Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Just nu pågår Språkrådsdagen – en heldag med föreläsningar som anordnas av Språkrådet, Sveriges språkmyndighet. Språkrådets chef Lena Ekberg diskuterar vad som ska betraktas som idiomatisk svenska i ett flerspråkigt Sverige. Forskaren Hedda Söderlundh presenterar delar av sin avhandling, som utreder vad som händer när svenska universitet har engelska som undervisningsspråk. Och författaren Theodor Kallifatides, som valt att skriva på svenska trots att grekiskan är hans modersmål, talar om mötet med ett nytt språk och dess värld.

Klockan 15.30 är det prisutdelning. Då delar man ut Erik Wellanders pris för viktig forskning inom språkvårdens område och Klarspråkskristallen, ett pris som belönar arbete för att förbättra det svenska myndighetsspråket. Den som vill ha realtidsuppdateringar kan följa twittertaggen #srd11.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.