Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

I mitt twitterflöde igår var detta de två mest omkvittrade händelserna, om man bortser från Berlusconis avgång (det säger kanske mer om vilka människor jag följer än om vad som faktiskt var gårdagens stora nyheter):

1. Wordfeud har nu bytt ordlista till SAOL, vilket mottogs med jubel av alla alfapetnördar med smarta telefoner. Att bytet skulle ske var ju aviserat sen tidigare, bland annat på Peter Englunds blogg, men nu är det alltså genomfört. Trots att jag själv inte spelar tycker jag att det är roligt att alfapetspelandet fått sånt uppsving. I helgen när jag stod i kö kom jag på mig själv med att inte bara stå och snegla över axeln på den Wordfeudspelande mannen framför mig för att se vilka bokstäver han hade, utan faktiskt också börja föreslå ord han kunde lägga.

Som plojinfo kan jag säga att Wordfeud är den mest köpta appen, men på åttonde plats över mest köpta appar kommer ”Wordfeud Cheater – Svenska ord”. Människors sportslighet, alltså.

2. Saabs rekonstruktör Guy Lofalk ska enligt ett löst och obekräftat rykte tidigare ha hetat Kent Pettersson. Det orsakade kanske inte jubel, men väl lite surr och fnitter på twitter. Klart är i alla fall att Lofalk heter Kent i mellannamn. Faktum är att han heter Guy Kent Albin Ivan Lofalk. Rätt ståtligt, tycker jag, oavsett om det är taget eller inte. Men det kanske inte upplevs som lika rejält som Kent Pettersson. Det fick mig att fundera: Hur mycket dömer vi egentligen folk efter deras namn? Hur känns det, rent identitetsmässigt, att byta namn? Och varför rynkas det ofta på näsan åt människor som byter till ett egenvalt namn, medan det ses som fullt normalt att byta namn vid giftermål?

Nu är det ju inte Flashbackartad ryktesspridning om folks personhistoria som Språkbloggen vill ägna sig åt, så därför bidrar jag här med lite mer reko uppgifter på temat. Det finns 18.472 män med tilltalsnamnet Kent i Sverige. Namnet kommer från engelskan och är ganska ungt i svenskan. Det tidigaste belägget är från 1923, och namnet hade sin glansperiod mellan 1950 och 1969. Guy däremot är bara tilltalsnamn för 473 personer. Det är ett franskt och engelskt förnamn, och lär vara en fransk form av det fornhögtyska Wido. Det är i sin tur en smekform på namn som innehåller ”wid”, som betyder ’skog’ eller ’träd’ och återfinns i namn som Arvid, Botvid och Seved.

Det går 10.000 Pettersson på 1 Lofalk i Sverige. Faktum är att det bara finns 6 personer i Sverige som heter Lofalk i efternamn.

Ni vet väl att ni kan läsa mer om personnamn på Institutet för språk och folkminnens webbplats? Och namnstatistik kan man ta fram på SCB:s webbplats.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.