Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Siv Strömquist, som skriver språkspalter åt papperstidningen SvD, har skrivit en ny bok om språkutveckling och språkriktighet. Den heter Vart är vart på väg? och är ett bra julklappstips för den som nu inte väljer att köpa språkpolis-t-tröjan.

Som språkvårdare får Siv Strömquist sägas tillhöra den försiktigt konservativa skolan. Hon har lång erfarenhet, ett gediget kunnande och är en mästare när det gäller att pedagogiskt resonera om språk och textuppbyggnad. Hennes klassiska och ständigt uppdaterade Skrivboken har hjälpt massor av människor att bli bättre på texthantverket.

Men eftersom boken bär undertiteln Och andra språkfrågor i tiden kan kanske vara på sin plats med en liten pik. För när det gäller att vara i tiden och snappa upp nya ord och uttryck, kan Strömquist knappast anklagas för att vara den med örat närmast marken. Jag minns nämligen när Strömquist så sent som 2009 i en språkspalt berättar att hon nyss uppmärksammat att uttrycket ”det suger” används i betydelsen ’det är värdelöst’ av den yngre generation. Detta visar att språkspaltsskrivare generellt är dåliga på att läsa andras språkspalter. För just detta uttryck hade faktiskt Strömquists språkspaltskollega Viveka Adelswärd, som också skriver åt SvD, uppmärksammat mer än tio år tidigare i samband med att Elevorganisationen hade en kampanj med parollen ”Skolan suger – vem tar ansvar?”. (Vi på Språkbloggen kan som plojinfo berätta att vi hade det oförtjänta nöjet att gå på högstadiet samtidigt som denna kampanj pågick.)

Nåväl. Vart är vart på väg? kanske inte kommer att innehålla de hetaste nyordsspaningarna. Men jag är övertygad om att den innehåller kloka svar på språkfrågor och att det är läsvärd bok för den som är det minsta språkintresserad.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.