Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Den 16 april är sista dagen att söka till högskolan inför hösten. För den som är intresserad av att skaffa sig en språkutbildning eller åtminstone deltidsförkovra sig finns det en del intressant att välja på.

Grammatik är nåt som många önskar att de hade bättre kunskaper i. Karlstads universitet ger en helt nätbaserad deltidskurs i Språkstruktur. För den som läste skolgrammatik för längesen kan nog denna språkstrukturkurs vara en rolig uppfräschning. Det är också en bra grund om man planerar att läsa ett främmande språk.

Om du vill bli som jag ska du gå en treårig språkkonsultutbildning. Jag kan i och för sig inte garantera att du utvecklar lika dålig humor eller efter avslutad utbildning börjar publicera egna språkutvecklingsteorier i form av handritade diagram i Svenska Dagbladets webbupplaga, men du kommer i alla fall ha läst samma teori- och färdighetskurser. Den äldsta språkkonsultutbildningen finns vid Stockholms universitet och har nästa antagning hösten 2013. Men i höst kan man söka språkkonsultprogrammet vid Umeå universitet eller det helt nystartade vid Göteborgs universitet. För att komma in på dessa utbildningar måste man skriva ett antagningsprov, och konkurrensen brukar vara rätt tuff.

Det finns många som tycker att en språkkonsultutbildning låter intressant men som inte har möjlighet att läsa tre år på heltid. Då kan kursen Språkrådgivning och textvård vid Linnéuniversitetet vara ett alternativ. Den går på halvfart och distans under ett år. Kursen kräver liksom språkkonsultutbildningarna att de sökande visar utmärkt skrivfärdighet i urvalsprov innan de antas.

Linnéuniversitetet ger också en distanskurs i latin, för den som vill bli klassiskt bildad. Andra intressanta distanskurser är Språket och hjärnan som ges av Umeå universitet och De nationella minoritetsspråken i Sverige förr och nu som ges i Uppsala.

Tänk på att högskolestudier kräver studiedisciplin och självständighet. Om du är språkintresserad men studieovan kan det vara bättre att söka en kvällskurs vid ett studieförbund eller vid en kommunal vuxenskola. Folkhögskolor och fristående konsultfirmor kan också erbjuda bra skriv- och språkkurser.

***********************************************************

Språkbloggen kommer att ta påskledigt nu, men under tiden kan ni läsa om påskens ord på Språkrådets webbplats.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.