det) till varje pris vägrar att ändra stavningen på ordet ”genre” till den för oss naturliga stavningen sjanger (som norskan redan gör)?

  • Anonym

   Förmodligen för att det inte används tillräckligt mycket, åtminstone inte till vardags. Jag har (enstaka gånger) hört det uttalas [jenre] av människor som först kommit i kontakt med det i skrift…

  • Anonym

   De flesta av oss skriver även juice, workshop, milkshake och lite annat som inte har anpassats. Det är för att det svenska språket är levande och inte alltid behöver vara regelbundet. Vill man ha perfekt regelbundenhet får man använda sig av esperanto. Jag föredrar själv att skriva mail eftersom jag tycker det ser snyggare ut, men jag är för all del medveten om att det rimmar illa med att skriva okej, som jag också gör. Däremot blandar jag inte utländsk och svensk stavning i samma ord som folk så ofta gör i t.ex. ‘okey’ (ska vara okej eller okay) och yey, som på engelska stavas yay. Som svensk variant kunde man där använda jäjj, tycker jag.

   • Anonym

    I det här fallet är jag tydligen för gammal eller obildad. Vad är yey, eller yay eller jäjj? 

  • http://profiles.google.com/jorgenmtt Jörgen Mattsson

   Många låneord finns också med oförändrad stavning. Så vad som är rätt och fel där är svårt att säga. Fördelen med t.ex ”mail” är att det erinrar om ordets ursprung, dvs det engelska ordet för post, vilket ”mejl” inte gör.

 • Anonym

  Varför behöver vi låna ord då vi har envändbara svenska ord. Det svenska språket är alldeles för ”nedskräpat” med främmande ord. Vi bör följa den linje som Norge och Island gör då det gäller vårat språk.
  Tack för ordet // Yvonne i USA 

  • http://profiles.google.com/jorgenmtt Jörgen Mattsson

   Att helt avstå från lånord vore opraktiskt. Dessutom skulle vi få en massa krystade nybildningar. Ordet telefon är till exempel rejält inarbetat i språket. Att ersätta det med ”fjärrtalare” eller liknande skulle kännas fånigt. Tanken verkar också bygga på en oriktig idé om ”rena” och ”oblandade” språk, dvs en ren illusion.

 • Anonym

  Men är det lag på att man måste stava som det står i Akademins ordlista? När infördes den lagen och vad har den för benämning?

  • http://profiles.google.com/jorgenmtt Jörgen Mattsson

   Sant. SAOL är inte en kodifiering av vad som är ”rätt”. Ord och stavningar som inte finns med i SAOL är inte mindre rätt än de som är med.

 • Anonym

  Självklart skriver man mejl och mejla. Ordet e-post gäller också som övergripande term, men jag säger inte e-posta eller e-breva eftersom det låter konstlat och dumt. Går det att försvenska på ett bra sätt så gör man det.

  I det här fallet så är det ju busenkelt att göra svenska ord av engelskans mail och e-mail. Mejla alltså. Enkelt och bra. Den som skriver maila är bara tramsig.

 • Anonym

  I själva verket ingen som vet vad yay, yey, jejj är för något (utom kanske i yipiyay)? 

 • Maria Rouaud

  Okej ska man också skriva då, eller hur? Och gajd i stället för guide? Och jos?

 • Anonym

  En ganska fantastisk nyhet i dag!  Den presenterades ju redan i mars månad 2011!!
  Men en nyhet är väl alltid ”ny”!

  • Anonym

   Om du hade fortsatt läsa efter första stycket hade du sett att denna artikel även tar upp de svar som inkommit under sommaren från andra remissinstanser. Inte alltid så lätt att vara spydig va…

 • Kim Welter

  Den här lagen är som ett dåligt skämt. Hur i hela världen kan man ha en lag om civilkurage i ett land där man kan dömas för misshandel om man råkar försvara sig för mycket då man själv utsätts för brott?

  Om de på allvar menar att man ska försvara andra så måste vi få beväpna oss så att inte bara skurkarna har vapen. Därefter måste vi få rätten att använda obegränsat våld mot skurken så att han inte längre utgör ett hot mot brottsoffret eller han som ingriper.

  .

 • Anonym

  Suck! KDs hjärtefråga? Inte konstigt att de dalar. Vi behöver inte fler lagar som dikterar vad vi ska och inte ska göra. Det är ytterst få som inte vill göra det rätta efter bästa förmåga för en annan människa i nöd. Man vill alltså komma åt det lilla fåtalet och belasta rättssystemet med fler utredningar/rättegångar och nu med temat feghet.  Använd de resurserna istället till att stärka skyddet för vittnen (och offer) där det finns risk för hot från de anklagade. Samt se med lite mer välvilliga ögon på t.ex nästa kille som tar en våldtäktsman på bar gärning, blir så förbannad, att han får betala böter till våldtäktsmannen för misshandel.. Ska det utdömas böter i sådana fall, borde de snarare gå till någon brottsoffersfond, inte till den brottslige som blivit ‘ett offer’ pga sitt brott.

 • Anonym

  Ingen ska kunna lagstifta någon att riskera sin egen hälsa eller liv. Rätten till sitt eget liv är okränkbar. Däremot borde det vara självklart att man som medmänniska hjälper till i de fall där man inte riskerar sin egen hälsa (en del olyckor, varna andra, påkalla uppmärksamhet osv.)

  Om politiker vill åstadkomma ingripande från privatpersoner får de sannolikt jobba på att ändra attityder i samhället. Ett eventuellt ingripande måste få bygga på frivillighet. 

  Ett tips: Ändra lagstiftningen så att man vid ett (frivilligt) ingripande inte riskerar åtal för misshandel!
   (som det är idag om man råkar ta i för mycket eller använda ett tillhygge för att avvärja ett överfall)

 • Anonym

  Vi behöver den lagen. Det behövs en tydlig signal om att vi ska stävja brott och hjälpa samhället och nödlidande. Nuläget är skrämmande. Jag jobbar inom räddningstjänsten bland annat som räddningsbefäl vid räddningscentralen/SOS-Alarm och allt för ofta ser jag konsekvenserna av inringande som inte vill göra mycket för skadesituationen. Dagligen ser personer trafikolyckor, men stannar inte bilen för att kolla om någon blivit skadad, man hör en brandvarnare i lägenheten bredvid, men vägrar gå dit och lukta eller knacka på osv. 

  Det viktiga perspektivet med en sådan lag är inte åklagarnas perspektiv/problem med att lagföra, utan att faktiskt försöka ge signaler om att i nödsituationer behöver alla hjälpas åt. 

  • Anonym

   Och i din värld så kommer aldrig någonsin någon erkänna att dom märkt något överhuvudtaget. Är det bättre? Alla instanser är ju överens om att det knappt finns en endaste positiv effekt utav en sådan lag men ändå låtsas du som om det faktiskt finns det.

   • Anonym

    En enkel detalj är att en SOS-operatör eller Polisen kan beordra någon att agera. Nu hörs allt som oftast, ”det skiter jag i, det är inte mitt jobb att kontrollera om han är döende, ni får väl skicka ut någon”. 

    Klart att det finns problem med en sådan lag. Men vi är snart sista västlandet som saknar lagkrav på agerande vid brott och nödsituationer. Jag vägrar tro att Svenska människor är så annorlunda att det inte kan fungera i Sverige. 

    Att såväl advokater som åklagare ser problem lägger jag mindre vikt vid (de arbetar endast i ett efterskede).

  • Anonym

   Och på vilket sätt löser denna lagen folks likgiltighet? Värnar man inte om andra kommer enda resultatet av en sån här lag bli att man låsas som om det regnar och inte ens ger sig till tals. ”Nej, jag hörde inget!” ”Nej, jag såg inget” kommer det bli istället.

 • Anonym

  Det kan ju inte räcka med att ha civilkurage. Vi bör naturligtvis införa en lag som kräver att vi ska vara snälla och hjälpa varandra i alla sammanhang. Den lagen ska naturligtvis inte bara gälla för oss vanliga människor, den ska gälla alla, t ex politiker, domare, poliser och soldater. Livet kommer att bli härligt att leva.

 • Anonym

  Det Nya Sverige i ett nötskal – sköt dig själv och skit i andra!
  Vi har snart passerat USA i cynism och likgiltighet, och folk kan bli rånade, påkörda, våldtagna etc utan att någon gör något – ”för man vill ju inte bli indraget i något som kan bli lite jobbigt”.

  Minns (och googla gärna på)  Elin Krantz som våldtogs och mördades, där grannarna hörde henne skrika i 15 minuter utan att någon ens ringde polisen!

  Tack för detta fina Nya Sverige – flumvänster, batiktanter och 68-muppar! 

  • Anonym

   Och i den världen det hade varit olagligt att inte göra något så hade dom inte hört något överhuvudtaget.

   Om folk inte vågar så kommer dom enbart att bli fegare och aldrig prata med ordningsmakten överhuvudtaget.

  • Anonym

   Är det flumvänstern, batiktanter och 68-muppar som inte ringer till polisen. Hmm. Det visste jag inte. Då ska vi naturligtvis ha en lag för att stävja deras flathet.

 • Anonym

  Finns det någon vetenskaplig rapport som visar att vi inte hjälper andra människor i nöd eller saknar det substans ?Är det baserat på att vi inte vill vittna/hjälpa brottsoffer vid grov kriminalitet är anledningen inte brist på civilkurage utan polisens oförmåga att skydda vittnen.Lägg inte skulden på oss medborgare, det är ni själva som har ansvaret att ge rättsväsendet tillräckligt med resurser, vilket ni tydligen inte har gjort.

  • Anonym

   Det finns mycket forskning kring att vi är väldigt obenägna att hjälpa till om vi är många som ser olyckan/brottet. Folk tänker att ”någon annan” tar hand om det, och struntar i att ingripa.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect

   • Anonym

    Intressant! Din länk går till en artikel om ”the bystander effect” som säger att ju fler som är åskådare, desto mindre sannolikhet att någon ingriper.

    Det är intressant, men väcker nya frågor. En skäl jag fick lära mig när jag gick en mini-kurs i juridik var följande: Orsaken till att vi inte straffbelagt detta är att om tusentals människor står runt Stockholms ström och ser en människa drunkna – vem av dem ska vi då straffa? Alla? Visst, det är ett extremt exempel, men hur många ska vi straffa.

    Och risken finns ju att vi gör som i länder där det är riskfyllt att hjälpa andra (vissa u-länder t.ex.) så fort vi märker att nåt händer låtsas vi inte se utan vänder bort blicken och går åt ett annat håll. Hur ska man bevisa att vi då sett något?

   • Anonym

    Tack för länken, det finns tydligen forskning om detta.
    Kan du även skicka en länk till den dokumentation som visar att vi svenskar är obenägna att hjälpa andra och anledningen till detta.
    KD måste ju ha någon dokumentation som grund till deras påstående att en lag behövs i Sverige.Tack på förhand !

    • Anonym

     Jag kan på rak arm ingen artikel som replikerat effekten på specifikt svenskar, men å andra sidan har jag aldrig hört någon protestera när effekten har generaliserats till alla i ”västerländska” kulturer. Det borde inte vara så svårt för dig att hitta den med lite lämpliga sökningar om du verkligen behöver den och en studie med enbart svenskar finns.

 • Guest

  Som medborgare har jag ett starkt intryck av att samhället inte skyddar mig om jag ingriper. Det är gärningsmannen som ska ”resocialiseras” och ofta med ny identitet. Det verkar också som att han kan ”resocialiseras” hur många gånger som helst.

  Om jag ingriper och slår ner gärningsmannen åker jag dit för misshandel och får både böta och betala skadestånd. Det är i alla fall det intryck jag har och jag verkar inte ensam om det.

  Den dag jag känner att myndigheterna tar hand om gärningsmannen i stället för att gulla med honom kan jag ställa upp på att ingripa.

 • Anonym

  Typiskt kristna som vill strafflägga folk för ”bristande moral”. Personligen anser jag det ett brott mot mänskliga rättigheter om någon blir straffad, böter eller fängelse, för aktioner där det inte finns något offer.

 • Anonym

  Javars, mer borde kunna göras för att mera aktivt söka rida spärr mot den likgiltighet, nonchalans, egoism, fräckhet och ”mördande” ytlighet som griper omkring sig i stigande grad. Om empatin steg några grader skulle det inte direkt missklä atmosfären människor emellan. Möjligen kunde man kanske vidareutveckla Abrahamssons modifierade förslag. Men man måste angripa de här negativa tendenserna på många olika fronter.

 • Perry Neum

  Om man ingriper riskerar man först stryk av förövaren, sedan av rättssystemet som antagligen ger dig ett högre straff för den motanmälan som förövaren gör. Får han fängelse kommer han sedan att hämnas på dig och ge dig stryk en gång till när han kommer ut, och som i alla självförsvarsmål börjar processen om igen med anmälningar och motanmälningar. En återfallsbrottsling glider vant genom systemet utan obehag, men jag som ingriper får min tillvaro slagen i spillror. Även om man skulle bli frikänd för allt kommer det att ha tagit så mycket tid och energi att man riskerar att aldrig repa sig igen… Det svenska rättssystemet är bara intresserat av att skydda brottslingar och deras rättigheter, brottsoffren skyfflas under mattan och glöms bort… Hur ska vi då kunna ha en lag som Tvingar oss att genomgå allt detta?

 • Anonym

  I betänkande http://www.regeringen.se/content/1/c6/16/26/29/a61672f1.pdfkan man läsa:
  // I föregående avsnitt konstaterades att ett hot om straffansvar inte annat än möjligen rent marginellt kan antas göra människor mer benägna att hjälpa varandra i krissituationer.Det finns emellertid skäl av annan art som talar för en lagstiftad allmän handlingsplikt när andra människor befinner sig i nödsituationer.Det kanske tyngsta av dessa skäl är att lagen bör återspegla den allmänna rättsuppfattningen. //

  Dvs, KD vill införa en lag som enligt dom själva är verkningslös vid krissittuationer.2006 genomförde KD en undersökning som visade att mer än hälften av svenska folket var för och skulle känna sig tryggare med en lag om civilkurage.

  Är det inte att lura folk ? KD vill införa en lag vilket innebär att svenska folket tror att man kan känna sig tryggare – trots att KD själva vet att så inte är fallet.Snacka om moraliskt förfall……..

 • alfa52

  Barnet skulle inte överlevt ens om respiratorn hade fortsatt användas! De  fysiska reaktioner, t.ex. ryckningar i kroppen och liknande är mycket obehagliga för föräldrarna att se. Framför allt för mamman som är helt i symbios med barnet. (Mamman trodde flickan behövde mat!) Barnet själv upplevde säkert ingenting och därav beslutet att vården skulle avbrytas. Läkaren och sjuksköterskan har säkert spolat nålen, vilket görs kontinuerligt så länge ”dropp” pågår. Precis som läkaren säger ”tiopental var helt omotiverat” reagerade jag när 1000xnormaldos för narkos rapporterades. Ingen behöver söva en djupt medvetslös, decerebrerad nyfödd! Nu har f.ö. födelsedateringen ändrats, så att hon föddes i v. 25 istället för v. 23.

  Synd att övervakningsfilmning inte pågick i vårdrummet där fler människor än på hela resten av avdelningen var närvarande. Läs FUP:en med alla vittnen som hörs och som var där! Det var närmast folkvandring till rummet där föräldrarna borde fått vara ifred med sitt döende barn. Hade filminspelning skett hade fjoll-noteringarna i åtalet om att ”dokumentation saknas” inte ens tagits upp till diskussion. Det hela är knappast en fråga om ”juridiska spetsfyndigheter” utan ett rättshaveri grundat på sådant ingen får säga något om. Men för mig är det helt okej om alla ska filmas från det att de anländer till sjukhus tills de lämnar. Samtliga filmer och samtalsinspelningar ska bevaras för gott, eller så länge som fråga om mord och liknade kan väckas juridiskt. (Preskriptionstiden borta).  Alla sjuka, anhöriga och besökare ska för att få tillträde skriva på ett godkännande om detta.

 • Anonym

  Inom den politiska vänstern finns det ju dem som tror på ”den nya människan”, eller den ”socialistiska människan”, ungefär detsamma som nazisterna trodde på. De tror definitivt på att nordkoreaner är goda kommunister allihop. Ungefär som när de är övertygade om att människor i fattiga länder är konstruerade för auktoritära regimer, s.k. ”omvänd rasism”.

  • Anonym

   Det du beskriver är den vanligast förekommande fördomen, eller snarare det mest ohederligaste debattknepet, hos högern: att någon som till exempel är emot privata vinster inom vården i Sverige automatiskt skulle försvara Nordkoreas styrelseskick. Det är som att beskylla en person som vill ha fler jobbskatteavdrag för vara sympatisör med Breivik. Hur många inom vänstern tycker att Nordkorea bedriver sund politik? 0,0001%?

 • Anonym

  Samtidigt är det svårt att veta hur mycket dessa människor vet om omvärlden. När Estland kunde ta emot TV från Finland skrattade folk åt reklamen; titta, inga människor i affären! Om man släppt in folk hade hyllorna rensats! Jmf med ICAs reklam. När folk sedan började inse att man inte först behövde stå i kö för an kundkorg, sedan gå till minst 3 anställda för att få varorna började systemet på allvar bryta ihop! Det fanns tillräckligt åt alla i väst.
  Eftersom militär och vakter kom från Mongoliet/ liknande för att inte ha relationer med befolkningen var de synnerligen mutbara, en flaska vodka och sedan gjorde man vad man ville. Vi tjuvkopplade elen, ingen demonstrerade, man gav bara f-n i vad Moskva sa. Får se om det blir likadant i N.K.
  PS
  Och vi tjuvjagade ganska friskt! Vapnen kom från fulla mongoler!
  DS

  • Anonym

   Intressant om ester som ser på finsk tv. Jag har hört liknande berättelser om nordkoreaner som ser på sydkoreansk tv. De nordkoreanska tittarna ska t.ex. ha fokuserat på de produkter (pennor, telefoner etc.) som används i den sydkoreanska vardagen när de sett såpopera  istället för de spelade händelserna.

 • Anonym

  ”Nordkoreaner är människor precis som du och jag…”
  .
  Du har just givit ett ansikte till det koreanska ordspråket :”instinkt är sinnets näsa”

 • Inge Larsson

  Silberstein om sin egen Nordkoreablogg: ”Bloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea””Där, precis som i Sverige, lever fullt normala människor av kött och blod.” I sanning en djupsinnig slutsats.

  • http://bloggforfrihet.wordpress.com/ MikeySalut

   Kanske en självklarhet, icke desto mindre behöver det påpekas ibland. Jag tyckte krönikan var bra.

  • Anonym

   Benjamin verkar vara samma andas barn som 68- vänstern och en ”påläggskalv”, som tillsammans med Kalle Larsson kan föra vänstern ännu längre vänsterut, så att de slutligen försvinner för gott ur Riksdagen. Varför utvandrar inte hela partiet till Nordkorea direkt? Precis som Kirunasvenskarna gjorde på 1930-talet till Sovjet. Då kunde vi kanske få en korrekt inside-story, som den Signe Kaskela skrev i sin bok om kommunisthelvetet.

 • Anonym

  Varför leka Nord-Korea specialist när du inte har ett uns om vad som försiggår inom gränserna. Att skriva intetsägande generella artiklar är ingen större vits med, bättre att du håller dig till vad pappa och mamma har vetskap om.
  .
  ”Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt.”

  Eftersom du är bara 22 år så kan du inte ha verkat professionellt särdeles många år.

 • Anonym

  Som påpekats, här har vi en text full av gissningar av en av redaktionens påläggskalvar. ”De flesta nordkoreaner har nog en ganska avslappnad och ointresserad inställning till det politiska” Vad vet du om det, Benjamin? Nordkoreanen i gemen har ju inte särskilt mycket att jämföra med, utan kanske internaliserar propagandan. Det finns tyvärr gott om rörelser som hjärntvättat sina medlemmar med förödande konsekvenser  – Nordkoreas kommunistiska systerparti i Kambodja är ett exempel, och många religiösa rörelser. Det finns gott om människor som är beredda att dö för sin övertygelse och gott om människor som inte är beredda att göra det. Jag vet inte heller särskilt mycket om nordkoreanernas inställning till politik, men jag skriver i kommentarsfältet utan att få betalt.

 • Anonym

  ja det kanske inte är så farligt att leva i en kommunistisk diktatur…eller vad säger du Benjamin?

 • farbror Sven

  Palestinier

  Undrar om författaren vågar skriva en artikel om ”Palestinier på Västbanken och i Gaza är människor de med, fast förtryckta av Jerusalem snarare än Pyongyang”?

  Skulle inte tro det….

  • Axel Högberg

   Men?!?!!? Det här är en NORDKOREABLOGG, inte en palestinablogg.

  • Anonym

   Finns ingen anledning att skriva en sån artikel eftersom det är osant.
   Däremot kan temat: araber förtrycker araber tillämpas överallt i arabvärlden, även i Gaza och på Västbanken.

  • Anonym

   Varför skulle han inte det?

 • Anonym

  Det verkar snarare som att du har fördomar om folks fördomar. 

 • Inge Larsson

  ”Nordkoreaner är människor precis som du och jag”Med samma snusförnuft kan vi konstatera att ryssar är människor precis som du och jag. Och kineser är människor precis som du och jag, fast många fler. Till och med amerikaner kan nog betraktas som människor precis som du och jag, utom vissa republikaner som vill bomba Nordkorea. Och palestinier, kurder och pashtuner, är de också helt vanliga människor med en ointresserad inställning till det politiska?Med sin centriska utgångspunkt – ”som du och jag” – gör Benjamin sig själv till måttstock för en mänsklig normalitet som han tillskriver alla andra människor. För om nordkoreaner är precis som du och jag så må väl alla andra människor runt om i världen vara det också. En i grunden sympatisk människosyn som dock inte betyder att alla människor är sympatiska.

 • Axel Högberg

  Jag håller inte med Benjamin då han påstår att folk är allmänhet ointresserade av den förda politiken. De flesta nordkoreaner utom eliten (och ett antal hopplöst indoktrinerade) vill inget annat än att regimen ska kollapsa. En normalt funtad människa i NK begriper att landet kunde ha styrts utan förtryck som gjort att landet halkat hopplöst efter.

  För övrigt så är det en stor skam för mänskligheten att fler inte känner till hur illa ställt det är. Nyligen kom det ut en ny utgåva av ”Hidden Gulag” som innehåller b.la. detaljerade ögonvittnesskildringar om de obeskrivliga förhållandena som finns i koncentrationslägren där uppemot 200 000 är internerade. Tyska koncentrationsläger under kriget kan inte mäta sig med dem när det gäller grymhet.

 • Anonym

  Procenttalen – inom svensk tokvänster – som stödjer Nordkoreas komunistiska regim kan man tvista om. För mig är vänsteranhängarnas gråtattacker vid Berlinmurens fall 1989 illa nog och ett tecken på total indoktrinering. Hyllningarna under årtionden till ”idoler” som Stalin, Honecker, Mao, Pol Pot, Castro, Ceauscescu och andra folkmördare är lågvattenmärken som tokvänstern har på sitt samvete. 
  Aldrig någonsin brydde sig tokvänstern om de svältande och plågade människorna i kommunistländerna. Gör vänstern något för Nordkoreas folk idag kan man undra? Eller är det bara USA och ett fåtal andra länder, som flyger in mat regelbundet till de svältande massorna?

 • Anonym

  Var hittar jag dokumentären du tipsar om?

bränslehaveri

”OKQ8 borde ersätta kunder retroaktivt”

Bil Sweden: Drabbade borde få tillbaka sina 20 miljoner.

”När SCA blev
slagna på fingrarna”

Svanells svep

Om vårt mest definierande drag.

Hon säljer in svensk politik på IMF-möte

Sverige en förebild gällande arbetsmarknad.

”En tidsfråga innan
det sker en olycka”

lärarbrist

Förbund: Det är oroväckande.

Bristen förvärras i Stockholm

förskollärare

Fler outbildade än i övriga landet.

Saab jobbar för fullt
med Gripendrönare

stridsflyg

Samtidigt visar Brasilien intresse.

Klart: Zlatan får
ett kortare straff

Avstängningen kortas ner efter protest.

Är det så här vi
ska sova på planet?

god natt

Här är Boeings nya uppfinning.

Experter oense om mobiler i skolan

skolan

Regeringens utredare vill dock se ändrade regelverk.

Regler för mobil i klassrummet utreds

klassrummet

Fridolin vill ha nya mobilregler i skolan

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.

Bilder

Så krossades Hitlers huvudstad

70 år sedan: Så intogs Hitlers fäste.

Lämnar aldrig jobbet senare än kl 18.00

Rösta

Men har ändå hunnit starta fyra bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.