Sportbloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

Inför Real Madrids presskonferens i fredags meddelade klubben att José Mourinho inte skulle närvara, att andretränaren Aitor Karanka skulle snacka inför El Clásico i hans ställe.

Det fick den samlade presskåren att protestera eftersom de anser att det ingår i Mourinhos jobb att möta dem dagen före världens största fotbollsmatch.

Så portugisen  dök upp  – men vägrade svara på frågor. Karanka förklarade att det var för att Mourinho tycker att hans ord alltid förvrängs och att han inte vill att det sker inför mötena med Barcelona.

Journalisternas svar: de reste sig upp och lämnade lokalen i protest. J2 på Bladet var en av dem. (Rörliga bilder här.)

Matchen spelades (den slutade 1-1, det vet ni redan) och efteråt vägrade Mourinho svara på frågor från dem som hade vänt honom ryggen på Valdebebas dagen innan:

– Om ni inte vill prata med min andretränare så pratar jag bara med era chefredaktörer. Jag svarar bara på frågor från dem som visade respekt. Jag respekterar dem som respekterar min andretränare, som vunnit tre europacuper.

Det dröjde inte länge innan reaktionen på Mourinhos senaste utspel kom – och det var nog inte den han väntade sig. På Twitter drivs det nu nämligen enormt med uttalandet om att han bara pratar med högsta hönsen, under hashtags som #Moufacts och #Mourinhofacts.

Några exempel här:

Mourinho skulle bara ta emot Nobelpriset om det var Alfred Nobel som delade ut det till honom.”

”I Mourinhos hus är det George Clooney och John Malkovich som gör kaffet.”

”När Mou var liten var det inte hans föräldrar som läste sagorna, det var HC Andersen.”

Mourinho går inte ut med soporna själv. Al Gore har hand om sorteringen och återvinningen.”

”När Mourinho vill dricka en Red Bull är det Vettel som kör dit den.”

Mourinho äter inte ärtor om det inte är Green Giant som själv levererar dem.”

Mou tuggar inte, det är tuggummit som hoppar i hans mun.”

Mou tittar inte på Rapport. Claes Elfsberg ringer honom tre gånger varje dag för att berätta de senaste nyheterna.”

(Jo, den sista har jag försvenskat, men ni fattar grejen.)

*****

Jag är övertygad om att José Mourinho startar dessa ordkrig för att hans spelare ska hamna i skymundan och kunna koncentrera sig på det som betyder något, nämligen fotbollen. Det har han lyckats med. Igen.

Men jag undrar hur nöjd han är egentligen över att folk driver med honom på det här sättet. Jag undrar också vad hans nästa steg är. Vi har ju 17 dagar och tre Clásicos kvar…

Fler bloggar