Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

När jag kom till Växjö station upptäckte jag att min cykel hade blivit utsatt för en reklamkupp: på sadeln satt ett knallgult regnskydd med Linnéuniversitetets logga på. På cyklarna runt omkring fanns andra logotyper. Alla möjliga företag, från Lidl till Biltema, slogs om att få tränga sig så nära konsumenternas rumpor som möjligt. Är detta ett marknadsföringsfenomen i tiden? I så fall tycker jag att det behövs en term för det hela och lanserar härmed nyordet sadelspam.

Spam är ju sen flera år tillbaka ett etablerat ord för oönskad reklam som skickas till ens mejladress. Ursprunget antas vara följande Monty Python-sketch, där man i restaurangen inte kunde beställa nån rätt utan att få burkskinkan Spam på köpet.

YouTube Preview Image

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.