Kvalitetssäkra dina floskler!

Mars månads gästbloggare heter Elisabeth Gustafsson. Hon är journalist i botten men har de senaste 20 åren arbetat som informatör och konsult inom offentlig förvaltning. Idag skriver hon på Språkbloggen om några abstrakta ord som är populära på myndigheter landet över.

 

Månadens gästbloggare: Elisabeth Gustafsson
Idag skapar kommuner arenor. Inte bara för fotboll och annan idrott utan även platser där människor kan mötas och prata om saker. Dessa människor kallas ofta aktörer. Kanske är de skådespelare, men de kan lika gärna vara socialsekreterare, barnmorskor eller ingenjörer. Inte sällan ägnar sig dessa aktörer åt kvalitetssäkring eller utvecklingsarbete. Eller varför inte evidensbaserad metodik?

Arena är ett ord som har använts åtminstone sedan mitten av 1800-talet i en bildlig betydelse, som ett område för offentlig verksamhet, till exempel den litterära eller politiska arenan. Så det kanske inte är så konstigt att det används som beskrivning av en plats – bildlig eller bokstavlig – där människor möts. Men användningen tycks ha ökat de senaste åren.

Även aktör har använts bildligt sedan 1800-talet, men då för att beskriva en person som utger sig för att vara annorlunda än han är, en hycklare. Men den bokstavliga användningen var tidigare den vanligaste. Tittar man i tidningstext från 60- och 70-talet betyder aktör skådespelare:

Övervägande delen av de ungdomar som var med om att, i Sartres kölvatten, förvandla det tidigare stillsamt borgerliga Saint Germain-des-Prés till existentialistkvarter vann senare berömmelse som aktörer, författare, regissörer, sångare och journalister. (Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, 1965)

Men på 1980-talet blir det vanligare att aktör används om parter verksamma på politiska eller ekonomiska arenor, som i följande belägg ur Dagens Nyheter år 1987:

Diplomatiska relationer mellan Ulan Bator och Washington höjer otvivelaktigt Mongoliets prestige på det internationella planet, men samtidigt introduceras en ny aktör i det centralasiatiska spelet – en aktör på vilken förväntningarna torde vara helt olika i Ulan Bator och Moskva. (DN, 28 november 1987)

Sveriges riksbank, med 185 ton guld, är en försumbar aktör i detta sammanhang.
(DN, 18 augusti 1987)

Och i en tid av upphandlingar och privatiseringar är det i denna betydelse vi är mest vana att möta ordet aktör.

Det är lätt att raljera om modeord som ofta återkommer i utredningar och andra handlingar som ligger till grund för beslut i kommunala nämnder och styrelser. Texten kan på sitt sätt vara strikt, men samtidigt späckad med för tillfället gångbara uttryck och begrepp. Följande exempel är från en projektansökan i en kommun:

En del av det genomförda utvecklingsarbetet i modellområdet har varit att börja inventera behovspunkter. Det innebär att under barnens uppväxt uppmärksamma specifika situationer, då generellt föräldrastöd ska kvalitetssäkras vid de individuella kontakterna. […] Till detta kommer att förstärka riktade insatser, så att sådana kan ske med evidensbaserad metodik, eller kvalitetssäkras då sådan metodik inte föreligger.

Här har författaren lyckats få med både utvecklingsarbete, kvalitetssäkras (två gånger) och metodik (också två gånger). Visserligen är texten här ryckt ur sitt sammanhang, men även i sitt sammanhang skulle den behöva förklaras. Vad är behovspunkter? Hur kvalitetssäkrar man generellt föräldrastöd? Är det inte bättre att använda evidensbaserade metoder än evidensbaserad metodik?

Ett modeord kan definieras som ”ord som använts så mycket att deras betydelse vattnats ur och de förlorat sin precision”. Språksociologen Jan Einarsson anser att modeorden är de vuxnas motsvarighet till ungdomarnas slanguttryck. Jag skulle vilja tillägga att användningen av modeord i offentliga handlingar också beror på att den som skriver vill visa yrkesmässig kompetens och tillhörighet, visa att han eller hon behärskar de begrepp som är ”inne”. Det gör att orden används okritiskt och utan egentlig eftertanke.

Även om skillnaden mellan det offentliga och privata språket har minskat, är det fortfarande många som tycker att myndigheternas språk är abstrakt och krångligt trots språkvårdande insatser – kanske för att man ”ska” tycka så om överhetens språk. För visst har myndigheternas språk förenklats. Det är sällan man stöter på ”anhängiggöra”, ”förutskicka” eller ”nöjaktig” i offentliga handlingar idag.

Däremot tycks inte de språkvårdande insatserna bita lika bra på användningen av modeord. Det kan bero på att de till sin karaktär är flyktiga, det tar tid innan man kommer på att de är modeord. Och när den insikten väl finns har de blivit omoderna och ersatts med något annat. Men likväl gör de utredningar och beslutsunderlag svåra att ta till sig – och riskerar till och med att innehållet blir lite skrattretande. Och det är ju synd när det ofta handlar om för oss alla så viktiga saker som utbildning, vård och omsorg.

Visa kommentarer (102 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://twitter.com/niklasro Niklas Rosencrantz

  När Aftonbladet köpte Blocket kunde folk inte förstå prislappen och sa att det var alldeles för mycket. Idag är Blocket värt det tiodubbla eller det hundrafaldiga. Så värderingar i IT-branschen kan också vara alldeles för låga.

 • http://profiles.google.com/bellstam Gustaf Bellstam


  Det uppger självt att det har 700 miljoner användare – vilket skulle innebära att Microsoft betalar 1210 dollar per användare”

  700M användare x $1210 = $847 Miljarder

 • http://twitter.com/alienpredator alienpredator

  Microsoft+Nokia+Skype=En oerhört spännande kombination. Vad kommer att ske…?

 • Anonym

  För att nå någonstans i offentlig förvaltning MÅSTE du tala och skriva som i exemplet ovan. Använder du inte rätt (med ”rätt” avser jag vad din närmsta chef gillar) ord försenas din karriär avsevärt eller, i värsta fall stoppas helt. Jag tycker mig se att den som inte 2012 använder ordet ”standard” i vart fall i varannan mening (vad ”standard” egentligen betyder kan nog få säga, men ungefär ”generell/eventuell nivå på uppnådd kvalitet/kvantitet/vad som helst) är helt fuckad i mötesrummet och gör bäst i att gå hem. Problemet är att chefer i offentlig förvaltning är dåligt utbildade inom organisation och ledarskap har därtill en generellt dålig bildningsnivå. Det gör att de blir djupt imponerade av personer som använder (skenbart) precisa eller svårbegripliga ord. Vi andra sitter i ett hörn och nickar god mening och fnissar när ingen ser.    

 • Anonym

  Problemet är nog som sagt den låga bildningsnivån hos de som exellerar i modeuttryck, därför biter inga språkvårdande insatser. När t ex förskollärare går partivägen till jobbet som grundskolerektor så måste den personen skydda sitt hotade självförtroende, man gömmer sig bakom pompösa ordridåer. Det ska inte låta begripligt helt enkelt, syftet är att vara otydlig! Och ifrågasätter du någons språk är det själva personligheten du ger dig på, minerad mark! Bäst att ligga lågt, ta en kaka till.

  • Anonym

    Hos de som???

   • Anonym

    Ja, det där sitter djupt! Jag hade en folkskollärare första halvan av femtiotalet som jobbade mycket med språklära och han hävdade att man kan alltid, säger alltid, använda ‘de som’. Frid över Alberts minne, se det som ett monument.

    • Anonym

     Då kan man alltså säga och skriva även ”hos jag som”, ”hos du som”, ”hos ni som” och ”hos vi som”? ”Ska vi bo hos du eller hos jag?”
     Och analogt med detta, ska man därmed också kunna använda uttrycket ”till de som”? ”Ska vi åka till du eller ska vi gå hem till vi?”
     Jag köper inte det …

     • Fredrik Östman

      Tyvärr har den s.k. språkvården redan upphöjt detta fel till ny norm.

      Men det är väl fortfarande fel att inte skilja på huvud- och bisats med hjälp av ordföljd? (”att man kan alltid”)

     • Anonym

      Ja, men eftersom 3 av 4 numera tror att man skriver på det här sättet (som direkta citat) så blir det snart norm det med, per definition. Ett par exempel:
      ”Glömde tillägga att hans fru är ju från Lund.”
      ”Lagen är sådan att det är bara mamman som kan få…”
      o s v bland tusentals andra. Bloggar och sociala medier är fantastiska släggor för dem som önskar se de allra mest ignoranta bilda skola.

     • Anonym

      Det hör du väl själv att man inte kan.
      ”Köper” i st f t ex acceptera, är f ö ett modeuttryck som dök upp i svenskan på åttiotalet ungefär samtidigt som finansvalpar. Skulle aldrig falla mig in att – köpa! – ett resonemang! 
      Däremot gärna korv med bröd.

     • Anonym

      Självklart hör jag att det skorrar falskt, och det är därför jag inte accepterar det — och lika självklart accepterar jag inte heller uttrycken ”hos de som”, ”till de som” och liknande exempel.

     • Anonym

      Dessutom, när vi ändå håller på. De tre punkter du avslutar sista meningen med är ett stilgrepp som på grekiska heter aposiopes och används för att framkalla en känsla av bävan, oförmåga eller avbruten handling. Du felanvänder det som ett slags pekpinne till läsaren att ”tänk er själva, jag säger bara det så har jag ingenting sagt”. Vanlig nödlösning använd av skribenter som kommer till korta. 

 • Anonym

  Rolling Stones är sås stora o vikltiga att en liten viktig-Petter som Harry inte ens ska andas deras namn

 • Anonym

  De bräker för mycket och man kommer inte ihåg någon melodi. Beatles melodier kan man efter en lyssning och det är beviset för storheten.

  • Anonym

    Maq måste vara stor för att kunna fylla Ullevi !!

   • Anonym

    Maq maq!

 • Anonym

  Direktrapport från geriatriska avdelningen?

  Möjligen spännande för dem som inte minns varför…

 • Anonym

  min är inte lång, MEN den är smal!

 • Anonym

  När flickan som säger att hon haft sex med ”en kändis” påstår att din är sååå mycket större än hans, så ska man inte ta det som en sanning rakt av.

 • Anonym

  När flickan som säger att hon haft sex med ”en kändis” påstår att din är sååå mycket större än hans, så ska man inte ta det som en sanning rakt av.

 • Anonym

  Videon är ju charmig!

 • Anonym

  Man kan fråga sig vilket intresse vi förmodas ha för de här gossarnas genitaliadimensioner? Mitt eget är — vågar jag säga det? — utomordentligt ”litet”.

  • Anonym

    Denna helt stofila tonåring är ju så otroligt löjlig. Har gillat stones en gång i tiden, men vid 20-års åldern började jag inse hur otroligt fjantig deras image är. Ok de har blivit ordentligt rika, men det är faktiskt synd om dom på något sätt.

 • Anonym

  Nu minns jag varför jag slutat läsa gammelmedia.

 • Anonym

  Beklämmande att vara så gamla och fortfarande mäta sina snoppar.

 • http://www.facebook.com/people/Ingrid-Ericsson/100003380567588 Ingrid Ericsson

  2013 är Stonesmedlemmarna i genomsnitt 70 år. De rockar snart in på ålderdomshemmet tillsammans med sina fans.

 • Anonym

  Goa kommentarer här

 • Dente Di Leone

  Jag gissade på att Swedbank var den mest utsatta, men man borde väl inte bli förvånad ”statliga” bolags debakel att en statligt ägd bank är den nu mest sannolika att storbanken att krisa.

 • http://www.facebook.com/borje.nilsson.735 Börje Nilsson

  En del lär sig aldrig eller hur Nordea?

 • Anonym

  ”Derivat som går under något kallat ”Nivå 3” i rapporterna borde kunna göra den mest optimistiske placeraren nervös.” Tack för informationen om en bransch jag inte är insatt i. Att inte ha derivat värderade enligt fastställda sista avslut i derivaten måste anses märkligt. Anses dessa derivat inte ha haft kurser uppdaterade varje dag för det är enda anledningen enligt mig varför annan kurs än sista slutkurs kan vara skäl för annan värdering i så fall. Att tro att revisorer från KPMG ska vara insatt i värderingen av derivat är att överskatta deras kompetens för branschspecifika risker. Genomsnittsbolagen revisorer ansvarar för är betydligt tyngre än styrelseledamöter – mycket, mycket mer och alla de företagen har olika specifika specialregler så det är inte alls att bedöma alla bolag utifrån samma förutsättningar mer än att god redovisningssed, god revisionssed som skattelagstiftning och aktiebolagsstiftning är densamma. Tyvärr är ju inte enbart värderingsproblemet problemet om det även rört sig om döljande av fakta med ledningens goda minne, bokföring som verkar har skett av tradern där det lyckats mörkas negativa utfall och värst av allt där banken helt litade på en ansvarig är ju den engelsman som väl fortfarande har rekordet i att tradat bort mest kapital från banker i världen. Intern riskhantering visste knappt banken vad det var helt uppenbart på ett sätt som borde påvisa sparken på vartenda en i styrelsen i den banken.

 • Anonym

  Har inte detta hänt någon gång innan?

  • Nebbiolo71

   Visst har det det,…två gånger…minst! 1929 var ett resultat av att bla Goldman Sach introducerade nya finansiella produkter som endast de själva hade visst hum om. 2008 var resultat av ytterligare en vända av spekulation i svårbedömda finansiella produkter. Så ja, det har hänt och kommer fortsätta så länge 1) vi tillåter det och 2) bankernas ägare slipper betala när det väl smäller.

   • Anonym

    OK ;-)) Tycktes jag hade hört det i några omgångar av historian…och det är som du säger…HELT otroligt..
    Men går det så går det..det är ju det som det hela går ut på idag..LURA folket!  Och folket fortsätter att tillåtas att bli lurade… vi har nog inte sett den sista heller… ;-)) 

 • Anonym

  Nordea ligger inte speciellt vackert till som G-SIB. Mindre än 1% buffert? Huga.
   
  http://ftalphaville.ft.com/2012/11/02/1243431/three-banks-lose-systemic-bad-boy-shirt/

 • Anonym

  Osäkerheten är nog mindre än vad som skrivs. Gissningsvis är värdena nära noll. Men de ingår ändå i eget kapital och därmed som underlag för utlåning. Bokföring har alltid varit bankernas paradgren.

 • Anonym

  och han blir den siste farao-assyrierna tar över (och judarna utvandrar) det är alltså kring 1170 fkr. troja hade fallit 14 år tidigare. vilka var sjöfolken?  fanns romarriket då?

  • BigDemonicBunny

   Jag tror du blandar ihop honom med Ramesses II, som hade tillräckligt med assyriskt blod i sig för att kunna ha kallats en assyrier. Men Ramesses III var Knappast den siste farao, eller ens den siste egyptiske faraon.
   Dock en av de sista mäktiga egyptiska faraonerna.

   Sjöfolket är fortfarande ett mysterium. De kan ha varit tidiga greker (filistee teorin), de kan ha varit från italienska halvön eller anatolien.

   • Anonym

    eller vikingar?  en viss sorle skulle från norge åkt till etiopien och tagit med sig 30.000 man från etiopien tillbaka-sant-någon? och när?

    • Anonym

      Nä, det var swerco den store, svammlarnas konung… :)

    • Anonym

      Vikingar 1170 f.Kr??? Till och med du borde faktiskt veta bättre än så!!

   • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

    Varför bosatte sig en del hettiter från Anatolien på Cypern och finns det inte viss samstämmighet med händelser på Cypern och sjöfolken runt östra Medelhavet?

   • Anonym

     Ramses var inte assyrier. Hans far, farfar, farfars far, mor och morfar var bevisligen egyptier

    • BigDemonicBunny

     Och många av dem var gifta med assyriska prinsessor (nja, några av dem var Chaldeer, alltså mesopotamier från utanför Assyriska rikets kärnländer). Vi har dessutom tur och har kvar oerhört välbevarad mumier efter Ramses II och Seti I (mumifieringskonsten nådde kanske sin höjdpunkt under den nittonde dynastin), och båda har blivit analyserade och fått sina ansikten rekonstruerade. Både Ramses och Seti har väldigt atypiska utseenden jämfört med andra antika egyptier som har rekonstruerats.

     • Anonym

       Fast Ramses II:s mor Tuya var inte assyriska, utan egyptiska och dotter till en högt uppsatt egyptisk militär, Raia. Det finns inga indikationer på att hans mormor Ruia skulle ha varit assyriska, inte heller hans farmor Sitre. Ramses farfars mor och mormors mor är inte identifierade, så det finns mycket litet att gå efter där, men de tycks inte ha varit av kunglig börd.

      Att dra slutsatsen att Ramses II skulle ha varit av assyriskt ursprung baserad på hans ansiktsform är lite som att hävda att Abraham Lincoln skulle haft mexikanskt ursprung pga hans ganska speciella drag.

 • Anonym

  alltså efterträdarna-vilka det nu var fortsätter kalla sig farao och bygger vidare med ordningsnummer? när inträffade vulkanutbrottet vid kreta förresten?

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Intressant!
   
  Det skulle vara intressant att få en beskrivning av  kristendomens utbredning i Mellanöstern och Afrika innan islams expansion inläddes på 600-talet.
   
  Och likaledes kristendomens status i de nu huvudsakligen muslimska länderna i regionen.

  • Anonym

   går en kurs i islams historia och massor var kristna då även araber. i islam är alla religioner tillåtna men de måste åtminstone förr betala en skatt för det beskydd som muslimerna ansåg de gav dem. arabernas anser vara ättlingar efter abraham i ur liksom judarna ocvh muhammed lånade från gamla testamentet, kristus och mazdaismen (iran). det finns en grav reserverad för jesus bredvid muhammed i medina ska tilläggas. men kejsar justinianus II i konstantinopel införde nån slags kristen diktatur på 500-talet som ogillades av många-alla måste vara krtistna-de grekiska filosoferna förbjöds och islam odlade vetenskapen vidare nämligen..massor flydde över till kalifens välde i bagdad som blev en enorm kulturmetropol-mongolerna förstörde biblioteken 1258….

 • Anonym

  Jaha den kristna fina civilisationen sönderslagen av islams krigföring och bara skit återstår..

 • Anonym

  även sverker d.ä. mördades-enligt traditionen av sin stalldräng och på väg till julottan-sonen karl var väl inte på väg till julottan? i båda fallen var det på dansk anstiftan-karl hann iallafall döda erik den heliges baneman prins henrik av danmark….och efter per brahes död drogs även grevskapet visingsborg in till kronan.

 • Anonym

  sverker d.ä. dog 1156. 1560 fick per brahe d.ä. grevskapet, som blev sveriges överlägset största egendom-med en liten privatarmé och egen domsrätt-men som sagt karl XI tog tillbaks alltihop-det fanns ingen arvinge…efter att birger svultit ihjäl sina bröder på nyköpingshus 1317 flydde han till danmark därav pantsättningen-förresten hittades nyckeln till tornet för ett tiotal år sen i nyköpingsån. att anfalla vattenvägen är väl annars rätt bekvämt apropå vallgravar?

 • Anonym

  Vallgrav på en liten ö är kanske lite onödigt eftersom attacker måste komma per båt?

 • Anonym

  Alsnö hus som byggdes senare på Adelsö i Mälaren var knappast någon befäst borg heller? Det kanske fanns kungshus som helt enkelt fyllde andra funktioner än krigiska?

 • Anonym

  har den här kulturen i alla tider varit isolerad från resten av världen eller var egypterna dit som heyerdahl funderade över? nordamerikas indianer och eskimåerna antas ju ha invandrat över landtungan från asien? (och tagit med hästarna ?)

  • Anonym

   Det fanns vilda häster i Amerika när människan trängde in, men de dog ut rätt så snabbt. Vissa forskare hänvisar till klimatförändringar, medan andra hänvisar till att indianernas förfäder var skickliga jägare och helt enkelt utrotade hästarna. Sen återintroducerades hästen på nytt av de europeiska erövrarna, och förrymda hästar gav upphov till de vildhästflockar som spred sig över prärierna.

  • Anonym

   Människorna måste ju ha kommit fr Afrika via Asien och Berings sund. Hästarna gick motsatta vägen (åtminstone till Eurasien). Heyerdahl må ha varit en fantastisk upptäcksresande men hans teorier om inflytande fr gamla världen på den nya är väl motbevisade.

 • Anonym

  var det inte en påve som drev en bordell ungefär vid den tiden?  

  • Anonym

    Och sossarnas ledare under 40-talet var bigamist.

 • Anonym

  Utan att veta allt för mycket om Sverige och dess kyrkas historia så låter det helt fel i mina öron att Växjö, eller ens tanken om att Växjö, skulle vara vårt äldsta biskopsdöme. Den katolska eller ortodoxa kristendomen borde ha koncentrerat sina missioner där någon form av maktutövning varit faktum och då kommer jag inte att tänka på Växjö i första stund.

  • http://Svd.se/ Larsviberg

   Det äldsta biskopssätet i Sverige är Skara. Under missionsepoken tillkom även Sigtuna. Missionen utgick i första hand från ärkebiskopssätet Bremen men även missionärer från England var under denna epok verksamma i Sverige. Vid missionsepokens slut omkring 1120 hade Linköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås tillkommit som biskossäten. Växjö och Uppsala var hedendomens starkaste fästen och de föll inte i första hand för kristendomen.

   • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

    Linköping var med säkerhet biskopsstift 1104. Kristen grav med kristen bön från början av 1000-talet hittad under Domkyrkan vilket lär tyda på att en biskopsgrav med andra ord biskop redan under första hälften av 1000-talet (Om Linköping Linköpings stifts första tid webbplatsen har arkeologer inkl. museet och RAÄ m.m. namngivna som borgar för uppgifterna.

  • Anonym

   annars är ju värend ett svenskt kärnland med ett mycket centralt läge? västkusten nås via nissastigen och gränsen mot skåne där går en gammal handelsled – nils dacke blev ju förbannad när gustav vasa tvingade deras handel norrut-småländska oxar drevs till falun och huden blev hisslinor och köttet falukorv. en enorm utvandring därifrån som bekant.

 • Anonym

  dom s.k. jättarna-har dom funnits? i lapplands vapen ser man en sån med sin knölpåk-på en demografisk karta från1942 går det ett bälte med långa män från selånger längs indalsälven hela vägen till trondheim-detta är en urgammal handelsled. även i göteborg på samma karta är folk längre än snittet. boken heter Norrland – natur, befolkning och näringar utgiven av geografiska förbundet och industriens utredningsinstitut, kapitlet om längd skrevs av docent william william-olsson…. 

  • Anonym

   Det är ingen jätte i Lapplands landskapsvapen, utan en ”vildman”. När vapnet fastställdes i början av 1600-talet ville man ha en symbol för en landsända som ur ett Mälardalsperspektiv betraktades som avlägsen och ociviliserad, och valde då en halvnaken vilde med en klubbe över axeln. För den som vill se ytterligare ett exempel på samma sak, se stadsvapnet för Villmanstrand/Lappeenranta, fastställt i mitten av 1600-talet. Där står samme vildman, fast han håller klubban lite annorlunda.

 • Anonym

  glöm inte att de längsta och kraftigaste blev utskrivna som soldater och helt enkelt dog bort-ett tragiskt faktum, så det här med ”urval” betyder att ”fel” överlever helt enkelt? karl XII drog ut med 100.000 man år 1700 och hur många följde med till bender? inte desto mindre skulle han ha stampat fram 80.000 man som stod i värmland 1718-vet inte om detta är sant dock…

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Detta mysterium fordrar en omfattande utredning!
   
  Låg ”Die böse Preußen” bakom eller inte?

 • Anonym

  Ett dataspel från nittiotalet, ”The Beast Within”, handlar till stor del om Ludwig, hans slott, hans avsättning och hans död. Romantiskt påhitt, men byggt på de fakta som Dick nämner här. Rekommenderas.

  Den kostnad som kungen drog på sig för sagoslotten kritiserades vid tiden, men nu i efterhand har det väl varit positivt för Bayerns (turist)ekonomi.

 • Anonym

  Starnberger See är har sin tillrinning från Alperna och är bråddjup (130m) vilket gör att vattnet kan bli väldigt kallt ifall det vinden rör om (och det gör den gärna) vilket minst sagt försvårar även för den bäste simmare. Hur var vädret?

 • Anonym

  tsaren var ju nominell kejsare av östrom-var det genom arv? ivan den förskräckliges hjälm kan ses på armémuseum. ser ut som en fingerborg med en lång spets = mongolisk stil, den här farbrorn måste haft ett mkt litet huvud? har man verkligen insett vidden av mongolernas härjningar? är inte polackerna gammalryssar som flytt västerut? vitryssarna gömde sig i kärren därinne och korstågen var väl riktade mot mongolerna inte de urkristna ryssarna? moskva var-är? den verkliga härdsmältan? jacob de la gardie var den förste att belägra moskva i hela historien. lenin var kalmuck och stalin georgier, ryssarna är ett drabbat folk sannerligen….ursäkta mina utläggningar-rättelser mottages gärna.

  • Anonym

    Som du kan läsa i Dicks blogg ovan så var det Ivan den Förskräcklige som 1547 utnämnde sig själv till Tsar.

   • Anonym

    jovisst men inte till östromersk kejsare väl? vad var det för äktenskap med bysans? släkten dog ju ut 1598-men siste tsaren nikolaj bar ju titeln kejsare av östrom också.

 • Anonym

  en svensk forskare, en pensionerad amiral har kommit fram till att moskva hetat muskö-ryssarna kan inte uttala ö-det är som med engelskans ey-ljudet är väldigt unikt, ö alltså, börjar man rota finns det många nordiska ortsnamn i ryssland.

  • Anonym

   Själv har jag som före detta värnpliktig kommit fram till att namnet Moskva i själv verket härstammar från från svenskans rotmos.

   • http://www.facebook.com/apereswetoff Alexander Pereswetoff-Morath

     Två fullt likvärdiga teorier, så det är inte lätt att välja för oss andra.

 • bigson16

  16 kommentarer fattas…
  Tyskland skickade folk från skatteverket (Finanzamt) för att bygga upp en fungerande fiskal struktur. Vet inte hur det gick.
  Det existerar t.ex. ingen jordebok.

 • ModerTheresa

  Det måste väl vara så enkelt att dålig mat ger dålig tarmflora OCH övervikt, inte att man blir fet PGA bakteriefloran.

 • Wzzo

  Att man tycker sig se en korrelation betyder inte att det finns ett samband. Låg vetenskaplighet på artikeln, slutsatsen är ”sista ordet är inte sagt” vilket är nonsens.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation

 • Wlodek Skiba

  Att magsårsbakterien är
  på något sätt inblandad vid fetmaepidemin har man vetat ett tag.
  Alltså utslagna helicobacter pylori i magen betyder större risk för
  fetma.
  Att härifrån konstatera att de kan vara orsaken av fetma kallar jag för en tankefnurra med
  dubbelvolt.
  De verkar reglera mättnadskänslan i magen. De skyddar snarare än orsakar.

 • Mr_Foppa

  Pseudoforskning. En otroligt svag korrelation för ett samband som kan bidra med en liten liten komponent. Detta blåses upp som ”bakterier orsakar fetma!”. Nonsens.

  Just nu pågår en intensiv jakt efter orsaker bakom fetma. Jag förstår inte varför. Jag kan ge er anledningen:

  Äter man mer än vad man gör av med så kommer man bli fet!

  Visst kommer det finnas saker som på marginalen påverkar mer eller mindre. Men oavsett hur lite/mycket bakterier du har i dig kommer ett överintag av energi orsaka fetma. På samma sätt kommer någon som äter för lite bli smal.

 • Bortom

  Daa… om man har magsår då äter man mindre… och blir mindre fet (obs. ironin)

 • http://vargiveum.wordpress.com/ Varg i Veum

  En individ kan vara god, men människan är inte god i grunden.

 • Passning

  Är SD-väljare offer (mindre vetande) eller är det helt enkelt så att de genomskådat
  etablissemanget och inser att asylpolitiken snart kommer att i grunden skada
  välfärdssystemen? F ö är Sahlin en av dem som leder Sveriges nya IB, Expo/
  researchgruppen. (s) nöjer sig inte med säkerhetspolisen utan vill ha en egen
  underrättelseorganisation. Är Sahlin dagens Elmér?

 • Elementary

  Fel, inget hade gått sönder men i söndags sprack allting. Den enda trösten är att S och MP inte kan genomföra sina absurda förslag utan stora eftergifter. Det är väl dock troligt att man kommer att samarbeta med SD ”under täcket”. Lite eftergifter i flyktingpolitiken och sedan stryker man de dummaste egna förslagen. Problemet är dock att S och SD är överens om utgifterna dock inte intäkterna. S vill ta tillbaka skattesänkningar som kostar mer än man får tillbaka och SD vill spara på flyktingmottagandet. Bäst för Sverige idag är att inga förändringar görs alls på 4 år. Alliansen måste hålla emot.

 • Anonym

   …well, tydligen har DU läst artikeln…

 • http://twitter.com/Roberduder Rob

  Justin Bieber tycker du nog bättre om han är ju ingen gammal ”mumie”….
  han tycker du nog är intressant ;-)

 • Sonja Sandin

  På den tyska sajten http://www.heilpraxisnet.de/naturheilpraxis/ausloesende-pest-bakterien-identifiziert-10013.php
    berättas att det nu är fastslaget att
  pesten runt 1350 orsakades av bakterien  Yersinia
  pestis.  Den finns idag kvar här och där
  men är inte lika aggresiv, säger man. Men för cirka 15 år sedan dog några människor av
  denna bakteria i New Mexico, USA. Den finns på något slags smådjur i ödemarken
  där. Man har lyckats samla in bakterier och jag har själv sett några som man
  stängt in mellan glasskivor. Jag tror att man kan tillfriskna med hjälp av modern anti-biotika.

   

 • Anonym

   Vad det gäller Konstantinopels invånarantal, så kan mycket ha hänt på 800 år.

 • Anonym

  Nej, pesten som sjukdom är inte utrotad men vi kan med enkla mediciner stoppa den. Antalet ödehem bygger på uppgifter om mantalslängder och antalet funktionella gårdar strax efter det främsta utbrottet vilket ger ett enormt procentuellt antal ödehemman. Men man måste särskilja regioner från varandra. Nuv. Sverige lr Sverige inkl. stormaktstiden skulle inte återfå sin pre- digerdöden befolkning förren ca 1700. Regionalt kunde det dock skilja stort i procent överlevande visavi döda gentemot den nationella siffran.   

 • BigDemonicBunny

  Enligt seriösa uppskattningar hade konstantinopel inte en befolkningsstorlek på mer än en halv miljon innan 1800-talet. Den uppnådde dock en storhetstid mellan ca 350 och 1000 där den kan ha haft så många invånare som en halv miljon. Med i takt med att östrom förlorade kraft och prestige så förlorade även Konstantinopel befolkning (alla städer innan 1850 hade lägre nativitet per invånare än mortalitet. Inflyttning var nödvändig). Lägg till korsfararnas plundring av staden 1204 så var befolkningen nere i cirka 70000-100000 invånare när de stora pestvågorna svepte genom Europa.
  Och ja. Pesten finns fortfarande (överallt där det finns stora gnagarpopulationer. USA, Indien, Kina), men det finns effektiv antibiotikabehandling. Pesten är en aggressiv men lättbehandlad sjukdom.

 • Anonym

  jo-på 600-talet utplånades halva befolkningen i en pestepidemi tydligen?

 • Anonym

  Pesten såsom sjukdom är långt ifrån utrotad men idag har vi mkt riktigt enkla mediciner som kan stoppa den. Tyvärr kmr de inte till sin fulla rätt i ex. afrikanska länder där lokala pestepidemier utbryter ibland. 

 • Anonym

  det är en väldig skillnad mellan ortodoxa kristna och katoliker (romarriket light?)-helt nyligen erkände den ortodoxe påven-patriarken katolikerna (vilket jag anser var fel). ryssarna har alltid varit ortodoxa och ”missionärerna” från väst försökte alltså omvända redan kristna-samma med korsfararna. araberna är underskattade-deras livsstil – som skrämmer pimpinetta latinos och angler – är att skrika-inte tala och att gestikulera – det är bara roligt – dom har humor och ett gott hjärta men djävulska bekymmer-det är allt…

 • Anonym

   Blev inte Erik XIV mördad på Örbyhus slott? Eller hade han redan fått sparken som kung och räknas därför inte?

 • Anonym

  Florenslistan som lär ha upprättats av Vatikanen någon gång kring 1104 nämner ”Liunga” och ”Kauping” som biskopssäten i ”Södra Götland” (väderstrecken i Florenslistan förefaller utgå från Mälardalen som centralpunkt i dåtidens Sverige). Dick Harrison har i en tidigare blogg gett uttryck för tolkningen att orden ska läsas ihop till ”Liungakauping” och ses som Linköping.

 • Anonym

  Stalins politik var kusligt logisk avseende folkmord och deportationer. Det handlade om att erövra och ”befästa” områden som någon gång under historien varit under kontroll av Moskva, Kiev eller Novogorod som en del av Sovjetryssland – gärna genom att flytta dit etniska ryssar. Konsekvenserna av denna politik ser vi idag t ex i Moldavien, Ukraina (Krim), Lettland och Estland.

 • http://www.facebook.com/pocat Patric Nilsson

  Ja men den förenades ju bara för att den romerske kejsaren skulle få hjälp mot turkarna. Knappast för att de hade kommit överens och de rysk ortodoxa i Moskva vägrade gå med på detta avtal.

 • Anonym

  Vad jag minns godkändes unionen inte ens av alla den ortodoxa kyrkans representanter i Florens, minst en for hem och fördömde hela avtalet. Och eftersom den ortodoxa kyrkan inte godkänner något överhuvud för hela kyrkan så kan väl sägas att de som skrev under enbart gjorde det för egen räkning? Sen vill jag minnas att ett ortodoxt kyrkomöte någon tid efteråt hotade alla som godkände unionen med bannlysning! Detta eftersom de ansåg att de medgivanden som representanterna i Florens hade godkänt gick alldeles för långt.

 • Sonja Sandin

  ”från och med 1400-talet…..inkafolket hade särskilt utbildade experter som memorerade rikets officiella historia och som på 1500-talet förde vidare kunskapen till spanjorerna.”

 • BigDemonicBunny

  Varken inkafolket eller deras språk (en dialekt av Quechua som fortfarande talas av cirka 9 miljoner människor, och är alltså minst lika levande som svenskan) utrotades.
  Dessutom så förde både missionärer och många conquistadorer anteckningar, och dessa anteckningar har i många fall överlevt (anteckningar vilka är samtida, men visserligen något tendensiösa. Något man får hålla i bakhuvudet när man betraktar materialet).
  Anledningen att Quipus ”mysterier” inte överlevde i fullständig form är att spanjorerna aktivt undertryckte kunskapen (formellt för att det var blasfemi, men egentligen för att Quipu och den klass som var experter på att tolka och skapa quipu var naturliga centralfigurer för tänkbara motståndsrörelser).

 • Anonym

  Herregud, du är otrolig, att du inte gillar Dick är en sak, men om du inte ens läser det han skriver innan du kommenterar blir du ju ännu mer tragikomisk än du redan är. Det står i texten (och finns att hitta i hundratals böcker) hur de här kunskaperna i alla fall delvis räddades till eftervärlden. Lyckades du verkligen inte läsa dig till det i den här jämförelsevis korta texten?

 • Anonym

   Svammel-swerco brukar göra så när hans dillerier blir alltför uppenbara…

 • Mr_Foppa

  Käka massor av chips och drick mycket läsk så ska du se att det ordnar sig. Det kommer inte hända om du inte ändrar dina vanor – på samma sätt som att ingen kommer bli smal utan att ändra mängden mat de sätter i sig*.

  *eller drastiskt ändrar hur mycket de rör sig

Orden som rensats ut
– och ändrat betydelse

De försvinner i nya upplagan av SAOL.

Paul Auster hittar inte fokus och vägrar sluta

recension

Letar efter sitt yngre jag.

”Värsta beslut jag någonsin fattat”

Percy Sledge död

Historien om hitlåten.

Polarpristagare klar med ny memoarbok

Sorg

"Bästa självbiografin någonsin".

Webb-tv

Detta har hänt i GoT

60 sekunder

Sex, drakar, maktspel – SvD sammanfattar 4 säsonger.

Seriens värsta rollfigurer

Lista:

"Han låg bakom det mest traumatiska".

”Uppsättning som
går på högvarv”

teater

SvD har sett ”Karlsson på taket”.

”Grass var mångsidig
och provokativ”

Grass död

Bekände sent sitt mörka förflutna.

Grass tog sikte på fanatismen

Under strecket

Om klassikern ”Blecktrumman”

SvD recenserar nya SAOL

Roliga nya ord

Kulturkofta sida vidsida med tablå-tv.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Bildspel

Okända bilderna från
Andrées polarfärd

Fascinerande fotografier hittade.

krönika

Kvävande strukturer skadar samhället

Romers situation en demokratifråga.

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.