Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Jag fick mejl från en läsare som undrade hur hon skulle hitta mina inlägg om de och dem. Jag tänkte därför puffa för etikettmolnet som finns nere till höger här på webbsidan. Så här såg det ut den 21 augusti 2011:

Varje gång jag skriver ett inlägg så taggar jag det med etiketter som speglar innehållet, exempelvis språkförändring, dialekt eller stavning. Dessa etiketter samlas som klickbara länkar i etikettmolnet. Den som bara är intresserad av att läsa om språkriktighet kan klicka på etiketten rätt och fel. Då kommer alla inlägg om rätt och fel upp. Och läsaren som efterfrågade inläggen om de och dem, klickar så klart på de eller dem. Men det gäller alltså att klicka i det riktiga etikettmolnet nere till höger; molnet ovan är bara en bild för ni ska veta vad ni letar efter.

Ett annat läsartips är att det som komplement till bloggen finns språkquiz. Just nu finns det bara två stycken från juni (nr 1 och nr 2), men tanken är att det under hösten ska komma nya quiz flera gånger i månaden. Ofta handlar språkquizet om sånt som berörts i bloggen, men det kan också vara allmänna frågor om ord, grammatiska begrepp och skrivregler.

Jag vill också passa på att tacka för alla läsarmejl. Jag hinner tyvärr inte svara på allt, så om du behöver snabbt svar på en konkret språkfråga är det bättre att kontakta Språkrådet. De har större resurser och en bredare och djupare kompetens för att besvara frågor. Språkbloggen här på SvD motsvarar nånstans mellan 10 och 15 procent av en heltidstjänst, vilket begränsar vad man hinner med. Men fortsätt gärna att mejla, för era e-brev är en ständig inspiration till nya blogginlägg.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.