Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Idag, kära vänner, är det inte vilken dag som helst. Det är den 3 februari och alltså Grammatikdagen (och ja, jag tänker skriva detta med versal eftersom det ännu inte är en etablerad högtid). Grammatikdagen firas i år för första gången och är tänkt att bli ett årligt återkommande evenemang som uppmärksammas landet över: i skolor, på universitet, i medierna och genom särskilda föreläsningar.

Lunds, Göteborgs och Uppsala universitet blir det föredrag om grammatik. I Lund kan ni till exempel höra Gunlög Josefsson, som skrivit en av de bästa och mest pedagogiska högskoleläromedlen i grammatik: Svensk universitetsgrammatik för nybörjare. I Göteborg demonstreras en av mina favoritresurser på nätet, nämligen Språkbanken, och hur den kan användas av skolor för att göra svenskundervisningen roligare.

I Stockholm har man slagit till med en seminariedag på Kulturhuset. Det är för sent att anmäla sig nu, men om man gjort hade man kunnat höra Svenska Akademiens nya ledamot Tomas Riad prata om tyst kunskap i grammatikundervisningen. Professor Anna-Malin Karlsson, som skriver språkspalter här i Svenska Dagbladet, kommer att tala om funktionell grammatik, vilket är en alternativ grammatikinriktning som bland annat använder begreppet grammatisk metafor. Det är till exempel när vi omvandlar ett verb till ett substantiv, undersöka blir undersökning, eller när vi gör om ett adjektiv till ett substantiv, så att från adjektivet blyg blir egenskapen blyghet.

Ni kan också lösa grammatikkvisset och se hur många rätt ni har. Rätt svåra frågor, jag fick bara 9 rätt av 10, vilket berodde på att jag på fråga 9 föredrog att identifiera bisats genom BIFF-regeln framför att säga att bisatsen inte kan stå för sig själv. Jag vill nog hävda att ett utrop som ”Att hon aldrig kan lära sig att komma i tid!” är en bisats och den faktiskt fixar att stå för sig själv. Men det är ju annars ganska sant att bisatser inte gärna står för sig själv i formell löptext.

Nu har jag inte tid att skriva mer, för jag måste gå och satsfläta håret. Men ni som är så där hetsigt moderna att ni vill ha realtidsflöden kan följa taggen #grammatikdagen på twitter.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.