Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Sist bloggade jag om hur det inte längre råder enighet om vad drygt betyder. Det uppfattas som en synonym till knappt eller ungefär av så mycket som en femtedel av de klickglada internetanvändarna. Flera har hört av sig till mig och tagit upp att danskarna upplever samma problem för ordet godt och uttrycket godt og vel. Det brukade betyda ’lite mer än’, precis som på svenska, men yngre generationer kan uppfatta det som synonymt med ’lite mindre än’ eller ’ungefär’.

Jag citerar Dansk Sprognævns frågelåda:

Spørsmål: Hvad betyder godt og vel et år? Mere eller mindre end et år?

Svar: Der er uenighed om hvad godt og vel betyder (det samme gælder for godt i forbindelser som godt et år). Generelt er det sådan at de ældre generationer forstår udtrykkene som ’lidt over’, og de yngre generationer forstår dem som ’lidt under’. Tidligere var kun betydningen ’lidt over’ med i ordbøgerne, men Politikens Store Nye Nudansk Ordbog fra 1996 har både betydningen ’lidt mere end’ og betydningen ’lidt mindre end’, og som synonymer til udtrykket godt og vel bringer ordbogen cirka, omkring, omtrent, næsten, hen ved og hen imod. Betydningsændringen af udtrykket godt og vel kan være sket under indflydelse af udtrykket så godt som, som betyder ’næsten’ og ’lidt under’.

Detta talar ju för att det finns svenskar som uppfattar uttryck som ”Odlingen täckte gott 38.000 hektar” som att den täckte knappt 38.000 hektar. Men hur långt sträcker sig förvirringen? Finns det språkbrukare som skulle kunna tänka sig att tolka ”3 meter tyg räcker gott och väl” som ”3 meter tyg räcker knappt”?

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.