Från binär till funktionell språkriktighet

”Ylva, heter det att vi vill lämna en begäran om uppskov med projektstarten för förprojekteringen eller en begäran om uppskov av projektstarten för förprojekteringen?” undrar en vän. Just frågor av typen ”heter det X eller Y?” är nog det språkvårdare hör allra oftast. Säger man bättre än mig eller bättre än jag? Heter det med utgångspunkt i eller med utgångspunkt från? Och vad är egentligen mest rätt: att säga kex med k-ljud eller tj-ljud?

Låt oss för ögonblicket strunta i vad dessa konkreta frågor har för svar. För vad som är mer intressant är den allmänna uppfattning om språkliga rätt och fel som frågorna ger uttryck för. Den som ställer en av dessa frågor förväntar sig nämligen att få ett svar. Så om jag svarar ”du kan säga vilket som”, vilket jag skulle göra på åtminstone tre av frågorna ovan, vet jag att frågeställaren inte kommer att känna sig helt nöjd. Det verkar vara nåt psykologiskt det där. Om det finns två alternativa uttryckssätt vill man helst att ett ska vara rätt och det andra fel. Eller åtminstone att det ena är lite mer rätt än det andra. Att båda alternativen skulle vara fullt fungerande och rimliga känns helt enkelt lite mindre tillfredsställande. Men varför denna binära syn på språkriktighet? Är vi inte förmögna till en mer nyanserad syn på språklig variation?

Om du och jag sågs på ett kafé, och du hade en grön tröja och jag en röd, då skulle vi ju inte börja diskutera vems tröja som var rätt och vems som var fel. För det råder ju självklart ingen motsättning mellan att du har valt en grön tröja och jag en röd. Och på kaféet sitter det säkert en massa andra människor som har svarta, vita, blå och lila tröjor på sig. Denna mångfald ser vi som självklar, och tanken på att vi skulle låta dig bestämma att alla skulle gå hem och byta om till en grön tröja är så absurd att den är skrattretande.

Andra gånger kan det dock vara synnerligen praktiskt att alla ser likadana ut. Att poliser, sjuksköterskor och tågvärdar har uniform gör att vi lätt kan identifiera dem, vilket spar tid och undviker förvirring. Av samma anledning har vi i språket valt att standardisera till exempel ortografin. De korrekta sätten att stava svenska ord är de sätt som anges i Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Punkt slut.

Just när det gäller stavning fungerar alltså den binära språkriktighetsprincipen rätt bra. Om X är rätt så är Y sannolikt fel. Men ofta är det helt onödigt att brännmärka det ena av två konkurrerande uttryckssätt; vi kan låta båda varianterna samexistera i språket. Precis som att din och min kafévistelse blir roligare om alla får ha vilken färg på tröjan de vill, så blir också språklig kommunikation roligare om vi accepterar tanken att språklig variation inte nödvändigtvis betyder att nån måste ha fel.

Så välj fritt och med lätt hjärta mellan med utgångspunkt i och med utgångspunkt från. Bättre än jag kan man säga, men för de flesta av oss känns det naturligare att använda objektsformen och säga bättre än mig, så var inte rädd för att följa din språkkänsla. Ha medlidande med de eventuella stackare som hävdar att du har fel – de lider av den besvärliga åkomman inlärd irritation. Ordet kex har två korrekta uttal. Anledningen är att det är en försvenskning av engelskans cakes, vilket ju uttalas med k-ljud. Men i svenskan uttalas k normalt tj framför mjuk vokal. Och eftersom e är en mjuk vokal har kex också fått tj-uttal, framför allt i södra och västra Sverige.

Så, kan ni nu gissa vad jag svarade jag min vän som undrade om det hette vi vill lämna en begäran om uppskov med projektstarten för förprojekteringen eller vi vill lämna en begäran om uppskov av projektstarten för förprojekteringen? Nä, jag sa faktiskt inte ”välj vilket som”. Istället rådde jag henne att skrota bägge alternativen och skriva om helt. Utan en massa tunga abstrakta substantiv och prepositioner staplade på varandra som ett torn. Kanske formuleringen vi vill skjuta upp förprojekteringens start kan fungera? Eller vi begär att förprojekteringens start ska senareläggas?

Det är som med klädval. Istället för att välja mellan två par stilettklackar som båda skaver och känns lite vingliga – tänk om helt! Leta fram de där skorna som känns både bekväma och snygga. Inte sällan är det enkla också det elegantaste.

Visa kommentarer (235 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  otroligt att Sverige försöker sälja sig som matland med hjälp av en prins en jordbruksminister och en
  handelsminister när Sverige inte ens har ett bra smör till skillnad från övriga Skandinavien och inte minst jämfört med Frankrike. Utan en sån grundsten i köket blir det inte mycket bevänt med de svettiga säljarmödorna. Ingen tror heller att Sverige står för gastronomi bara för att svenska kockar gör väl ifrån sig på internationella tävlingar.

 • Anonym

  Det är trots allt ganska nyligen. Moderna människor, precis som vi, har funnits i åtminstone 50 000 år (kanske upp till 200 000 år, om man accepterar mindre modernt intellekt). Det är många för oss namnlösa generationer som det handlar om.

 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  Men människor som lider av inlärd irritation äger i stort sett det offentliga rummet vilket betyder att medlidande inte fungerar. De måste pressas tillbaka. Rätten växer i spjutspets ände.

 • http://www.facebook.com/people/Terese-Almgren/100001868352532 Terese Almgren

  Vilken skön inställning till språket du har Ylva! Är själv i grunden en ”språkpolis” som dock försöker förändra mig, och tror (och hoppas) att jag har en friare syn nuförtiden på språket (och särskilt andras, som jag ju egentligen inte har med att göra så länge jag begriper vad de menar). Min inställning ändrades radikalt när jag läste ”Världens dåligaste språk” av… ähm, ja, vad han nu hette…

 • Anonym

  Liten lustighet i sammanhanget:
  Västsvenskar säger oftast ”tjex” om det som stavas ”kex” men väldigt sällan, om någonsin, uttalar de ”keps” på motsvarande konsekventa sätt.

  • Anonym

   Jag antar att du på ”motsvarande konsekventa sätt” uttalar orden kedja, kejsare, kemist, keramik och kelgris med ett K-ljud?

 • http://www.facebook.com/snittaren Emilia Nilsson

  Fantastiskt intressant blogg! Nu när vi ändå är inne på språkliga olikheter mellan olika delar av Sverige – finns det någon förklaring på varför vi i Skåne (och då främst södra Skåne) säger ETT choklad, medan vissa säger EN choklad och andra påstår att man inte säger nåt av det?

  Keep up the good work!

  • http://twitter.com/ALundberg Anders Lundberg

   Därför att choklad är ett material och inte ett föremål, skulle jag tro – och då menar jag alltså vi så skulle säga att det är varken eller. Alltså en chokladkaka, ett chokladägg, och så vidare men bara choklad är som pengar – det finns mycket eller lite, inte många eller få.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=696625630 Bengt Samuelson

  En randanmärkning: mjuk/hård vokal är inte en bra distinktion, eftersom hård och mjuk är subjektiva uttryck. Jag kan tycka att I låter hårt, men det hör inte till de s.k. ”hårda” vokalerna. Bättre är att tala om främre och bakre vokal; detta är de allmänt accepterade begreppen och dessutom är de begripligare. Vokalen U är förstås lite problematisk.

 • Anonym

  @ MinitallanSom påpekas i inlägget ovan så är uttalet av bokstaven K vanligtvis beroende av vokalen som kommer efter. Så till exempel i kyrka, kedja, kylskåp, kärlek, körkort och kisel. Listan på fall där K kommer före E, I, Y, Ä eller Ö utan att uttalas tj är betydligt kortare. Som även påpekades är det dock ett gammalt låneord, så det blir lite av en smaksak. Vill man vara konsekvent med det ursprungliga (inlånade) uttalet blir det K, men vill man vara konsekvent med hur bokstaven uttalas i svenska språket i övrigt så är det tj som gäller.

 • Ulf Martinsson
 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  Men hur ska man förhålla sig till att ett ord som solidaritet kan ändra innebörd från något man erbjuder till något man kräver? Har det stått språkvårdsstrid om detta, eller om innebörden i och synonymer till det i myndighetssvenska vanligt förekommande begreppet ”rättvisa”?

  Ser språkvårdare skogen när de detaljgranskar träden?

 • Anonym

  Litet som judarnas vandring genom Sinai i 40 år. Om de verkligen hade gjort det så hade de – bortsett från att hela folket torde ha svultit ihjäl – rimligtvis bort få något slags utmärkelse för sämsta lokalsinne i världshistorien. Om man också bara förflyttar sig några ynka kilometer per dag och har flera dagar i veckan som lediga så skulle man behöva gå i cirklar tiotals gånger för att hålla på 40 år på den sträckan. Nog borde väl NÅGON enstaka vandrare ha tittat på en karaktäristisk bergsrygg och sagt ”har vi inte varit här förut?”

  • Anonym

   Jag påminner mig utgrävningarna av Timna-dalen. I Timna-dalen som är ett ökenområde söder om Döda Havet fann man resterna av ett tabernakel och en intakt kopparorm. Det finns flera historiska kopplingar till Moseböckerna och folket i Timna-dalen. Källa: Benno Rothenberg, Valley of the biblical copper mines, 1972. Man ska veta att judarna under lång tid arbetade som slavar för egypterna och i Timna-området finns tusentals koppargruvor? Att den 40-åriga ökenvandringen är en form av metafor kan inte uteslutas.

  • Anonym

   Alla detaljer runt uttåget ur Egypten ska man nog ta med en nypa salt – inte bara avsaknaden av fungerande GPS. Den beskrivna rutten tar väl runt fjorton dagar att vandra. För övrigt ska den längsta tiden tillbringats i oasen Quadesh-Barnea, och 40 år i flyktingläger är kanske inte den mest bisarra siffra…

   De vandrande Israelerna var enligt Numeri 1:46 hela 603 550 man – kvinnor, barn, åldringar och icke-israeler oräknade. Om man skulle räkna lågt – alltså att man beväpnade 10% – så skulle förmodligen en armé på 60 000 man ha varit en extremt stor maktfaktor (passningen går till Dick, hur stora var forntidens jättearméer?). Hur stor befolkning hade det forntida Egypten? Allt detta låter totalt orimligt.

   Om man då räknar med en flyktingström på över en halv miljon och bara räknar på det mest triviala problemet – dricksvatten. Om man räknar extremt lågt så behöver man 2,5 liter per dag (i varmt klimat ännu mer). Flyktingarna skulle alltså ha förbrukat 1500 kubikmeter vatten per dag = över 8000 badkar. Rimligt?

   Det är väl naturligtvis så att när en muntligt traderad berättelse skrivs ner så friseras siffror för att passa ändamålet – oavsett det är i Karlskrönikan, hos Peder Swart eller hos Jahvisten.

   • Anonym

    40-åriga flyktingläger finns det väl i regionen idag, så det är ju inget konstigt alls.

  • Anonym

   Jag har läst, att man under biblisk tid räknade år = skördar/solår vilket då skulle ge 3 ”år”/solår. Det skulle också kunna förklara att Sara, gift med Abraham, var mycket gammal, 90 ”år” vid sin första födsel, i själva verket var 30 solår. Vilket högst sannolikt var uråldrigt på den tiden..

  • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

   Det där förhållandet mellan offentliga tjänster och skatteuppbörden finns ju i dag också. Om man anger att man har en armé som omfattar 60 000 man kan man motivera motsvarande höga skatteuttag, annars inte.

 • Hilfe!

  Något som aldrig finns som alternativ på ”vuxna tillställningar” är läsk. Då måste man bara dricka mineralvatten eller lättöl. Alkoholfritt vin är nog inte alla nykteristers kopp te.

 • Anonym

  Köp en liter koncentrerad saft då. Jisses amalia politiker fy fasen alltså :P Gnäller om att det som är gratis inte är fint nog.

 • Anonym

  Själv skulle jag vilja ha alkoholfyllt vatten. 
  Att dricka vatten (om än alkoholfyllt) anses ju sunt.  

  Jag har alltid trott att riksdagen är fylld av knäppskallar.

  Nu vet jag att det är så.

 • Anonym

  Klarar man inte att dricka riktiga grejer så duger det bra med mineralvatten, istället för allehanda kemiska fuskpreparat som egentligen bara går ut på att få alkoholhaltig dryck att smaka som alkohol för absolutister
  …f ö snacka om ankdammsdebatt.

 • Anonym

  Rätt åt dem, ge dem vatten! 
  ”alkoholfritt vin”??, ge dem BOB saft då, för det är detsamma
  .
  Man måste fråga sig om nykteristerna skäms för sin åsikt då de kräver att få det artificella alkolholfria vinet.

 • Bengt Olsson

  Politiker som inte dricker vin och sprit ska naturligtvis ha det absolut dyraste alternativet.Allt annat är respektlöst.

 • Anonym

  Varför ska man dricka vin öht? Man sitter i riksdagen för att förvalta landet, det är lika logiskt att staten bjuder riksdagsdagen på vin som att staten ska betala min alkoholkonsumtion, enda skillnaden på mig och en riksdagsledamot är att jag jobbar på riktigt. Var glada öht att möjligheten ges till er att få vin på medborgarnas bekostnad istället för att klaga på att fel vin serveras.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=577826025 Max Korsback

  Detta är ju löjligt… Jag förstår att nykterhetsrörelsen vill ha publicitet…. Men att SVD tar upp detta är ju skrämmande.

  SVD, skicka hem en reporter till mig nästa gång jag ska ha gäster så ska ni få intervjua dem om vad de tycker om mitt val av dryck.

  Det är provocerande hur lite nyhetsvärde en sån här sak faktiskt har. Snart så ska väl vi få ett reportage, hur fruktansvärt det är att det finns fisk/inte fisk/kött/inte kött på menyn också.

 • http://pulse.yahoo.com/_YNSEVOQ4KJZKVBA6HVDG6KYCZ4 Calle B

  Att nämna alkoholfritt vin i samma sammanhand som drycker av högre kvalitet är nog det mest korkade i hela den pinsamma debatt Nordell försöker starta. Om nu inte mineralvatten eller juice passar Hr Nordells förfinade gom är han välkommen att hämta en back Champis hemma hos mig, jag bjuder både på den och panten om han lovar att sluta gnälla som en barnunge.

  • Frihet&Ansvar

   Hah, ja. Det finns knappast några goda alkoholfria viner. Ingen tvingar dem att dricka alkohol, men vill de inte ha kan de väl åtminstone hålla sig till läsk, juice eller vatten. Att servera alkoholfritt vin är en skymf mot alla oss som uppskattar gott vin. Jag känner mig kränkt av detta krav…

   • Anonym

    Först kränkt vinner. Tyvärr vann nog Nordell den här gången. Sorry!

 • Anonym

  Det ska vara helt alkoholfritt och rökfritt i hela riksdagshuset, något annat kan inte komma i fråga, det ska vara rent i varje skrivbordslåda,kan man jaga pöbeln med blåslampa för att de beställer en pava vin på nätet går det inte för sig sen att själv sitta och supa på arbetstid….. 

 • Anonym

  Alla politiker borde nog dricka alkholfritt vin till maten så de är klara i huvudet när de fattar beslut och till på köpet ej blir alkholister.

 • Anonym

  Ja, fint ska det vara när man sitter i riksdagen. Leif D dricker vatten på resturang när han kör bil. Duger det åt Leif D så duger det åt er, era snobbar.

 • Gunnar Englund

  ”Representativ Demokrati”!?

  Jaha? Och när jag av skilda skäl – kan ha jour, till exempel – behöver vara nykter, då är det bara att ringa någon depå och beställa något av dessa ganska osmakliga alkoholfria ”alternativ” som tydligen utgör medborgarens rättighet när Ramlösa eller Perrier inte passar?

  Eller gäller medborgarens rättigheter bara för riksdag och regering?

  Årets dumrekord.

   

 • Tankesmeden

  Tänk vilka höjder riksdagsdebatterna kommer att nå under hösten. Vad är arbetslöshet, bostadsbrist,landsbygdens avfolkning, ekonomisk kris mm mm att bekymra sig om när alkoholfritt vins vara eller icke vara finns att debattera.

 • Anonym

  Låg nivå på inläggen. Fredagsfyllan börjar komma tycks det. Det är självklart att nykteristerna ska ha fint alkoholfritt vin till en fin middag. Det är helt respektlöst mot en grupp som tagit ställning mot en drog som för många för dem i fördärvet. Jag tycket alkoholen gynnas allt för mycket i dagens samhälle. Nu ska krogmomsen sänkas så det ska bli billigare att dricka sprit, öl och vin. Förtjänsten går i krögarens ficka och fler blir alkoholister. Bättre med sänkt skatt för pensionärer.

  • Frihet&Ansvar

   Förutom att den sänkta krogmomsen inte ska gälla för alkoholhaltiga drycker. Kanske man ska ta reda på fakta först?

  • Anonym

   Ingen annan i statlig tjänst får dylika drycker. Varför ska dessa överbetalda amatörer få det?

  • Anonym

   Alkoholfritt vin borde kanske inte kallad vin. Kanske sockerfri saft?

 • http://www.facebook.com/birgittasn Birgitta Sheppard Nyman

  Om Lars-Axell Nordell verkligen vill ha en alkoholfri apretif föreslår jag att han lär sig stava till det. I-landsproblem!

 • Valdemar Landgren

   Vadå löjligt? Hur verksamheten i riksdagen bedrivs kan ju stå exempel för resten av samhället. Om man nu ska vara så märkvärdig att man serverar vin överhuvudtaget, varför inte också alkoholfritt vin? Det är ju i samhällets intresse att alkoholfria alternativ väljs, ungefär som att det är i samhällets intresse att man cyklar istället för att ta bilen. Då kan man väl främja detta. Alkohol som drog kostar samhället hundratals miljarder, då är det väl bra om riksdagen inte enkelspårigt befrämjar dess konsumtion.

  • Anonym

   Är det?

   Helnykterister är mer ohälsosamma än folk som dricker med måtta.

  • Anonym

   Äntligen ett bra inlägg. Det tycks som att de som inte dricker vanligt vin anses vara lägre stående människor – då de i stället är föredömen. Alkoholkonsumtionen måste minska i dagens Sverige.

   • Anonym

    Varför måste den det? För att det finns idioter som inte kan hantera alkohol? Det finns minst en idiot för varje fenomen i naturen. Ska vi förbjuda allt?

    • Anonym

     Man är inte ”idiot” för att man inte kan hantera en viss drog. Prova heroin och kom sen tillbaka och säg hur lätt det var att sluta efter några gånger. Olika personer har olika lätt att falla in i missbruk av olika droger. Att alkohol råkar vara den enda accepterade drogen i Sverige gör att just alkoholister blir stigmatiserade, idiotförklarade och utstötta eftersom det är nästan omöjligt att få hjälp innan man är nere på den absoluta botten.

     Att då ta avstånd från alkohol, oavsett anledning, är knappast något som gör en till idiot. Att alkoholkonsumtionen i Sverige är ”onödigt hög” kan man ju diskutera, men kan den vara ”onödigt låg”? Låt de som vill avstå göra det, med bibehållen värdighet.

     • Anonym

      De flesta som faller för droger är idioter. Något är fel på dem, annars faller man inte för droger. Kanske idiot är en dålig term. Kanske man ska kalla de handikappade. Attityden att alla människor som har någon sorts problem bara har otur är i sig idiotisk. Folk måste inse att de måste ta hand om sig själva.

     • Anonym

      Idiot är en väldigt dålig term, ja. Ett psykiskt handikapp som endast visar sig om man provocerar fram det, kan man kalla det. Och alkoholnormen provocerar oundvikligen fram det hos dem som inte klarar alkohol eftersom i stort sett alla svenskar provar alkohol. Man vet ju inte innan om man kan hantera det eller inte, eller hur?

      I många länder är det norm att män röker. I vissa länder är det över 90% som röker. Som du säkert vet är nikotinmissbruk nästan ett faktum så fort man rökt regelbundet bara en kort period. Är alla dessa människor ”idioter” bara för att normen i deras samhällen gjorde dem till nikotinister?

     • Anonym

      De flesta som röker bor i uländer. Människor i uländer har mycket lägre bildningsgrad än människor i iländer. Att kalla de för idioter är ju kanske att ta i. Men det finns nog ett starkt samband mellan att vara obildad och att röka. Sedan kan det beror på hur man uppfostrats. Man rår ju inte för om man är uppfostrad dåligt. Men var drar man gränsen. När ska man klandra en människa för att han gör dåliga saker? Ska man aldrig göra det?

     • Anonym

      Se, nu har du i alla fall förstått vad jag menar:-) För att dra detta vidare; är man värd mindre respekt för att man är lågutbildad? Nu ska du veta att jag är tokhöger, men jag avskyr nedlåtande generaliseringar om folk som inte råkar vara som jag.

      Du kan aldrig snacka bort att alkoholism uppstår både bland höginkomsttagare och högutbildade, liksom hos låginkomsstagare och lågutbildade. Skillnaden är mest att de sistnämnda har enormt mycket mindre chans att ta sig ur skiten när de väl hamnat där.

      Det är alltså inte alkoholbruket eller rökandet jag har något emot, utan att normen är så stark att den skapar problem. Vill man inte leva efter alkoholnormen för att man VET att man inte klarar av den, så ska man fan inte straffas genom att vara hänvisad till vatten när alkoholbrukarna får dyrt och fint vin. Håller du inte med om det? Alkoholfritt vin behöver ju inte vara det enda alternativet till vanligt vin.

  • Anonym

   Nu är det du som är löjlig. Om man ska vara så märkvärdig att man är nykterist kan man gott ta vattnen. Förövrigt en utmärkt måltidsdryck.

   • Anonym

    Att det skulle vara ”märkvärdigt” att vara nykterist visar att du inte har någon som helst erfarenhet av vad alkoholism är och kan innebära. Det är som att påstå att det är ”märkvärdigt” att vara ickerökare.

    • Anonym

     I princip alla som vaneröker slutar sitt liv i förtid. De dör i kol. Men de flesta med en vuxen alkoholkonsumption dör inte i förtid. Endel lever till och med längre. Rökning och alkohol kan inte anses likvärda.

     Det är märkligt att vara nykterist.

     • Anonym

      Skillnaden är att drogerna ifråga är ganska olika, men det beror också på vem man är. De flesta som brukar nikotin blir nikotinister, medan de flesta som brukar alkohol inte blir alkoholister. Men det finns de som kan bruka nikotin och de som inte kan bruka alkohol. Så jag förstår inte varför man ska följa en norm som uppenbarligen är ytterst skadlig för vissa. De som kan hantera alkohol ska naturligtvis dricka alkohol om de gillar det, men varför ska de som INTE kan hantera det, behöva hålla sig till vatten i det här sammanhanget?

      Som sagt, du skulle inte tycka som du gör om du hade någon anhörig eller vän som var alkoholist. Det är bland det jävligaste som kan ske i en persons liv. Och med tanke på att alkohol är norm så kan man inte ens alltid skylla på personen själv.

     • Anonym

      Jag tycker också synd om alkoholister när jag tänker på att de varit menlösa barn en gång i tiden. Men nu är de inte det längre. Förövrigt, tror du att en nykter alkoholist skulle vilja dricka alkoholfritt vin? Jag skulle tro att en nykter alkoholist skulle akta sig för det. De som är nykterister utan att vara alkoholister är följdaktligen töntar. De vill dricka något absurt. Alkoholfritt vin. Vin är en produkt som är tusentalsår gammal (under denna tid med alkohol). Det är bara löjligt att vilja dricka den alkoholfri.

     • Anonym

      Jag kan personligen hålla med om att alkoholfritt vin är en märklig företeelse, men din retorik avslöjar att det inte är det som du har något emot. Visst är det så att du störs av att icke alkoholbrukare vill ha något annat än vatten?

      Det är också därför jag efterlyser andra alternativ och tycker att artikeln är tramsig och onödig. Men, den berör något som är jävligt viktigt. Så snälla, låt inte detta balla ur till vad vin ”egentligen” är.

     • Anonym

      Oj. Jag blev censurerad! Jag har helt enkelt fel åsikt. I rest my case. Jag måste ha fel. Jag är helt enkelt politiskt inkorrekt. Jag ska genast uppsöka omprogrammeringsanstalten på måndag.

 • Anonym

  Betala själva så kan ni få vad ni vill.

  Jag vill inte betala ert drickande oavsett vad det är. Vatten är iallafall nästintill gratis.

 • Anonym

  Med tanke på hur barnsligt det här är kanske saft skulle vara bättre.

 • Anonym

  Och detta hamnar på förstasidan…?

 • Anonym

  Idag tror jag att rekord slås vad gäller otroliga artiklar skrivna av FP och KD-folket.
  ”i de fall alkohol serveras, alltid finns alkoholfria alternativ av god kvalitet.” Vad kan vara av högre kvalitet än kranvatten?. Om denne kristdemokrat inte genom sin tro kan förvandla vatten till vin ska han åtminstone veta att kranvatten har genomgått en mängd renande processer för att inte tala om alla tillsatser för att skydda honom till liv och hälsa. Det enda som inte tillsats är viagra, detta i syfte att förhindra spridande av KD.

 • Anonym

  Med tanke på att alkoholfria viner innehåller alkohol om än aldrig så lite är det förödande för en nykter alkoholist. Jag håller på vatten eller juice!

  • http://twitter.com/studentkoket Omar Ud-Din

   Jag skulle köpa ditt resonemang om vatten och juice var enda alternativet. Nu dricker väl det stora flertalet alkoholhaltiga drycker. Frågan är vilken skillnad det gör om några andra dricker avalkoholiserat vin. 

 • Anonym

  Kranvatten borde vara det ENDA som serveras tills våra politiker fixat så att SJ-tågen går i tid.

 • Anonym

  Sjukt att de ska äta och dricka på skattebetalarnas bekostnad.

  På nästan alla andra arbetsplatser så betalar man för sig. Och de i riksdagen har en lön som gör att de verkligen har råd att betala för sig.

 • Anonym

  Grekland kris, OS-hjälte förolyckas och högavlönade riksdagsledamöter erbjuds bara juice o vatten istället för vin.

  De enda som är löjligare än de politiker är den journalist som tog denna tråd. Riksdagsledamöter har en bra slant varje månad (även under sommaren) samt oftast en extraslant vid sidan om och borde rimligen ha råd att dela en flaska alkoholfritt vin på denna tillställning.

  • http://twitter.com/studentkoket Omar Ud-Din

   Men den som vill ha alkoholhaltigt vin ska få det betalt av dig och mig? Hur tänker du då?

   • Anonym

    Lika gärna som de får vatten eller juice kan de väl få vin. Mitt inlägg handlade om att de skriver inlagor om att menyn inte passar. Så tänkte jag : )

 • http://twitter.com/ochjag ibish

  Man kanske inte är den nykterist man vill vara om man är så desperat att man kräver alkoholfritt vin. Tänk på vattnet som alkohol- och vindruvsfritt vin istället.

 • Anonym

  wow – finns det inget viktigare att disutera. Skäms.

 • Anonym

  Politiker borde föregå med gott exempel och ej dricka på arbetstid och även betala sina drycker själva.SLÖSERI MED SKATTEMEDEL, men de är duktiga på att ta sig friheten till allt som gynnar dem själva..

 • Anonym

  I Riksdagssammanhanget är artikeln rätt löjlig. Det är ett ickeproblem av rang och borde över huvud tagen inte finnas på förstasidan. Däremot är det rent generellt en mycket intressant fråga.

  Den som inte vill dricka alkohol vid tillställningar då det normalt dricks just alkohol, brukar bara ha vatten eller läsk att välja på. Det kan man med gott fog tycka är ganska ruttet. Som om de som inte vill ha alkohol skulle sätta mindre värde på sin dryck än de som brukar alkohol.

  Tyvärr är alkoholbruk en norm i Sverige. Jag har inget emot alkohol som drog (för det är ju vad det är), men det blir i många situationer nästan ohållbart att delta i nöjeslivet om man inte dricker. Detta skulle jag gärna se att SvD tar upp, istället för det här tramset.

 • Valdemar Landgren

  ZERFOLYT: Du kanske vill att de som inte tycker om rök på krogen kan gå ut på bakgården o hänga istället också? För samhällets bästa bör vi erbjuda människor ett  så enkelt alternativ som möjligt för välja att INTE röka och INTE dricka alkohol. Vi behöver minska alkoholflödet i landet av hälsomässiga skäl; det kostar skattepengar. Då kan väl riksdagen åtminstone kunna erbjuda ett så värdigt alternativ till alkohol om det ändå serveras? Därmed inte sagt att det ska förbjudas.

 • Anonym

  Alkoholfritt vin smakar apa! Ska de dricka upp våra surt förvärvade skattepenar så är inte bara vatten utan även riktigt vin något jag heldre är med och betalar än den sörja som kallas alkoholfitt vin!
  Hur kan man stå för att man dricker sån söt smörja inför stora delar av svenska folket. Inga röster på den mannen tack! Nu tar jag en kall öl!

  • Anonym

   Och du bryr dig säkert om vad alla som INTE dricker tycker om vad din öl smakar?

   • Anonym

    Nej, nu får du gå man ur huse och demonstrera mot alla dessa tokstollar som gillar och klarar att bruka alkoholhaltiga drycker!

 • Anonym

  Det glädjer mig att det finns nykterister i riksdagen. Kanske finns det hopp även för politikerna :)

 • Anonym

  Det ar fan inte sant. Har de tid att gnalla om sadana saker sa har de for lite att gora. Dessutom, med tanke pa hur alkoholfria viner i regel smakar, sa vittnar det om dalig smak eller en mycket stark onskan att bara gora en poang av det.

 • Anonym

  Varför inte bara erbjuda alkoholfritt vatten?

 • Anonym

  Varför inte alkoholfritt brännvin? (Vatten?) Eller alkoholfri konjak (pärondryck?). Nykteristen har fel: I alkohol- och vinindränkta länder som ex Frankrike är det helt ok att bara dricka vatten eller sodavatten. Att fråga om alkoholfritt vin idessa länder är hål i huvet. Vilket nykteristen inlägg också är…

 • Anonym

  Jag tycker att de borde få nikotinfritt snus också. Och varför inte lite glädjefri humor också.

 • Anonym

  vin är av tradition framställt alkoholhaltig, vill man inte ha det så finns det väl Bobs apelsinsaft eller säkert välling… Känns som att de där politikerna börjar böla för bölandets skull, larvigt och slösaktigt med skattemedel. De är inga rockstjärnor och bör finna sig i att det som är serverat.

 • Anonym

  Helt rätt. Varför inte som i andra länder att man kan få juice, coca cola och en mängd andra alternativ i stället för vin. Varför denna supekultur i Sverige? Sjäv vill jag välja, ibland och till vissa maträtter känner jag för vin, andra gånger vil jag ha ramlösa eller cola. Men i Sverige är alkohol heligt. Fy so primitivt, men Sverige är ett land där ytterst få föräldrar tar sitt ansvar och lär barnen bordsvett och tränar dem att dricka alkohol på ett moget sätt. Därav alla vildar som rusra omkring på stan.

 • Anonym

  Jag gillar att han ”i klartext” förklarar att ”Alkoholfria alternativt av god kvalité” = ”Alkoholfritt vin”. Det där kan vara det dummaste jag läst på länge. Om det här ska vara ett problem för våra folkvalda så tror jag vi kör kranvatten till alla. Någon måtta får det vara.

  Sen förstår jag inte varför de helt plötsligt ska ha alkoholfria viner? Skäms de på något sätt över att de inte dricker ”vanligt” vin? Står verkligen hela nykterhetsförbundet bakom den här skrivelsen?

 • Anonym

  Varför är detta ett ämne att bry sig om? Världen brinner och vi debatterar alkoholfria alternativ… vad är det för fel på oss småputtesvenskar?

 • http://twitter.com/etxpng Peder Norling

  Utmärkt krav. Jag har själv skippat alkohol sen i somras och gläder mig verkligen åt de mycket läckra alkoholfria öl- och vinalternativen som finns idag.   

  • Anonym

   Kan du rekommendera någon god alkoholfri pale ale?

 • Anonym

  Hoppas inte Lars-Axel Nordell blir bjuden till Berlusconis bungabunga rum. Då måste han ju kräva tjejfritt sex också:)

 • http://www.facebook.com/linus.larson Linus Larson

  Fjantig nyhet. Vatten duger utmärkt!

 • Anonym

  OK moderatorn, den hårda västen på ikväll? Jag sa ju bara att det processade kranvattnet är det bästa han kan dricka med hänsyn till rening och tillsatser. Herr Riksdagsledamoten får t.o.m. fluor för sina tänder utan att beställa det separat. Att man inte tillsätter Viagra får väl ses som en självklarhet utom för moderatorn då, som troligen blev blossande röd om kinden och för säkerhets skull klippte bort hela inlägget. Suck.

 • Anonym

  Huvaligen. Visst kan man tänka sig alkoholfritt till dem som har problem med alkoholen. Jag dricker dock gärna med litet alkohol i vinet det ger en bättre smak precis som mjölk med litet fett i. Alkoholfria viner som inte serveras till de hugande är ett stort problem just nu att jmf. med Ekonomikrisen,Rysslands dåliga flygplan Kadaffis gol- gata och Mullers pengagömma. Ett av mina stora problem är att båtägarna skitar ner Östersjön med både latrin och avgaser och är dessutom skattefrälse som slipper betala för sina försyndelser i stället skall vi landkrabbor betala en hundring var för att rädda vår kära innanhav som vi gärna skulle bada i men inte törs pga ovanstående spridare av ohygien.

 • Anders Bornäs

  När riksdagens nykterhetsgrupp inte klarar sig utan vin till god mat kan man ju undra vilka de egentligen är ambassadörer för. Idioter…

 • bitsdu

  Ni kan väl köpa ert vin själva, som vi andra vanliga dödliga får göra…. Ni har ju redan ett socialbidrag på ca 56,000 i månaden.

 • http://profiles.google.com/wolf.nilsson Wolf nilsson

  Man blir ju onekligen lite tveksam till en riksdagsledamot som anser att detta är den viktigaste frågan att väcka. Han får sin lön och andra förmåner från våra skattepengar, så jag skulle känna mig bättre till mods om våra folkvalda istället kan fokusera på hur vi kan fortsätta att utveckla Sverige, istället för att slösa tid och pengar på vad han vill dricka på sina tillställningar (som också betalas av skattemedel).

  • http://www.facebook.com/people/Marcus-Bernström/565808461 Marcus Bernström

   Eftersom de två-tre nykteristerna i riksdagen förmodligen är kristdemokrater så blir detta en ickefråga efter nästa val.

 • Anonym

  Enligt vår alkohollag ska det serveras ett alkoholfritt alternativ till varje dryck som serveras alltså serveras rödvin ska det finnas ett alkoholfritt rödvin eller en starköl ska det finnas alkoholfri öl osv om inte riksdagen följer våra lagar varför ska alla Sveriges krögare göra detta

  • Anonym

   Låter som en äkta idiotlag. Bör tas bort och dessutom bör våra kära folkvalda betala för sin egen dryck i fortsättningen.

  • BigDemonicBunny

   Det säger lagen inte alls. Den säger att vid servering så ska alternativ finnas i tillfredsställande urval och omfattning. Definitionen av vad som är tillfredsställande urval och omfattning är upp till kommunen (eller är det länsstyrelsen? Det var ett par år sedan jag jobbade i branchen).

   Dessa föreskrifter (i de fall de alls förtydligar den paragrafen) säger vanligtvis att om vin serveras så ska det finnas ett alkoholfritt vin (rött/vitt) också, men jag har hittils inte kommit i kontakt med en kommun som inte tycker att läsk/juice är ett fullgott alternativ till öl.
   Vilket är bra det, för alkoholfria öl smakar vanligtvis förjävligt.

 • Anonym

  Dagens i-landsproblem.

 • Anonym

  Om det finns en nykterhetsgrupp måste det inte då finnas en fyllegrupp?

 • Anonym

  Jag är nykterist. Jag vill inte ha vin, alkoholfritt eller ej, för det är vin. Tar gärna nåt sött, eller vatten, eller mjölk till maten, svensk som jag är.

  Om det däremot ska vara ”lika”, så, om det serveras ett vitt och rött vin, så serveras det ett vitt och rött alkofritt vin. Inte flera olika, för det får ju inte alkodrickarna välja mellan.

 • Anonym

  Snälla moderatorn, orkar inte skriva om mitt oförargliga inlägg om kranvattens förträfflighet. Som jag sagt i de två föregående inläggen är det bara hälsosamma tillsatser, Vi**ra är inte tillsatt. Då skulle det innebära risk för att det blev fler stolliga KD-are, som artikelförfattaren.

 • Anonym

  För övrigt är väldigt många nykterister extremt respektlösa mot icke-nykterister vad gäller vilka lagar de anser ska gälla i samhället.

 • Anonym

  Äntligen! Det finns massor med goda drycker som kan ersätta alkohol både för helnykterister, bilförare och andra. Om det är fest bör man väl kunna få en god festlig fryck. Förstår så väl.

  • http://www.facebook.com/carlrlindstrom Carl Lindstrom

   Nykter sedan 1987 …har funnit att rent vatten är den bästa dryck som finns för mig. Är KD politikern skamsen för sitt val ?

 • Anonym

  Ironiskt att fp inte är representerade med tanke på hur viktig nykterhetsfrågan var för dem historiskt.

 • Anonym

  Chock horror!!! Krig!!! Det kanske största samhällsproblemet i efterkrigstidens Sverige, Kristdemokrater som inte får alkoholfritt vin vid riksdagens öppnande…

 • Anonym

  I-Landsproblem !
  Riksdagsmännen kan med sin höga lön själva betala, då kommer de att kunna erbjudas precis vad som helst.
  Sluta med bjudmiddagarna på skattebetalarnas bekostnad NU !

 • Anonym

  Alkoholism är en sjukdom, vad är då nykterism? Vad är det för fel på saft? Går dessutom att späda till en personlig smaknivå. Att få kalla något alkoholfritt för vin är ett hån mot vinmakare.In vino et veritas, så sant som det är sagt.

 • Anonym

  Mina skattepengar skall inte gå till festande med alkohol.
  Jag förutsätter att den riksdagsman jag varit med om att rösta in i riksdagen, är nykter på jobbet.
  De absolut flesta arbetsgivare kräver att personalen skall vara nykter på sitt jobb. Varför ska vi väljare behandla våra ”anställda” annorlunda?
  Inför nykterhetskontroll vid i riksdagshuset!

 • http://pulse.yahoo.com/_EOI55IPKDE27UT4TKE3JIHUSVQ s m

  Naturligtvis bör det serveras lämpliga drycker till de evenemang som presenteras.Vatten lämpar sig till att släcka törst med samt att tvätta i, alkoholbefriade drycker såsom öl, vin eller vodkasmakande vatten(ja, det finns) ska erbjudas de 2% som inte använder alkohol annat än som handdesinfektion.

 • Anonym

  Nykteristerna i Riksdagen som har förbjudit hela skärgårdsbefolkningen att dricka vin i sina bostäder även när det ligger för ankar kan gott dricka vatten när de kräver återhållsamhet av andra – av sina egna ideologiska skäl.

  Ska vi offra oss för deras ideologi kan de väl för f-n sluta tramsa själva?

  Om det ska vara rättvist borde de tom äta fil istället för att äta middag. Då kanske de fattar vad de gjort skärgårsborna med sin nya, fiffiga IOGT-”sjöfyllerilag”. Kan vi offra oss av ”ideologiska skäl” kan väl ni? ”Är det verkligen så viktigt att ricka vin till maten bör man söka hjälp”, brukar vi få höra när vi vill leva ett normalt liv.

  Själva kan ni inte ens dricka vatten till maten när ni JOBBAR, för det är ”respektlöst”. Men vi får inte ens ricka vin till maten när vi är lediga.

  Jag mår så illa och är så arg så jag vet inte var jag ska göra av mig.

  • Anonym

   Du får väl dricka så mycket vin du vill och gör det säkert också. Men att inte servera alkohol fritt vin (fin druvjuice) är faktiskt respektlöst mot nykteristerna.

 • Anonym

  Är detta en nyhet?
  De vill ha vin, men inte vin??
  Så pinsamt.

 • Anonym

  Vadå ”alkoholfritt vin”? Det är ju en motsättning i termer! Vad det handlar om är ju ”druvjos”. Och varför skulle man då ha jos från druvor framför annan jos, eller vatten, eller sockerdricka? Jag förstår inte själva grejen. Att köra med ”druvjos” som ett slags vinsurrogat, och dricka det ur s.k. vinglas, är ju inget annat än en fånig hyllning till alkoholen. Vad som behövs är en ändring av inställningen. Det är inget fel i att dricka vatten och det är inget fel i att dricka vin. Alla som har bott i södra Europa vet att en del dricker vin och en del dricker vatten och det är ingen som tycker det är konstigt överhuvudtaget. Ingen skulle få frågan: ”Va, dricker inte du vin”? Konstigt att vinet har större betydelse (för somliga) i Sverige än i Frankrike, Spanien och Italien, där man ju faktiskt odlar vin och där det finns en genuin vinkultur, där vinet är en måltidsdryck.

 • http://www.facebook.com/danne.sandberg Daniel UlfChrister Sandberg

  Mina skattepengar ska inte gå till sådant fåneri som alkoholfritt vin. Som Skracken skriver, om de nu ska följa sin ideologi kan de gott dricka vatten, eller juice, eller läsk.

  I övrigt borde vi alla som betalar skatt få ta del av nämnda middag, då det är vi som betalar.

  • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

   Jag har faktiskt mer problem med hur de använder pengarna till vardags än till fest/representation. Men om man slänger ut pengar på alkohol, så kan man åtminstone se till att de har champis, pommac eller en spritzer som alternativ till Loka.

   håller dock med om att de fasen borde bjuda tillbaka en middag då och då. Jag tar gärna en med nya centerledaren :)

 • Anonym

  Nämen, stackars karl… självklart måste vi ändra på reglerna så att allt är perfekt och jämlikt för honom. När vi ordnat den sista detaljen för att hans liv skall vara perfekt ur varje aspekt kanske han kan göra lite nytta för lönen och ta tag i problemen med  Tex rättsväsendet?

 • http://www.facebook.com/carlrlindstrom Carl Lindstrom

  Alkoholfritt vin ?Han kanske inte vill visa att han inte dricker vin ? Är det detta våra riksdagsmän bekymrar sig för ???

 • Mulligan

  Alkoholfritt ”vin”, är det inte saft ? Det låter som dom vill men kan inte. Alltså, det skall heta vin, se ut som vin men det är inte vin… Jisses !

  • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

   nej jesus förvandlade vatten till vin, och inte tvärsom :)

   Det omvända klarar vem som helst av.

   däremot finns det helt respektabla sorter av alkoholfritt fin som smakar bra, precis som det finns ölsorter som inte är 10% som smakar bra. De flesta ales är t ex naturligt runt 3.5-4%. Många helt akoholfria ölsorter smakar också lika bra som de med alkohol. Dock inte svenska sådana. Sorry.

  • Anonym

   Kolla partiet. Snubben vill smaska på Jesus blod, vilka är vi vanliga dödliga (läs: icke politiker) att säga emot honom?

 • Anonym

  hmmm…det här resonemanget var väl lite konstig, eller? Jag menar jag e oxå nykterist men har ju aldrig tänkt sådär. Vad vill Lars ha egentligen? Alkoholfri vin? e det inte typp Cola eller juice?   

 • Anonym

  hmmm…det här resonemanget var väl lite konstig, eller? Jag menar jag e oxå nykterist men har ju aldrig tänkt sådär. Vad vill Lars ha egentligen? Alkoholfri vin? e det inte typp Cola eller juice? Han är alltså nykterist o inte dricker alkoholhaltig vin o då vill han istället ha nåt som ska likna det? eller?
  Ufff…de måste verkligen ha jätte tråkig i den där riksdagsgruppen tror jag.

 • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

  Som fd nykter alkoholist kan jag bara säga vilken smörja. Och som icke alkoholist och normal medborgare säger jag: vilken smörja. Jag har varit på båda sidorna om stängslet, och kan faktiskt säga att de flesta fd alkoholister INTE vill känna någon påminnelse om alkohol. Som en kompis sa till mig en gång: ”Det börjar med alkoholfritt vin, sedan riktigt vin, sedan innan du vet vad som hände så ligger du där med en transa och en dollarsedel i näsan”. Därmed sagt: Det finns fulöl med låg alkoholhalt (pripps, spendrups, etc) sedan finns det god kvalitetsöl som produceras även utan alkohol. Samma med viner. Systemet är statligt ägt, så använd det då för tusan. Om det är för dyrt, så sänk priserna då för sjutton. Det är orimligt att alkoholfria alternativ kostar lika mycket eller mer än alkoholvarianterna – och neeeeej, det är inte rimligt att höja priserna på alkoholvarianterna för det gör inte vatten billigare eller hur? Om man vill köra,  köp en coca cola eller en mellanöl. Men skyll för i helvete inte på folk som vill hålla sig nyktra. Däremot, ge tillfälle för folk att kräva tillbaka för eventuela utlägg. Varje krog idag av kvalitet tillhandahåller mer än vatten som alkoholfritt alternativ, dags att riksdagen kommer till sans också.

  Okej lite fram och tillbaka där, men jag blev sur på både riksdagen som inte tillhandahåller alkoholfria alternativ som smakar gott, och idioten som vill skylla rabaldret på att folk ”har problem med sprit”. Jag själv kan dricka och kontrollera mig själv, och ibland väljer jag läsk, juice eller alkoholfri öl eller vin om jag vill eller är ‘tvungen’.

 • Anonym

  Nykterister ska dricka låtsasvin, vegeterianer ska äta låtsasköttbullar varför kan de inte stå för sina åsikter ?

  • Anonym

   Hör du, nu får du faktiskt tänka till lite. Den här artikeln handlar inte om ”nykterister” utan om politiker (från sjuklövern). De är inte precis kända för att stå för vad de säger, ha heder, arbeta för sitt folk eller på något sätt vara något annat än vad de är.

   Jag dricker inte alkohol (tycker det smakar illa, ligger inte någon ideologi bakom) och jag hade valt apelsinjuice, hallonsaft eller vatten över vindruvsjuice (jag antar att det är vad alkoholfritt vin är?) varje dag.

  • Anonym

   Det finns många vegetarianer som inte vill ha ”låtsasköttbullar” men det brukar sägas att det är för barnens skull för att de ej ska behöva utmärka sig för mycket gentemot andra barn om de tex har allergier som gör att de bör äta dessa. Personligen ser jag inget problem i att skulle det kunna vara matkuber istället för vegetariska ”köttbullar” i förpackningen. För att återgå till huvudämnet, vatten är det som är livgivande på jorden, hur kan det ses som ringa av riksdagsmannen?

  • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

   Därför vin och köttbullar är gott?

 • http://twitter.com/tommyhome Tommy Nilsson

  Varför ska det serveras något som är alkoholhaltigt alls vid tillställningen?

  Klarar de inte av att utföra arbetet nyktra?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=590778177 Thomas Nilsson

  Ska jag betala för ditt alkoholfria vin? Och dessutom för det icke alkoholfria vinet?
  Helt osant. Snacka om att ha tappat ”verklighetens folk”.
  Är det här mina skattepengar går till? Att ni tjafsar om alkoholfria viner eller inte?
  Ni borde f*n skämmas.
  Går det att vägra skatt?

 • http://www.facebook.com/people/Bo-Sångfors/100000340190845 Bo Sångfors

  Bra att nån skriver om detta. Själv föredrar jag typ Ramlösa, Loka eller Cola Light (har diabetes).
  Det är tydligen bara vindrickarna (läs vackra folket) som har rätt att existera. Snacka om tanklöshet.
  Men givetvis skall man betala för vinet. Då tycker jag att man åtminstone kan få en Ramlösa.
  Men det tycks vara helt omöjligt. Man måste tydligen säga till för varje gång 
   

 • Anonym

  Nu är semestern över och politikerna skall börja jobba, då super de till det första de gör. Nä, ge dom kranvatten, spara in den utgiften för vin och se till att de sätter fart med att lösa verkliga problem.

 • http://dackecountry.blogspot.com Nils Dacke

  Uppenbarligen har vi för många ledanötter i riksdagen , ursäkta ledamöter när dom har tid att ägna sig åt sådana här trivialiteter. 

 • Anonym

  Vatten duger gott till er allihopa.

 • Anonym

  Vatten är det enda ni faktiskt förtjänar; sänk era löner med 70%, avsäg er traktamenten och betala igen en bråkdel av allt ni stulit från oss med -riktiga- jobb (som betalar era löner så ni kan sitta o glassa, trycka på en knapp några gånger per dag på sin höjd, en insats klart värd er äcklande höga lön), sen kan ni unna er lite alkoholfritt vin, kära politiker.

 • Anonym

  Varför ska en nykterist ha alkoholfritt VIN …?
  Det är lika fånigt som att en vegetarian ska ha en köttfri biff !

  • Anonym

   Men att en vegetarian får en biff av quorn eller någonting annat liknande är väl nästan en självklarhet i Sverige idag? Eller är det fortfarande så att den som inte vill äta kött bara får en grönsallad?

  • Anonym

   En köttfri biff är en omöjlighet. Att vegetarianer och liknande inte vill stå för sitt val utan kallar sina olika röror efter köttprodukter är bara patetiskt.

  • Anonym

   Precis vad jag också ofta tänkt som nykterist.
   Det finns ju mängder med drycker som inte brukar innehålla alkohol. 

   Varför ska så många nykterister envisas med att nödvändigtvis vilja ha och kräva just de vanliga alkoholhaltiga dryckerna fast utan alkohol…?
   Det ser mer ut som att många försöker göra det just till en principsak. Ta en alkoholhaltig dryck och visa att den minsann inte behöver innehålla alkohol och sedan kräva en sådan dryck. Det verkar mer handla om att skapa bråk och ägna sig åt propaganda.

   Alhoholfria alternativ stöder jag till 100%. Alla dricker inte alkohol. Det kan vara juice, läsk, saft, cider eller vadsomhelst, men varför tjafsa om att det just ska vara alkoholfritt vin eller vodka eller vad det nu kan vara.

   • bitsdu

    ICA och Coop är proppfulla med alkoholfria alternativ.

 • Anonym

  Varför skall det serveras vin över huvudtaget.

  Jag jobbar till sjöss där har vi 0 promilles gräns dygnet runt.
  Jag är på jobb 24 timmar om dygnet men får betalt för 11 timmar.

  Om jag skulle ta en öl skulle det bli ett jävla liv, med sparken som följd.

  Men att styra ett helt land det går minsann bra att göra på fyllan,

  • Anonym

   Churchill vann ju ett helt krig på fyllan!

  • Anonym

   Jo, det ligger något i det, även om jag hoppas att de inte dricker sig redlösa i riksdagen iallafall…
   Fast man kan ju tycka att om man inte får ha druckit ett glas vin och sedan köra båt så borde man kanske inte heller få styra ett land. Dock så sker ju allt i politiken i ett mycket långsammare tempo än när man kör båt, så fyllemisstag lär väl sällan förekomma i riksdagen..(fast man kan ju undra ibland med tanke på de feltryckningar vid voteringar som förekommer)

 • Anonym

  Alkohol är en ingrediens som ger vin, och öl, smak. Utan dessa så handlar det bara om druvsaft.

  • Anonym

   Druvsaft tycker jag iofs kan vara riktigt gott.
   Men det måste väl kallas vin om de där kräsna nykteristpolitikerna ska bli nöjda….

 • Pelle Andersson

  Finns det något dummare än alkoholfritt vin och öl. Skulle ju möjligen vara vegetarisk mat som skall smaka kött.

 • Anonym

  Om våra riksdagsmän (och kvinnor) har tid att sysselsätta sig med frågor som dessa, så har de definitivt för lite att göra! Dags att friställa åtminstone hälften av dem! De fungerar ju ändå bara som valboskap för respektive partis partiledning.

 • Anonym

  Dagens I-landsproblem.
  Att överhuvudtaget ta upp en sådan här fråga i en debattartikel tyder på en väldigt konstig prioritering av frågor.
  Jag får iallafall inte något större förtroende för att en sådan politiker kommer att göra de rätta prioriteringarna i andra sammanhang.
  Och då är jag ändå nykterist själv.

 • http://www.handlareprintz.com Handlare Printz

  Inte ens sådana här trivialiteter kan de lösa utan att skriva debattartiklar. Man skäms för den ankdamm vi har i Sverige som kallas Riksdagen.
  När nu dumheterna ändå är på tapeten förtjänar att uppmärksammas att i jämförelse med Holland och Österrike, vilka båda är med i EU så har Sverige precis dubbelt så många riksdagsledamöter som dessa båda länder trots att innevånarantalet är nära nog detsamma.

  Halvera antalet ankor i dammen omgående!

  En sak till som irriterar vad gäller ankorna. Varför kan de inte själva betala sitt kort för att åka kommunalt i Stockholm som alla vanliga dödliga får göra. Varför ska vi skattebetalare stå för deras kort. Dessa dumma ankor är inte dummare än att de försett sig med mängder av skattefria förmåner. 

  • http://www.facebook.com/goran.ornhed Göran Örnhed

   Det är ett blogginlägg och inte någon debattartikel… lite skillnad. eller som du kanske hade skrivit: man skäms de som inte kan se skillnanden

 • Anonym

  Men håll er nyktra på jobbet väl, praktarslen.

 • Anonym

  Frågan är bara varför?
  Handlar det om smaken eller gäller frågan något annat? Är det månne orättvist att vissa drycker är dyrare än andra?

  Finns det nånting som smakar lika illa som alkoholfritt vin, speciellt efter några minuter i glaset?  Det blir ju nästan omedelbart en bismak av vinäger. Flaskan är förstås inte lika fin med druvjuice eller äppelmust men rejält mycket godare. Kanske servering ur karaff skulle smaka?

  Och alkoholfritt öl? Eh…nej…. Inte för att det saknar alkohol utan helt enkelt för att det smakar konstgjort. Jag får samma förnimmelse av saft på artificiella smakämnen. Personligen anser jag att sk ”KD-pilsner” (3,5% efter resultaten i mätningarna) är smakmässigt överlägsen riktigt alkoholstarkt öl.

  Själv dricker jag så nästan alltid vatten till maten. När jag avstår alkohol så anser jag ”alkoholfria alternativ av god kvalitet.” inberäknar riktigt gott vatten som det kanske bästa alternativet. Och kall färskpressad juice är inte helt fel som mingeldryck. Men framför allt är det krögarn som erbjuder alternativen.

  Och nog måste det finnas viktigare saker att motioner om när det är finanskris runt om i Europa, hög ungdomsarbetslöshet och rader av andra problem att ta i tu med.

  Dricka för att glömma?…

 • Anonym

  Vatten till alla!! Jävligt enkelt – och otroligt rättvist samt billigt!!

 • Anonym

  Att ha tankar kring detta och tjafsa om det tyder på att aktuell riksdagsman bör avyttras från riksdagen å det snaraste. Den typen av ankdamsfrågor beskriver på ett tydligt sätt nivå på vissa riksdagsmän.
  Helt otroligt – att de inte skäms!!

 • Anonym

  Och denna debatt handar om….?

  Snacka om storm i vattenglas, jag tycker inte synd om en endaste riksdagsledamot, nykterist eller inte.

  Företaget jag jobbar på har inte bjudit på mer än en bulle eller semla de senaste tio åren, varför skall risdagsledamöter trakteras på detta sätt, det är väl inte därför vi röstar på dem?

 • http://www.facebook.com/claes.theliander Claes Theliander

  Alkoholfritt vin är riktigt äckligt och dito öl smakar just ingenting. Ska man servera alkoholfria alternativ finns ju pommac, cider och lättöl som duger gott snarare än systemets märkliga avalkoholiserade produkter som rimligen inte säljer i några större mängder.

 • Anonym

  Det har ju spekulerats i att Columbus expedition inte alls var en sådan chanstagning som man kan tro eftersom många visste att nordborna hade hittat land långt i väster. Vinlandsbosättningen var ju onekligen en riktig avkrok i den Europeiska civilisationen men Grönland lämnade man inte förrän på 1400-talet och där visste man ju helt säkert om Vinlandsbosättningen. Om jag minns rätt så fanns på Grönland placerat en biskop och därmed en ”uppkoppling” på den tidens kulturella infrastruktur nämligen kyrkan. Egentligen vore det konstigare om Vinland hade varit okänt i Europa.

  • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

   Ok. Liten förhandsglimt av det som komma skall. Columbus eller rättare sagt hans bror samt den som kom att bli hans navigatör går utifrån samtida skriftligt källmaterial att visa att som minst de inte bara besökte Island. När det gäller hans navigatör går denne att knyta till den plats där de dokument som hela tiden suttit sammanbundna med Vinlandskartan skall ha befunnit sig som minst några år före Columbus resa.

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Jag uttalar mig inte här om kartan är äkta eller inte. Finns en hel del dock i det stora forskningsmaterialet som skulle kunna tala för att den är äkta. Men det jag vill föra upp på bordet som inte diskuterats mig veterligen är att Grönland på kartan är exakt lika avbildad som Grönland är på en karta som gavs av Erik XIV via hans broder Johan till Elisabeth I. En karta som fn finns i Elisabeth I:s arkiv och som jag fick tillåtelse via den engelske historiker som tog ett digitaliserat foto tillsammans med uppgifter om kartan att använda mig av.

  Kartan i arkivet är från första hälften av 1500-talet och visar utöver Grönland en del av den amerikanska kontinenten som om vi följer skriftliga uppgifter inte till alla delar skulle varit kända vid tiden i fråga samt, vilket inte är minst viktigt – det finns fem norska flaggor(norska unionsflaggor) på kartan. En av dem på ett av de numera kända ställena där nordmän varit utanför L’Anse aux Meadows ….

  Sedan rekommenderar jag de som tvivlar helt på kartans äkthet att läsa igenom hela den danska undersökningen. Det kändes vid tidpunkten inte till att de andra dokumenten genom vilka äkta wurmhål går in i kartan, vilket ifrågasätter den datering Dick Harrison ger inte mycket men tillräckligt, fanns kända sedan tidigare. Uppgifterna i undersökningen och de senare hittade eller rättare sagt återfunna övriga sambundna dokument talar för att det inte är så enkelt som Giladshalit1 tror.

  Intressant frågeställning dock. För den som vill veta lite mer men ändå inte för mycket om nordborna på Grönland rekommenderar jag att börja med att läsa Diplomatarium NORWEGICUM BAND 20 NR 794, COPENHAGEN 1331. eller transkriptionen som Arrild Huitfeld gjorde ock som återfinns i Danmarckis Rigis Krønicke” transkriberad av Arrild Huitfeld, kvartutg. III 1603, 486-88 och Pholiat upplaga 1652, I, 761samt läsa Konungs skuggsjá
  Diplomatarium NORWEGICUM BAND 20 NR 794, COPENHAGEN 1331. eller transkriptionen som Arrild Huitfeld gjorde ock som återfinns i Danmarckis Rigis Krønicke” transkriberad av Arrild Huitfeld, kvartutg. III 1603, 486-88 och Pholiat upplaga 1652, I, 761
  samt läsa Konungs skuggsjá

  • Anonym

   ”Det kändes vid tidpunkten inte till att de andra dokumenten genom vilka
   äkta wurmhål går in i kartan, vilket ifrågasätter den datering Dick
   Harrison ger inte mycket men tillräckligt, fanns kända sedan tidigare.”

   Kan någon översätta denna mening till begriplig text

   • Anonym

    Pailor, sluta låtsas vara jag.

 • Fredrik Östman

  De kanske vet något på informationshotlinen 0800-555-KRS-FAKE? Nästa artefakt måste ju vara runstenen i Kensington.

 • Jan_L

  En parallell till Vinlandskartan är Kensingtonstenen. Även den påstås vara förfalskad. Den hittades i Minnesota för cirka 100 år sedan av en svensk-amerikansk farmare. På stenen kan man i runskrift läsa om en svensk-norsk expedition till Amerika i mitten av 1300-talet.Tvivlarna påstår att det var farmaren som ristade stenen. Jag tvivlar i min tur på tvivlarna. Detta av följande skäl: om någon vill förfalska historien så är det väl ganska naturligt att man drar till ordentligt? Med andra ord: om farmaren hade ristat stenen så borde han väl ha sett till att den skulle bli daterad till långt före Leif Erikssons Amerikafärd, kanske till något år omkring 800, i början av vikingatiden?Av en slump hittade jag nyligen i min sommarstuga en ungdomsbok som handlade om detta. Den var skriven av en amerikansk författarinna som jag tyvärr glömt namnet på. Det var hur som helst en spännande bok, läsvärd även för grånade ynglingar.Författarinnan har inte fantiserat fritt om expeditionen. Tydligen finns en verklighetsbakgrund. Magnus Eriksson var ju kung över både Sverige och Norge på 1300-talet. Det ska finnas belägg för att han skickade en svensk-norsk expedition till Grönland och Amerika. Syftet var att ta reda på vad som hänt med de norska kolonisatörer som utvandrat till Grönland omkring år 1000.

  • Anonym

   Konspirationsteorier tycks kittla fantasin hos många. Tacksam målgrupp för försäljare av förfalskningar. Jag kan t.ex. föreställa mig hur Ingers bokhylla ser ut, men så länge hon tror att den innehåller värdesaker, är hon lycklig i sin godtrogenhet

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1041570829 Erin Winslow

   Att resa till nordamerika är en sak. Att hinna heller vägen till Minnesota är en annan. 

   • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

    Det var ena delen av nordborna som hamnade inne i Hudson Bay. Numera är det känt, senaste utgrävningen på västra sidan av Hudson Bay att nordbor besökte och ev även bodde sida vid sida med infödingar(om inuiter eller indianer diskuteras). Senaste utgrävningen gjordes i somras. När nordborna hamnade där? Enligt dateringar är de äldsta spåren av nordisk härkomst från 980-talet de håller på fram till ungefär samma tid som Grönland börjar ‘tömmas’

    • Anonym

     En bekant berättade en gång att han läst om en märklig indianstam som man hittade runt Hudson Bay. Dels var de märkligt ljushyllta och dels hade den en särpräglad religion som verkade ha inslag av asatro och kristendom. Måhända vet du mer om detta?

  • http://pulse.yahoo.com/_4XSP2H7P3KE4F2KY4Y2YPAOQCQ Gabriel

   Det är nog så att Kensington-stenen generellt anses vara en förfalskning. Frågan är ju inte minst varför en svensk-norsk expedition plötsligt efter att ingen i ett par hundra år i besökt Vinland (även om grönlänningarna troligen åkte över några gånger) plötsligt skulle inte bara åka dit utan också tränga långt in i landet utan att detta på något sätt lämnat spår efter sig i hemlandet? När det gäller Vinlandskartan har jag läst långa, lärda utläggningar åt båda håll. Vad gäller Piri Reis karta som omnämns ovan (den turkiska)  så är den tydligen i verkligheten inte alls så exakt som legenden vill göra troligt.

   • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

    Inte alls. Börja med att gå igenom de norska diplomatariet, fortsätt sedan med att själv läsa Ivar Bardarsons bok. Hör sedan av dig om du inte vid det laget förstår varför. För då är det nog dags att lotsa dig till någon som har skapliga kontakter i Rom. Det har jag inte själv numera, men jag vet de som har.

  • Anonym

   Jag kollade snabbt upp Kensingtonstenen, och visar den sig vara något annat än en ren förfalskning lovar jag att äta upp min ickeexisterande hatt. Språket och tiden den påstås vara från är helt oöverensstämmande.

   • Anonym

    Pailor, sluta låtsas vara jag.

   • Anonym

    Men att äta upp en ickexisterande hatt verkar inte särskilt mycket värt – om man säger .

   • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

    Välkommen att börja. Börja först med att kolla upp hur det kommer sig att ett eldjärn vars enda kända kopia hittats i östra Sverige samt ett antal av de gröna glaspärlor som hittats på vissa ställen främst i Östergötland/Västergötland och småland kom att hamna i daterbart lager i en grotta som grävts ut drygt 10-talet mil nordost i riktning mot Twin City. Sedan finns det en hel del annat arkeologiskt material som tyvärr inte är presenterat här i Sverige. Jag talar inte om yxor från 1300-talet, de finns de förvisso i ovanligt stor mängd inom ett begränsat område. Inte skulle jag i och för sig tro att sentida nordbor haft som uppgift att smuggla över medeltida yxor från viss tidsperiod. Men den biten har jag haft svårare att kolla. Utöver det så var det så att Magnus Erikssons son Hakon drog ”förbi” !!! Grönland på ett krigståg. Den expeditionen som bestod av ett par skepp lämnade bl.a. av en Isländsk biskop på västra Island innan den fortsatte förbi Grönland.

    Så plocka fram din ickeexisterande hatt och välj kryddor. När allt läggs på bordet som nu är känt från samtida skriftligt material, alltså 1343 (då första uppgiften som ledde fram till expeditionen kom nordmännen i Norge tillhanda) och fram till 1364….. Kryddstarkt rekommenderas

  • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

   Ja expeditionen reste ut och Ivar Bardarson lämnade efter expeditionens återkomst tiondet för två icke Grönländska dioceses under Gardar. Finns i kända dokument som ägs av Vatikanen. En av dioceses hade av någon konstig anledning samma namn som den där en del av de tidiga Grönlänningarna sägs ha byggt hus när de blivit lovade att använda Leifsbodarna men inte hittade dem….

   Det finns en hel del annat som inte skrivits om här i Sverige vad gäller Paul Knutsons expedition där Ivar Bardarson som redan fanns på Grönland följde med vidare. Bland annat att Paul Knutson faktiskt också kom tillbaka. Den dokumentationen finns i Bergen. Fick kännedom om den först av en norsk historiker sedan råkade det bli så att jag lärde känna en bekants bekant och han var barnuppvuxen granne med den gård som Paul Knutson köpt. Fick då ”bekräftat” uppgifter jag fått av norska historikern. Även själv lyckats få tag på delar av det skriftliga material som i praktiken bekräftar en hel del av de uppgifterna.

   Vi vet en hel del om de norska, och svenska (från västra Sverige mest) grönlänningarna. De som vill veta mer kan via min blogg norah4history få några av de inledande kapitlen till mitt manus Grönland och Grönlänningarna med underrubrik ‘det förlorade folket’.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Det lär finnas en turkisk världskarta från början av 1500-talet där södra halvklotet är bra återgivet.Det vore intressant om Dick kunde skriva om den.

  • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

   Det finns en betydligt äldre karta än så för södra halvklotet. Kan ge dig uppgifter direkt om du skriver i min blogg. (kommer inte ut synligt utan godkännande)

 • Anonym

  Kartor har nog funnits sedan Hedenhös på ett eller annat sätt att de senare skulle sammanställas känns bara naturligt och sedan om de stämde blir en ren tillfällighet……eller?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1041570829 Erin Winslow

  Skrönor om ”vita indianer” är väldig vanliga i nordamerika och  har ungefär lika mycket substans som berättelser om indiansk”prinsessor”. Bara googla ”Lost Colony”

 • Anonym

  Det den ursprungliga artikeln handlade om var inte enbart kritik av Wiehes urskillningslösa acceptans av länder där demokrati bara är en klyscha utan även hans hatfyllda språk av den sorten som får Regeringen att kasta in ett antal miljoner mot extremism.
  Det språk han använder hör inte hemma i ett civiliserat land som Sverige skall föreställa!
  Det för snarast tanken till en annan form av socialism, nationalsocialism!
  Dags att koppla in hjärnan innan munnen engageras?
  ”Men jag förstår inte varför ens liv skulle bli rikare för att man applåderar ett system som bygger på att ett gäng plutokrater anställt ett par mafiosos och kallar det val.”
  Där har  Domarringen rätt, men östeuropa skördar ju nu vad kommunismen sått. Cuba är inget undantag. 
  Att sedan diktaturer hyllas, flyende diktatorer ges möjlighet till asyl i ”demokratiska” länder förbättrar inte saken. Endast tre länder kallar sig inte för demokratiska, men man bör nog granska innehållet i paketet för övriga, inte bara namnet, som Demokratiska Folkrepubliken Korea, en av de största vapenexportörerna till 3:e världen och därmed de krigsherrar som kan  utöva terror!

 • Anonym

  Självklart är det bra med öppen debatt och jag tackar jag SvD för att de fortsätter hålla öppet. Att även extrema utopier får dryftas och bemötas, för bara gott med sig. Hur mycket Wiehe än slänger ur sig ord som klasskamp och proletariat, plus sitt rasande hat mot den ”imperialistiska” nation som sannolikt är skälet till att han faktiskt får ha en fri vilja fri från nazism eller kommunism, kommer han aldrig kunna omvända mig till sin orealistiska utopivärld. 
  Jag tackar SvD att ni till stor del förstått att ett öppet debattklimat är av godo. För enligt min åsikt bör journalistiken vara öppen, ärlig och granskande. Inte inbilsk, diskriminerande och opinionsbildande, såsom en viss ”röd” aftontidning.

 • Anonym

  För att avsluta denna debatt för min del; det är för mycket slagord och klyschor som framförs som sanningar!
  Kapitalism? Är det något som är direkt identifierbart? Bara en sak? Samma sak med liberalism, m.fl..
  De är anpassningsbara, förändrar sig med erfarenhet och forskning. De är inte och har aldrig varit något slutgiltigt svar, till skillnad från kommunismen som har alla svar och snarast kan ses som en religion.
  I den imperfekta värld som vänstern generellt kalla ”kapitalistisk” har vi  val; gillar du inte hur grisar uppföds, köp inte! Gillar du inte hur palmolja produceras; köp inte! Det påverkar! 
  I det kommunistiska Paradiset; finns inga alternativ. Ät vad Den Älskade Ledaren ger dig eller svält ihjäl.
  Koran kan debatteras men aldrig ifrågasättas, så är det även med Das Kapital.
  Därför ifrågasätter jag Wiehses resonemang och språkbruk.

 • Anonym

  Helt bortsett från vad man kan tycka eller inte tycka om Wiehe och hans åsikter är det en sak att kritisera honom för hans åsikter och en helt annan sak att framföra argument som verkar gå ut på att han inte alls skulle ges möjlighet att ytttra sig, I en ”kapitalistisk värld” kan man välja att avstå från att köpa griskött som KYH45 påpekar. På samma sätt kan man välja att inte se TV4, så enkelt är det.

 • Anonym

  Enda anledningen till att vi har tid över för att lyssna på kommunister, feminister, antirasister, aktivister, journalister och andra produkter är:

  Kapitalism.

 • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

  På tal om intressant ideologidebatt. Vad är det för ideologi som vill utesluta Wiehes musikaliska gärning från ”Så mycket bättre” för att han tycker fel saker? Är det något som Kristdemokraterna står för, eftersom Aron Modig undertecknade med sin post i KDU. Det är en relevant fråga: Om man lyssnar på tex Hoola Bandola utan att förstå språket är det fortfarande väldigt bra musik, och det är kärnan i programmet som kritiseras.

  • Anton Ekman

   Om man ska vara konsekvent, varför låter vi en blodtörstig kommunist vara med för att hans musik är bra om man bortser från budskapet och inte en nazist för att hans musik är bra om man bortser från budskapet? I det här landet är vi väldigt bra på att låta socialt accepterade extremister komma till tals men utesluta de tabubelagda galningarna.

   • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

    Kom tillbaka med den frågan när det kommer en bra nazistisk musiker.

   • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

    Gräv fram en nazist som har gjort bra musik och kom tillbaka sen…

   • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

    På tal om yttrandefrihet så tillåter inte svd mig att svara på den här kommentaren. Då borde rimligtvis inte jämförelsen med nazismen heller vara tillåten, varpå jag anmälde kommentaren för att se om reglerna tillämpas lika över hela linjen.

 • Anonym

  Wiehes texter är groteska i sitt hat och sin mordlystnad. Inte ens nazister som Per Engdahl, och Co uttryckte sig på ett så avskyvärt sätt på sin tid.

 • Anonym

  Jone Källsäter ger ett tydligt exempel på vänsterns ständiga försök att framställa det som självklart att vänstern representerar De Goda: ”Det kanske viktigaste inslaget i Wiehes konstnärskap är samhällsintresset. Här har vi en poet som ser bortom sin egen navel, till och med bortom sitt kvarter, eller sin del av världen, en poet som vågar ta politisk ställning. Det är välkommet i en tid med oroväckande få kritiska röster.”

  Det finns många andra som är samhällsintresserade och som just därför vågar ta politisk ställning och inta en helt annan ståndpunkt än Wiehes.

 • Anonym

  Min enkla tolkning av kapitalism är att tjäna pengar, utan hänsyn till konsekvenserna för människor, miljö och samhälle i övrigt. Socialismen är att vi tillsammans ska bygga upp ett samhälle värdigt att leva i för alla.
  Kommunismen är misslyckad, de har de flesta insett, men att de  inte sett att kapitalismen är lika misslyckad,
  det förvånar.
  I vårt komplicerade samhälle måste det finnas en balans mellan kapitalet och arbetarna/folket. Det är fundamentalt mycket enkelt och självklart. Det är de valda politikernas uppgift att se till att det fungerar.
  Det är helt uppenbart att det brister i dagens samhällen med det. Varför?

  Min åsikt är att det brister i information och kunskap. Medierna ägs av kapitalet, alltså får vi ingen relevant
  information, det är svårt att rösta, ta rätt beslut, när vi egentligen inte vet vad som händer.

  Tommy Öhman

 • Anonym

  Ursäkta, men vad är det för ideologi som vill skära folk i bitar? Det är ju om denna text från ”ideologen” Wiehe som den första artikeln handlar om!

 • http://www.facebook.com/leforcat Mark Kaiser

  Om man med samhällsintresse menar texter som handlar om ”kapitalisternas huvud i en korg” så är jag tveksam om jag vill ha det. Vi bör dock uppskatta att Wiehe får möjlighet att uttrycka sitt ultravänstervrede, möjligheten till att framföra motsatta åsikter förvägras alla i samhällen Wiehe uppskattar.

 • Anonym

  Den stora frågan är väl varför vänsterdiktaturer anses vara solidariska och högerdiktaturer elaka…
  Själv gillar jag inte någondera.

 • Anonym

  Den stora frågan är väl varför vänsterdiktaturer anses vara solidariska och högerdiktaturer elaka…
  Själv gillar jag inte någondera.

 • Anonym

  Skillnaden på socialism och kapitalism är densamma som skillnaden mellan nöjet först, arbetet sedan och arbetet först, nöjet sedan. Vilket som är rätt eller fel blir svårt att avgöra om man även betraktar det som ett nöje att äta sig mätt.

 • Anonym

  Socialismen är förra århundradets största misstag. Oavsett om i form av de utövande massmördande stalinism, maoism, eller nationalsocialism, oavsett om lett av Marx eller Che Guevara. Det är sorgligt att dessa ideologiska yttrare ens får komma till tals i massmedia: lika lite som jag vill höra Goebbels vill jag höra Wiehe. Den siste har fått höras, som den remniscent av dåliga tider han är har han bevisat att han inget lärt, inget sett eller förstått efter murens fall, en dinosaurie i hovnarrsformat. Tyvärr gör han bra populärmusik, medgives motvilligt, och det är det enda positiva jag kan säga om TV4 agerande.

  • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

   Vilken tur då att Wiehe är en musiker och inte en statsman. Och det säger jag helt utan sarkasm. Dessutom, när man växer upp och blir vuxen så lär man sig att vissa människor säger sig vara saker som de inte är. Som till exempel nationalsocialister. De var hör och häpna extremt konservativa och reaktionära trots att partibeteckningen antyder vänstervridning. En dag kommer du att förstå vad jag menar, och jag hoppas att du inte blir förbittrad över mänsklighetens tvetungenhet då. Kram.

 • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

  Måste svälja en del av min musiknördstolthet lite och ställa en öppen fråga: I vilka sånger stöder Mikael Wiehe diktaturer och förtryck? 

  I min begränsade erfarenhet av hans verk handlar det om protest mot apartheid i stoppa matchen, ifrågasättandet av maktstrukturer i keops pyramid (maktstrukturer som även återfinns i socialistiska experiment), bilder av klassamhället i tex Titanic (eller vad den egentligen heter), att vara en maktlös individ i ett större system (Hemmet), den individuella friheten som försvann med industrialiseringen (Vävare lasse). Och så vidare. Jag kan inte påminna mig om någon låt där han har skrivit hatpropaganda, som Aron Modig anser. Men jag är plågsamt medveten om att jag inte har hört allt han har gjort heller. Så frågan går ut; när har Wiehe gjort musik som är innehållsmässigt jämförbar med vit makt-hatmusik?

  • Anonym

   På TV visade dom ett klipp med en låt som heter ”Håll Sverige rent” som Wiehe tydligen har skrivit tillsammans med Markoolio och Ledin. Den handlar om att man skall hålla Sverige rent från alla som inte har likadana åsikter som de tre. Texten finns att googla. Hade den låten varit riktad mot t.ex sossar så hade den definitivt kallats hatpropaganda. Bara som en upplysning, jag sympatiserar inte med Modig. Wiehe får skriva och säga vad han vill, men då borde alla andra också få göra det. Frihet för alla istället för förbud för alla. Många av dessa ängsliga fåntrattar BEHÖVER bli lite hetsade, kränkta och ”mörkrädda” och allt vad det nu är de brukar bli när någon har en åsikt de inte tycker om. Debatten om allting behöver det också, för att vi skall kunna lösa olika politiska problem så måste vi tala klarspråk. Vi måste få tala om olika specifika etniciteter, vi måste få använda normal logisk deduktion och induktion med hjälp av t.ex. generaliseringar, även när vi talar om ”kontroversiella” ämnen. Så gör man nämligen, för att kunna tala om problem och lösa dem.

   Tänk om man t.ex. inte hade fått säga ”svenskarna blir allt fetare” utan var tvungen att låtsas som att ingen svensk blev fetare. Då skulle man aldrig kunna uppmärksamma det hälsoproblemet och göra något åt det. Det är ett generaliserande uttalande som är ett vedertaget tillvägagångssätt för logiska resonemang, alla svenskarna blir ju inte fetare och alla svenskar är inte feta. Men en större andel blir fetare, eller är feta. Men när en tidning skriver ”svenskarna blir allt fetare” så förstår alla att det är en generalisering, för att få fram en poäng. Ingen blir kränkt, ingen ringer till NKVD…hoppsan Expo menar jag och ingen skriker ”de säger att ALLA svenskar feta, det är inte sant det är rasistiska fördomar baserade på okunskap osv. blabla” och inga ”experter” får uttala sig om att det bara är en fördom att svenskar är feta och det finns minsann danskar och tyskar som är feta också och alla som tror att svenskar är feta hade en svår barndom och har blivit hjärntvättade och är förmodligen terrorister eller sympatiserar iallafall med terrorister…..osv.

   Så gör man inte i sådana fall. Så varför gör man så i något fall överhuvudtaget när andra saker diskuteras?

   • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

    Nehejdu. Håll sverige rent handlar inte om alla som inte har samma åsikter som Wiehe. Den är begränsad till rasisters och nazisters inflytande i det offentliga rummet.

    Frågan är alltså fortfarande öppen.

 • http://twitter.com/Fishmonglerarms Fishmonglerarms

  Carina Stenson har rätt, den idiologiska debatten har helt kommit av sig i dagens Sverige, det handar mest om vad man inte tycker om. Wiehe står för någonting och är inte bara enbart emot det är sällsynt idag.
  Jag uppskattar det Brittiska uttrycket: ”Om man inte varit kommunist när man var 18 år så har man inget hjärta och är man fortfarande kommunist vid 30 så har man ingen hjärna.”
  Jag tror att många av min generation känner igen sig, unga och radikala när vi såg orättvisorna i värden och sökte svar i politiken till vänster. Men med åren så har vi sett hur Socialismen stelnat till samhällssystem som människorna ska tjäna istället för att systemet tjänar människorna.
  Kapitalismen som sådan är inte rättvis men den skapar möjligheter för de som kan driva verksamheter och de kan andra få nytta av som tex anställd eller kund.
  ”Kärleken till pengar är roten till ondska”
  Pengarna är neutrala, det är vår personliga relation till dem som skapar orättvisa och ondska.

  • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

   Petimäter säger att även om uttrycket om -socialism- ofta tillskrivs Churchill, så kom det från Frankrike. Antingen Clemenceau eller någon som hette Guizot som uttryckte sig på det viset om relationen mellan ålder och ideologi.

 • Nisse

  Och hur många massmördare har inte haft anti-socialism som sitt motto? Har vi alldeles glömt hur högern med USA:s stöd avsatte Chiles valde president och insatte massmördaren Pinochet (som till råga på allt fick bo hemma hos Thatcher som tack). Har vi glömt hur den Reagan-stödda militären i El Salvador mördade landets ärkebiskop mitt under pågående mässa (och som om det inte var nog  sedan besköt deltagarna i begravningståget), hur de Reaganstödda Contras-banditerna mördade och våldtog på Nicaraguas landsbygd för att störta lanets nya demokratiska regering. USA har med våld avskaffat demokratin i Guatemala och Dominikanska republiken till förmån för fruktade envåldshärskare som berikade sig själva och höll sitt folk i skräck terror. Själva hatobjektet Kuba blev faktiskt inte kommunistiskt förrän efter att CIA hade försökt invadera ön och gått på pumpen i Grisbukten och därefter försökt mörda Castro ett otal gånger och begått flera andra direkta terrorbrott mot landet. Om USA på allvar hade välkomnat demokratin hade Kuba aldrig blivit kommunistiskt, något som varken högern eller vänstern idag vill låtsas om. Castro var liberal från början. Listan kan göras lång. Varför är det bara vänstern som (med all rätt) ska tvingas till avbön? Varför ska högern ständigt slippa undan ansvar för sina ideologiska kompisars alla illdåd? Hur vore det med en sanningskommission?

 • Pingback: Har du blå eller blåa ögon? | Språkbloggen | SvD

 • Anonym

  I sverige har vi en så stor skräck att diskutera invandringen att min kommentar snart är raderad

 • Anonym

  I sverige har vi en så stor skräck att diskutera invandringen att min kommentar snart är raderad

 • http://www.facebook.com/people/Albert-Bergquist/692614680 Albert Bergquist

  Och hur i hela helvetet har det det minsta att göra med flygblad över Nordkorea?

 • Anonym

  Hur skulle vi i Sverige agera om någon idiot eller några idioter kastade papper från flygplan eller med ballongen där skulle stå att vi vill ha en socialistisk republik här? Skulle överhuvudtaget accepteras av landet? skulle säkerhetspolisen acceptera den? Skulle flygsäkerheten tillåter det? Sådan skit som Vi svenskar höll på med i Vitryssland (antagligen med CIAs hjälp), och sydkoreaner som har sålt sitt land till USA, har hållit på med skulle inte accepteras någonstans i världen. Minst mot självständiga länder. Det är en annan historia när vi bombar  självständiga stater som Libyen och skicka mördare till Syrien.

 • Anonym

  Thomas, vad är det du vill säga om invandringen? Säg det i så fall. Jag har hört i över 10 år att man inte får diskutera invandringen. 

 • Anonym

  Suck. Censur. Vi forsoker med en enkel kommentar igen: NYT har stottat varje demokratisk kandidat sedan 1950-talet. Ingen nyhet. Des Moines Register har stottat en demokrat i varje val sedan 1976 fram tills nu. Obama ar en sadan katastrof att till och med social-liberala journalister vander sig emot honom. Romney kommer vinna overlagset i November, men pga. svensk medias oformaga att presentera bada sidor kommer hela svenska folket vara helt oforberedda och oforstaenda varfor. Bjorntjanst, SvD?

 • Anonym

  Wolodarski är en av de som inte bemöts med snipig mun och näsan i vädret från Jönssons sida, vilket inte förvånar det minsta då de tillhör samma kotteri av politiskt korrekta massmediekarriärister. 

 • Rosenhane

  Ledarsidan tar över DN, bra.

  Ett koncept som Svd borde ta efter.

 • Rosenhane

  Ledarsidan tar över DN, bra.

  Ett koncept som Svd borde ta efter.

 • http://profiles.google.com/bjorn.raija Björn Carneholm

  Grattis! Jag gillar Wolodarski. Fast han ser väldigt ung ut. Dvs Oförstörd, men klarsynt. Min åsikt.

  • Maventwo

   Och jag ogillar honom i allra högsta grad!
   Peter Wolodaski påminner mig väldigt mycket om hur Carl Bildt uttalade sig när han var statsminister 1991-1994, raljant och arrogant om sina kombatanter i klass med Olof Palme uttalade sig mot sina meningsmotståndare.
   När en så ung man som Peter Wolodarski som är 34-år blir chef då kommer han förstås bli än mer som en tupp.

 • Anonym

  Bo Strömstedt var verkligen en juvel. Hans son är dessutom helt underbar. Vilket tillgång för Expressen med de i bagaget från tidningen. Att ha en ansvarig utgivare som är politisk är nog inte fel om det lilla jag vet om branschen. Lycka till och timingen för News Sweden (som bildas 1 mars) är nog helt rätt.

 • Anonym

  Valet av Wolodarski visar att DN har en väldigt tydlig politisk inriktning.

 • Dr_Biden

  Att FK överhuvudtaget diskuterar opartiskheten i tidningens politiska rapportering får väl ses som ett halvt erkännande av att man brustit i opartiskheten och missgynnat de borgerliga partierna. Och mer ska man nog inte hoppas på; svenska journalister har oerhört svårt att erkänna fel och brister och ta till sig kritik utan att hamna i affekt.

 • Anonym

  Håller med 110%… ;)

 • http://callander.se/ Ted

  Jag är också förvånad då jag känner åtskilliga nykterister som är folkpartister. (Att förespråka införselkvoter och alkoholmonopol är väl inte detsamma som populism, tycker du verkligen det?)

 • Anonym

  Att dricka alkohol är att gynna folkhälsa. Du verkar ha missat samtliga de forskningsrapporter som visar att små doser alkohol varje dag är nyttigt, åtminstone sedan man passerat 40-årsåldern. Det är nykterism som står i motsättning till folkhälsan – och givetvis överdrivet stort bruk av alkohol.

  Båda formerna av extremism skadar folkhälsan. (Utan att blanda in frågan om (sd) eller inte, de har inte med det att göra)

 • http://www.handlareprintz.com Handlare Printz

  Det alkoholfria vinet är dyrare än Ramlösan. Det är vad det handlar om. Men som illustration till vuxendagiset Riksdagen passar historien bra.

 • Anonym

  Råkade radera mitt inlägg … men jag är snarast förvånad att FP inte har representanter i nykterhetsgruppen. Om du kollar i forskningsrapporter om alkoholismens nackdelar så behöver du inte känna dig så snarstucken … Det är sällan våldsdåd utförs i nyktert tillstånd.

 • Anonym

  Jupp, i deras fall är det populism – de vill ju profilera sig som partiet med lag och ordning. Ta det på tyska så klingar det inte fullt så skönt?

 • bitsdu

  Förmodligen av samma anledning som Du bryr dig.

 • http://www.facebook.com/goran.ornhed Göran Örnhed

  Jo det får kosta mera men ni får inte dra av det 

 • Anonym

  #1 de tidigaste kartorna beskrev kustlinjerna, förändringen till det vertikala gjordes utav arabiska matematiker.
  #2 Hastighet mäts i längd per enhet, det är det enklaste av ting, sätt två standard varav dygnet är ett…
  #3 det vet du inte, ren spekulation, de kan ha varit till salu som alla statshemligheter.

 • Anonym

  Disqus generic email templateHej,
  hur gjorde då kinesen som enligt sägn och egen historia kunde ta sig sjövägen till afrika och säkert andra kontinenter under lång tid efter kr. födelse och säkert innan? Urban
  —– Original Message —–
  From: Disqus
  To: urbansjolander@bredband.net
  Sent: Wednesday, November 16, 2011 12:32 AM
  Subject: [svdsewebbteknik] Re: En karta över Vinland?

  BigDemonicBunny wrote, in response to Nabru:

  Inte helt en ren tillfällighet. Men du kan ju föreställa dig svårigheten att rita en korrekt karta utan: 1. Att du har en aning om hur det ser ut från luften.
  2. Inga korrekta instrument för att mäta hastighet, längd över större distanser, riktning, longitud (latitud var man ganska bra på, Longituden var bra mycket svårare) osv 3. Kartor över andra länder var statshemligheter.

  Detta betydde att inom området där en mycket skicklig kartografskola hade gjort många observationer så var kartorna generellt sett ganska bra, även om de är nogrannare på micro än på macroskalan (allt blev något förskjutet och vissa saker blev smalare och andra saker blev bredare än de egentligen var). Utanför deras dominansområde så blev kartan riktigt riktigt dålig. Ett exempel på detta är Atlas Catalan (den katalanska kartan från 1375) som var ett resultat av den Katalanska navigatörsskolan (baserad på Mallorca). Den kombinerade spanskt och muslimskt vetande till kartor som är otroligt nogranna för sin tid…när det gäller Medelhavet och Svarta havet. När man kommer norr om frankrike så känner man knappt igen området då medelhavets handelsmän (och därmed de navigatörer och astronomer som följde med på deras resor) inte färdades dit utan var tvunga att lita på hörsägner.
  Link to comment

 • BigDemonicBunny

  1. Det gör det fortfarande svårt att få en bra bild av hur en kustlinje verkligen ser ut.
  Vertikala kartor är standard idag för att de faktiskt är mer användbara, de var definitivt standard under medeltiden.
  2. Ja. Och om du har försökt att navigera efter kompassriktning, knoprep och tid så slår jag vad om att efter 10 dygn så är din osäkerhetsmarginal uppe i flera mil. Om du ska göra en landkarta genom att stega upp distanserna så blir det samma problem (framför allt då det är svårt att gå i en rät riktning).
  3. Visst var de till salu ibland som alla andra statshemligheter. Men välgjorda kartor bevakades hårt och att sälja dem till främmande makt betraktades som förräderi av högsta rang. I de diverse krigen mellan olika stormakterna så var bra sjökort det absolut mest värdefulla bytet man kunde komma över, och navigatörer (och navigatörsgillen) gjorde allt för att hålla sina sjökort hemliga.

 • BigDemonicBunny

  Det var faktiskt ganska lätt. Resan till afrika handlar mycket om att hålla sig på rätt longitud, och arabiska och indiska handelsmän utvecklade en rad hjälpmedel för att kunna bestämma longituden på både dagen och natten. Sen så när man träffade på land så stannade man och gjorde en nogrannare bestämmning av vilken breddgrad man befann sig på, och seglade antingen norrut eller söderut längs kustlinjen beroende på var man trodde att man befann sig jämfört med målet man ville till.
  Trots det så var sjöfarten ganska farlig, och berättelser om skepp som hamnar ur kurs och i främmande land är ett vanligt inslag i framför allt arabisk litteratur.

 • Anonym

  Mycket intressant inlägg! Vilka hjälpmedel syftar du på?

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Raljant? Raljant är i min bok den som avfärdar äldre källmaterial den inte själv tar sig tid att läsa och analysera. Må vara att den raljante personen inte tror att det existerar, men får personen kännedom var information finns att söka så är det raljant att inte ägnat sig ens ett dygn att söka och läsa det stora antalet källtexter som finns i ärendet. Förvisso en hel del på det som en del kallar ‘gammelnorsk’, annat på latin. Men ändå. Nog är det raljant att inte vilja göra sig besvär.
   
  Utgångspunkt är två källtexter
  ”…. Powell knudszen som høffuitzmand skall Vere paa *kaaren, fuld befalling Att neffne de mend i  kaaren som hannom tycker best thillfallden Vere, baade thill Mestermend og Suenne, Bede wi Att de   Annamme denne Vor befaling *rett god willie for Sagen, att Wi giøre dett i heder thill gud Och for Vor iells och forelldre skyld Som Vdi grønland haffuer Christendom och Ophold thill denne dag oc Vill end ey lade nederfalle om Vore dage, Wider det I Sandingen,.”
  Källa: Diplomatarium Norvegicum bind 21 nr 83.
   
  samt
  ”Baardtsen Grønlænder, som war forstander paa biskobs garden, i Gardum paa grønnland udi  Mange aar, att hand haffde alt dette seett och hand war en aff dennem som war wdneffender aff Lagmanden at fare till westerbijgden emod de skrelinge att wddriffue de skrellinge, wdaff westerbijgd,.”
  Det Gamle Grønlands Beskrivning af Ivar Bárðarson (Ivar Bårdsson), ed. Finnur Jónsson (København, 1930).
   
  Till detta kommer ett stort antal källtexter som i många fall återfinns i Diplomatarium Norvegicum. Observera att namn i äldre tider kan stavas på olika sätt t.ex. kan Paul Knutsons förnamn stavas Powel, Pavel, Paul, Pal o.sv.

  Diplom finns att läsa på Diplomatarium Norvegicum  på nätet
  När du gjort dig besvär att läsa igenom, textanalysera samt källkritiskt granska de texterna finns ett stort antal andra samtida texter att gå igenom. Orsak till att de finns skulle kunna vara det förbisedda faktum att Ivar Bardsons bror, riktig bror och munkbroder, läst tillsammans med påve Clemens VI och var god vän med honom innan han blev påve. Den senare slutsatsen är självfallet obevisad här, men förefaller mig som läst ett hundratal källtexter i aktuella frågan som den mest troliga. Påven informeras av någon anledning inom två månader efter Ivar Bardsons första resa på 1940-talet om att han kommit hem. Clemens VI gör sig besvär att kräva en tjänst för Ivar Bardsons räkning o.s.v.

 • Anonym

  Går det att hitta någon information om dessa på nätet?

 • Maventwo

  Och jag anser precis tvärt-om!
  Visserligen ingen direkt granskning från Martin Jönsson av medieskrået.
  Men Peter Wolodarski är ju högfärdig och hur blir han inte då som chefredaktör när han är endast 34-år!

Paul Auster (född 1970) är sedan länge bosatt i Brooklyn tillsammans med författaren Siri Hustvedt. recension

”Värsta beslut jag någonsin fattat”

Percy Sledge död

Historien om hitlåten.

Polarpristagare klar med ny memoarbok

Sorg

"Bästa självbiografin någonsin".

Webb-tv

Detta har hänt i GoT

60 sekunder

Sex, drakar, maktspel – SvD sammanfattar 4 säsonger.

Seriens värsta rollfigurer

Lista:

"Han låg bakom det mest traumatiska".

”Uppsättning som
går på högvarv”

teater

SvD har sett ”Karlsson på taket”.

”Grass var mångsidig
och provokativ”

Grass död

Bekände sent sitt mörka förflutna.

Grass tog sikte på fanatismen

Under strecket

Om klassikern ”Blecktrumman”

Författaren Eduardo Galeano är död

Känd för boken ”Latinamerikas öppna ådror”.

”Fångar stympades
och dödades inför mig”

Eritreansk journalist om regimens övergrepp.

SvD recenserar nya SAOL

Roliga nya ord

Kulturkofta sida vidsida med tablå-tv.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Bildspel

Okända bilderna från
Andrées polarfärd

Fascinerande fotografier hittade.

krönika

Kvävande strukturer skadar samhället

Romers situation en demokratifråga.

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.