Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Nu är det dags för den stora bokmässan i Göteborg, och årets tema är tyskspråkiga författare. Programmet är så fantastiskt späckat med Nobelpristagare och andra kändisar att det är svårt att rekommendera nåt, men jag puffar här för tre aktiviteter som jag hade gått på om jag haft chansen att vara på västkusten nu.

1. Tyska litteraturvetare i Sverige, monter C01:03
Vad finns det egentligen för tyskspråkig litteratur, och hur har den speglat och format samhället? Tyska litteraturvetare i Sverige har bildat forskarnätverket GLS – Germanistische Literaturwissenschaft in Schweden, och de har en egen monter på bokmässan. Där hittar man bland andra Corina Löwe, som forskat om ungdomsdeckare i DDR. Vilka egenskaper har skurkarna i dessa böcker, och vilka är the good guys? Eftersom deckarlitteratur bygger på motsättningen mellan gott och ont, säger studiet av dessa böcker mycket om samhällets ideologi.

2. Författarlandslagen i fotboll gör upp på Heden 24 september kl. 14.30
Alla kanske inte känner till det, men Sverige har faktiskt ett eget fotbollslandslag, bara för (manliga) författare, poeter och skribenter. Med inte mindre än tre världsmästartitlar i bagaget är pressen på hemmalaget stor. Ska de klara av att slå Tyskland och Norge?

Själv väntar jag fortfarande ivrigt på att Sveriges kulturkoftor ska bilda ett eget fotbollslandslag. Herregud vad vi skulle sopa banan med resten av Europa. Birgit Prinz, akta dig!

3. Språkrådet, monter B01:10
Självklart är Sveriges språkmyndighet också representerad på bokmässan. Där kan man ställa frågor om nya ord och namnbruk. Visste du att årets namn är Kevin och Fatima? Man kan också lära sig mer om dialekter och teckenspråk. Dessutom presenterar Språkrådet sina publikationer: många bra böcker om språkvård och språkriktighet.

Mer om bokmässan kan du läsa på webbplatsen, och realtidsuppdateringar får man på twittertaggen #bokmassan.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.