X
Annons
X

Om SvD:s Ipadmagasin

Magnus Gylje

Magnus Gylje

Människor springer för fullt i denna blomstrande huvudstad. Det är pulsklockor, tajts, vätskebälten, smartphonearmband och färgglada skor överallt, uppblandat med stilen hos något mindre materialfrälsta långdistansare. En hel del laddar inför Stockholm Marathon där startskottet går den 2 juni.

I det nya numret av SvD Insikt (här i app store), som kommer idag, har vi gjort en interaktiv kartguide i punktform för Stockholm Marathon. Fokus är på tre typer: löparen, åskådaren och eskapisten. SvD:s maratonbloggare Petra Månström ger initierade löpartips med bland annat en video från Västerbron (och bloggar om det här), Claes Reimegård guidar till bra ställen att stå på längs banan. Och vi glömmer inte bort dem som helst vill springa åt motsatt håll så fort de får höra talas om lopp. Clemens Poellinger tipsar om andra upplevelser i stan nästa lördag: bland annat en Sally Mann-utställning. Så ladda ned SvD Insikt nr 9 och välj den guide som passar dig bäst. Som SvD-prenumerant får du ett förmånligt pris – läs mer på SvD:s sajt. Här är några andra inslag i vårt prisbelönta digitala månadsmagasin.

MELLAN STOLPARNA

Snart stundar fotbolls-EM. Livet som målvakt är en utsatt position där minsta felsteg kan leda till förlust. Lars Berge pratar missar och press med bland andra Ronnie Hellström.


LANDSKAPSSYMBOLER

Var hör tofsskivlingen hemma? Testa dina kunskaper om svenska landskapssymboler.


LYCKAS I LONDON

Möt tre kvinnor som gör karriär i Londons affärsvärld, i text, ljud och video.


FACEBOOKTEXT AV FRANZEN

Vad gör Facebook med vår syn på ordet ”gilla”? Jonathan Franzen tar sig an ämnet i ett tal till collegestudenter. Läs texten som är ett utdrag ur hans nya bok ”Längre bort” (Brombergs).

Magnus Gylje

Sedan 2005 har Stockholmsnatt förgyllt fredagarna i Svenska Dagbladet. Serieduon Stefan Thungren och Pelle Forshed ger oss en inblick i den urbana vardagen med stenseriösa tävlingscyklister, övervintrade drum’n’bass-dj:er och föräldrar med svårartad modeångest – å deras småbarns vägnar. Längs vägen har det blivit två böcker, och nästa vinter/vår kommer en tredje. Sedan i september finns Stockholmsnatt också i Ipadmagasinet SvD Insikt där du som läsare bidrar med texten. Här är två tidigare vinnare utsedda av serieduon.

Och här nedan finns en ”tom” ruta, där du själv kan skriva texten och samtidigt göra ett inlägg i hen-debatten. Mejla max 25 ord till stockholmsnatt@svd.se, deadline är nästa fredag. Vinnaren publiceras digitalt i nr 8 av SvD Insikt den 27 april.

 

Magnus Gylje
YouTube Preview Image

Nu stundar påskhelgen och vad passar då bättre än en stunds digital fördjupning. I nya numret av Ipadmagasinet SvD Insikt bjuder vi på en rik fågelspecial. Susanna Baltscheffsky skriver om nätverket Rapphönan och de många kvinnor som numera fågelskådar. Vi kompletterar med bilder av Yvonne Åsell och en interaktiv grafik i tre delar signerad Thomas Molén där han verkligen tar tillvara surfplattans möjligheter:


SNURRA PÅ FÅGELN

Snurra på en taltrast genom att dra med fingret och se vad en fågels olika delar heter. Få även en inblick i bofinkens bo.

LIKA SOM BÄR

Kan du skilja på grönfink, grönisiska och gulsparv? Imponera på dina vänner genom att lära dig skillnaden på våra vanligaste fåglar. Tryck på fåglarna för att få veta mer.

FÅGELLJUDQUIZ

En ljudlig utmaning! Vet du hur en rödhake, koltrast och sånglärka låter? Testa dina kunskaper och sudda fram svaret med fingret.

Appen SvD Insikt hittar du här. Botanisera gärna även bland tidigare nummer: i nr 2 gjorde vi en interaktiv prisbelönt grafik om skogens konung älgen. Här är lite mer om innehållet i nr 7 som är vårt omfångsrikaste hittills med 342 sidor. Det räcker till långt efter påska. Och missa inte att leta efter det digitala påskägget för att få en digital överraskning. Det är gömt i någon av helsidesbilderna i kultursektionen.

Magnus Gylje

Jag är vän av traditionen att ta ut våren i förskott. Vädret och temperaturen har ju faktiskt varit strålande de senaste veckorna. Det är vår! Antagligen åker man på en till snösmocka innan det blir vår på riktigt, men det är ju också en tradition. I nya numret av det digitala månadsmagasinet SvD Insikt, med det bästa av Svenska Dagbladets visuella journalistik renodlad för surfplattan, har vi också tinat upp innehållet. Det förra numret präglades av Vasalopp och kyla, nu siktar vi på fågelskådning och livgivande besök på Svenska Högarna.

Vi har även lagt in lite extra innehåll att sjunka in i under påskledigheten, bland annat en mästerlig Sherlock Holmes-novell och ett digitalt påskägg med en överraskning. Här är några andra höjdpunkter i nummer 7 som släpps i dag.


STJÄRNOR PÅ PLAN

Dags för avspark. SvD:s Ola Billger listar de tio största stjärnorna i allsvenskan.


EGENSINNIG BILDVÄRLD

Fotografen Gerry Johansson ser det andra går förbi. Följ med in i hans bildvärld och ateljén utanför Höganäs i text, ljud, foto och video. Hör honom själv berätta om bilderna i projektet Deutschland.


SERIETÄVLING

Vad säger hen? Bidra själv med texten i Stockholmsnatts serietävling och bli publicerad.

EN RÄTT BLIR TILL

Matlagningskonst i rörelse. Se en maträtt bli till på Mathias Dahlgrens stjärnkrog Matsalen.


MODETS HÖJDARE

Stor visuell modespecial. Sjunk in i 39 surfplatte-sidor med det bästa från visningarna.

 

Du finner det nya numret av SvD Insikt här. Ladda ned appen och köp de nummer du önskar. Vill du provläsa är det första numret fortfarande gratis med artiklar om bland annat skuldkrisen, svälten på Afrikas horn, en intervju med Mary J Blige och en novell av Jonas Karlsson. Läs mer och teckna en prenumeration på svd.se/insikt

 

Magnus Gylje

Det har varit en händelserik vecka på Ipadfronten. I onsdags presenterade Apple den nya Ipaden. SvD:s Adam Erlandsson skrev om den här.

Och redan i måndags belönades vi på SvD Insikt med ett fint pris. Society for News Design (SND) tilldelade oss en Award of Excellence i kategorin Tablet experience. Totalt var det fyra pristagare, de andra var The Guardian, National Geographic och Flud (en sociala medier-app). Det är väldigt roligt att prisas i den stenhårda globala digitala konkurrensen och hedrande att ingå i ett så fint sällskap.

Jag är också väldigt glad att vi prisas i den här kategorin som just handlar om upplevelsen. En surfplatta erbjuder helt nya möjligheter till berättande med dess visuella, ljudmässiga och taktila egenskaper. En surfplatta kan självfallet erbjuda snabb uppdatering men formatet bäddar minst lika mycket för en tillbakalutad, nära och fördjupad upplevelse. Vår målsättning med SvD Insikt har hela tiden varit att renodla och utveckla SvD:s visuella journalistik. SvD:s formchef Anna Thurfjell har skrivit om designen av SvD Insikt i ett tidigare blogginlägg här. Hon konstaterar att en av de stora utmaningarna med att designa för Ipad är att faktiskt välja bort.

Det här priset visar att vi är på rätt väg, och nu fortsätter vi att jobba för fullt med att utveckla vårt digitala månadsmagasin. Planeringen och produktionen av nästa nummer, som släpps fredagen den 30 mars, är i full gång.

Här kan du ladda ned SvD Insikt, och här kan du läsa mer om innehållet i det nya numret. Trevlig upplevelse!

Och här är alla vinnarna i SND:s digitala kategorier för den som vill fördjupa sig ytterligare.

Magnus Gylje

Kylan berör oss alla. En del kör dubbla lager kläder och får extra bråttom hem till värmen och tryggheten. Andra är mer utlämnade åt minusgraderna eftersom de inte har något hem att gå till. Nu är det mildare igen, men köldvågen i februari har skördat många offer i Europa. Ändå kan vi människor inte låta bli att utmana kylan med överoptimistiska expeditioner. Om kylans väsen skriver Lars Berge i det nya numret av vårt digitala månadsmagasin SvD Insikt, som du hittar här. Han inleder texten med att själv hoppa ned i en isvak. I dag inleds också en vinterhöjdpunkt för många: Vasaloppsveckan. SvD är på plats på Vasaloppsmässan i Mora för att presentera vårt digitala utbud. Har du skidvägarna förbi, så dyk upp och fördjupa dig. Här är några inslag i nr 6 av SvD Insikt som kommer i dag:


PUTINS KUPP

Jan Blomgren skriver fängslande om hur Vladimir Putin systematiskt dränerar Ryssland på tillgångar.


BERGLINS I SPÅRET

En animerad innovation! Den omåttligt populära seriefiguren rör på sig. Berglinsgubben åker skidor genom det nya numret av SvD Insikt. Följ med honom bland spalterna på vägen mot Mora, inklusive kisspaus, vurpa och spurt.


MÅNADENS BILDER

Botanisera bland månadens bästa bilder i urval av Malin Bonde, som denna från Europaparlamentet.


STENBERG & THUNBERG

Karin Thunberg åker hem till Birgitta Stenberg. Ett spännande möte med många Ipadunika inslag. Hon läser ur tre av sina böcker. Lyssna också på vad hon anser om sex, knark, drömmar, frihet och åldrande.


ANGRY BIRDS

Historien om framgångssagan Angry Birds. Och i mars tar spelet steget ut i rymden.

Magnus Gylje

Nr 5 av SvD Insikt har landat och som redaktör måste jag jag säga att jag är väldigt nöjd med slutresultatet. Nu är det upp till er läsare att tycka till, och gör det! Antingen genom att kommentera här eller mejla till insikt@svd.se. Numera hittar du SvD Insikt i tidningsbutiken i App store. Det innebär bland annat att nya nummer laddas ned automatiskt till Ipaden om man är prenumerant.

Så vad återfinns då på de cirka 290 Ipadsidor som omfånget är? En hel del. Du kan bland annat läsa två kapitel ur Joan Didions nya bok Blå skymning och höra henne berätta om sina favoritförfattare. Vi visar månadens bästa bilder och skriver om matstaden Köpenhamn. Andreas Cervenka berättar om hur banker rånas inifrån. I nära videor och intervjuer ger vi en inblick i livet hos norska ungdomar efter terrorattentatet på Utøya. I en interaktiv Star Wars-grafik kan du navigera bland alla figurer i George Lucas lönsamma universum. Vi guidar till månadens kulturkritik och visualiserar en understreckare om humaniorans betydelse för ekonomin. Och inte minst har vi en stor special om Kina där drakens år inleddes den 23 januari:

30 FAKTA OM LANDET

Mikrobloggen Weibo har över 200 miljoner användare. Landet har 350 miljoner rökare, nästan alla är män. Ofta hoppar man över våning 14 i ett hus på grund av vidskepelse. Här är 30 saker om Kina du inte visste att du behövde veta.

ZODIAKENS TOLV DJUR

Råtta, oxe eller tupp? Leta upp ditt födelseår i zodiaken och läs mer om ditt tecken.

KONSTNÄREN AI WEIWEI

Videoinslag och fördjupning om konstnären som ställer ut på Magasin 3 i februari.

MEGASTADEN CHONGQING

Bildspecial om porten till västra Kina: megastaden Chongqing som har 32 miljoner invånare.

 

Du finner det nya numret av SvD Insikt här. Ladda ned appen och köp de nummer du önskar. Vill du provläsa är det första numret fortfarande gratis med artiklar om bland annat skuldkrisen, svälten på Afrikas horn, en intervju med Mary J Blige och en novell av Jonas Karlsson. Läs mer och teckna en prenumeration på svd.se/insikt

Magnus Gylje

Det har varit ett händelserikt och utvecklande 2011 för oss som arbetar med Svenska Dagbladets digitala månadsmagasin SvD Insikt. Idag lagom till julhelgen kommer nr 4 ut. Ladda ned appen här. Ambitionen har sedan premiären i september varit att hela tiden utgå från surfplattans egenskaper för att skapa relevant journalistik. Därför gör vi i det här numret en stor visuell tillbakablick på året 2011 – ögonblick som rymmer ofattbara tragedier och katastrofer men också mycket värme, glädje och framtidshopp. Numret bjuder även på långläsning: en novell, reportage, intervjuer och understreckare. Här är några av inslagen i det nya numret. God jul(läsning) tillönskas alla oavsett om ni ­prioriterar papper eller ­platta!

BALETTENS ­KATEDRAL

Titta in bakom kulisserna på Bolsjojteatern där en amerikan nu fått en framträdande dansroll.

VIDEO FRÅN HÄSTRYGGEN

Hur känns det att vara hästhoppare? Vi satte en kamera på OS-hoppet Rolf Göran Bengtsson ­under ett träningspass. Följ med på en omtumlande färd och läs Carolina Neuraths intervju med honom om livet som elithoppare.

VEM ÄGER SKÄGGET?

Interaktivt julpyssel! Vem är ägare till skägget? Sudda med fingret för att få svaret.

FIRST AID KIT LIVE

I januari kommer folkduon First Aid Kits nya skiva. Här spelar de låten Marianne’s son för SvD Insikt.

2012 I GRAFIKFORM

Få full koll på det kommande årets händelser genom att klicka på månaderna i grafiken.

SvD-prenumeranter får ett fördelaktigt prenumerationspris på SvD Insikt. Läs mer på svd.se/insikt.

Magnus Gylje

Lagom till helgen är det dags att göra en Spotifylista till det nya numret av SvD Insikt. Du hittar nummer 2 av vårt digitala månadsmagasin här, och Spotifylistan här.

I det här numret stämde vi träff med enmansorkestern Loney Dear på Marabouparkens konsthall där han framförde låten My heart framför en gigantisk oljemålning av Hilding Linnqvist. Så Emil Svanängen, som Loney Dear heter till vardags, är med på listan. Det blev med låten D major – en tonsatt dikt av Tomas Tranströmer. På det sättet fick jag in Nobelpristagaren också, du kan höra honom läsa fyra dikter i det nya numret.

Bankerna är onekligen på tapeten nu, även i SvD Insikt där vi har en intervju med Annika Falkengren. Det fick en jazzgrupp från Göteborg illustrera. Björks nya album i appform hör utan tvekan till den senaste tidens viktigaste kulturhändelser, så hon skulle självklart vara med. Tintin är överallt, likaså i vårt Ipadmagasin med bland annat en fin grafik över alla bilar i alla Tintinalbum. Därför är filmkompositören John Williams med. Och det är även Beach Boys, Hauschka, PJ Harvey, Regina Spektor, Tarkan och Miles Davis.

En del referenser är rätt självklara om man lyssnar och bläddrar i samtidsmagasinet, en del andra kanske inte lika lätta. Nick Drake har med en nyligen filmatiserad bok att göra. Men varför har vi med Rebecca & Fiona? Och varför Lustans Lakejers låt Vackra djur gör fula saker? Det sistnämnda får ni fråga bildredaktören Malin Bonde om som tyckte den passade, hon står för urvalet av månadens bästa bilder i detta nummer av SvD Insikt.

Här är länken till Spotifylistan för SvD Insikt nr 1.

Prenumerera på SvD Insikt här.

 

 

Magnus Gylje

Nu är det dags att avslöja det: vi har gömt en bildredaktör i första numret av SvD Insikt. Inför premiärnumret spelade vi in en video med mig där jag berättade kort om de journalistiska intentionerna med vårt nya digitala månadsmagasin. Men det blev en till video också, där bildredaktören Staffan Löwstedt var i rutan. Och den är dubbelt så bra som min video om ni frågar mig.

När vi slipade på de sista detaljerna i SvD Insikt kände vi att den videon också måste vara med. Så på klassiskt easter egg-manér har vi gömt den någonstans i vår digitala skapelse. Kan du hitta den? Ledtråd: det är tryck i hans namn.

Här hittar du första numret.