Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Svenska Akademiens publikfriande besked om att Tomas Tranströmer får årets Nobelpris slog ner som en glädjebomb i Sverige igår. Språkbloggen känner hur valv bakom valv öppnar sig, men överlåter åt litteraturvetarna att kommentera Tranströmers litterära livsgärning. De mediala reaktionerna efteråt – där den vanligaste väl var ”Äntligen!” – väckte dock en reflektion hos mig, nämligen den om hur man får erkännande som författare. Det fick mig att tänka på ett en debatt i DN mellan Jens Liljestrand och Anna Vogel, som diskuterar stora och små förlags roll i litteraturutgivningen.

Litteraturvetaren och skribenten Jens Liljestrand menar att litteraturbegreppet luckras upp när nya tider och nya medier gör att de professionella bokförlagen står för en allt mindre del av den totala textpubliceringen. Hans text är en reflektion över Ulrika Kärnborgs nya bok ”Vad är litteratur?”.

Anna Vogel, språkvetare och delägare av ett litet författardrivet förlag, gör kanske en inte helt rättvis tolkning av Liljestrands poäng, men skriver ett intressant debattinlägg där hon menar att egenutgivning blir som bokvärldens punk. Att det blivit enklare att ge ut sina egna böcker utan en stor förlagsdrake i ryggen, är nåt som vitaliserar litteraturen och gör den djärvare och flerstämmigare, skriver Vogel.

Liljestrand följer upp med att fråga vad normalläsaren egentligen vill ha. Vill vi verkligen behöva vada genom ett hav av amatörutgiven litteratur? Föredrar inte de allra flesta av oss att förlagen använder sitt professionella kunnande för att göra en gallring åt läsarna och publicera väl bearbetad och formgiven litteratur?

En sån sak som att en nykorad Nobelpristagare omedelbart blir en storsäljare i bokhandeln visar att de professionella litteraturvetarnas åsikt värderas högt av den genomsnittliga bokkonsumenten. Samtidigt drivs många förlag av kortsiktiga ekonomiska intressen som knappast är välgörande för kulturen på sikt. Kanske kan just de små förlagen och egenutgivarna vara en motvikt till detta. Det argumenterar Anna Vogel för här.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.