Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Många är oroade för vad som håller på att hända med det svenska språket. En del oroar sig för att nya generationer förflackar språket med sitt slarviga sätt – en oro som sannolikt varit konstant ända sen människan utvecklade talorgan. Andra, till exempel nätverket Språkförsvaret, oroar sig för engelskans inflytande och hur engelskan tränger ut svenskan från vissa domäner. Ett exempel är naturvetenskaplig forskning, där det idag knappt finns några svenska publikationer över huvud taget. Språkförsvaret har därför gett ut en antologi med titeln Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva. Där finns korta texter om svenskan och dess ställning, skrivna av språkvetare, lärare och språkälskare.

För den som bor i Stockholmsområdet och ibland ställer sig frågan ”Vad händer med svenskan?”, har jag ett evenemangstips. Olle Josephson, professor i nordiska språk och tidigare chef för Språkrådet, håller en öppen föreläsning med just denna titel. Det går av stapeln nu på tisdag den 15 november i hus A i Södra huset, Stockholms universitet. Läs mer här.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.