Sportbloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

När jag skrev dagens porträtt om Mario Gómez tvingades jag kapa lite godbitar. Lika bra att lägga ut dem här på bloggen istället, tänker jag.

Som till exempel att Mario Gómez García hade kunnat representera Spanien istället för Tyskland eftersom hans pappa är spanjor.

Det blev extra tydligt inför EM-finalen 2008 då farfar José Gómez och farmor Torcuata blev intervjuade i flera tidningar, både spanska och tyska. De fick berätta om hur de hade emigrerat till Tyskland 1966 för att José skulle få jobb.

– Om mitt barnbarn spelar så vill jag att Tyskland ska vinna, men om han inte spelar kommer jag att heja på Spanien för jag älskar Spanien väldigt mycket, sade José till ideal.es.

(Mario byttes in i den 79:e minuten men då hade Fernando Torres redan gjort guldmålet.)

Det framgår i intervjuerna att farfar José aldrig varit särskilt intresserad av fotboll (men föredrar Real Madrid framför Barcelona) utan ser hellre på tjurfäktning. Det kan ju tyckas passande eftersom Mario i Tyskland har kallats för ”Torero”, som betyder tjurfäktare på spanska men innehåller det tyska ordet för mål – ”tor”.

Marios farföräldrar bor sedan flera år åter i lilla byn Albuñán i Granada där sonsonen besökt dem på somrarna sedan han var liten. Det har faktiskt varit tal om ett namnbyte på gatan där de bor – för att hylla landslagsspelaren – men hur det gått med den saken finner jag ingen information om. Tänk vad coolt att bo på Calle Mario Gómez…

En sak som jag tycker väldigt mycket om vad gäller Gómez för att han är en av få världsspelare som uppmanat homosexuella fotbollsspelare att komma ut eftersom de skulle förbättra deras prestationer på planen.

– De skulle spela som om de blivit fria. Att vara gay borde inte länge vara ett tabubelagt ämne, säger han i den här intervjun.

*****

I likhet med Zlatan Ibrahimovic får Mario Gómez en hel del kritik för sitt kroppsspråk. Tyskspanjoren har, framför allt när det har gått dåligt för honom, fått höra att han har dålig attityd och att han ser kaxig ut på grund att sättet han rör sig.

– Det är så det är, jag utstrålar väl något som folk gillar att tyda. Ena dagen säger de: ”otroligt vilken utstrålning och vilket självförtroende du hade på planen. Wow, du lyfte verkligen laget!” I andra matcher kan jag bete mig likadant men inte lyckas lika väl. Då säger folk att mitt kroppsspråk är arrogant: ”Kolla hur Gómez struttar runt!” Men det är sådan här jag är och jag kommer inte ändra mig. Om folk anklagar mig för att spela med bröstet ut kommer jag inte att börja träna ryggen mer, säger han i den här intervjun.

– Med framgång uppfattas man annorlunda av omgivningen. Ett exempel: mitt hår diskuteras mer än någon annans. Jag har ändrat frisyr en gång på fem år men det verkar som om jag varannan vecka byter färg mellan grönt, blått och lila. Om det under de senaste tre åren hade gått lika bra för mig i landslaget som i Bayern så hade ingen pratat om mitt hår.

Just nu verkar Mario Gómez må väldigt bra i München. Om två år går hans kontrakt ut men något snack om förlängning har inte inletts än.

– Jag kan verkligen se mig själv stanna i Bayern efter juni 2013. Jag mår bra här och,sportsligt sett går det bra, sa Gomez häromdagen till Bild.

*****

I kväll är Bayern München storfavoriter mot Manchester City. De hemmastarka tyskarna har nio raka segrar och 21-0 i målskillnad.

– Mina personliga förhoppningar är desamma som lagets – vi vill gå vidare från gruppen och se hur långt vi kan gå i nästa skede. Vi är det bästa laget i gruppen men man behöver lite tur i CL också för att gå riktigt långt. Vi är inte favoriter men finns med bland de 6-7 lag som kan vinna.

– Barcelona och Real Madrid står över alla andra. Real har blivit starkare i år och Barcelona går i bräschen. Men ingen trodde att vi skulle spela final för två år sedan och nu vill vi upprepa det, inte minst eftersom finalen spelas i München. Det är ett mål och en dröm.

Fler bloggar