Annons

Sportbloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

Go’kväll gott folk.

Innan jag går in på det jag främst hade tänkt skriva om i detta inlägg (Romas kris) så måste jag bara nämna den stora snackisen idag i Spanien.

Nej, det handlar inte om Deportivos kvitteringsmål på övertid (94.27) mot Almería, signerat målvakten Aranzubía, utan den här grafiken i sporttidningen AS från matchen mellan Barcelona och Athletic Bilbao.

Någon på AS raderade alltså helt sonika en Athletic Bilbaospelare för att tydligare visa att Dani Alves var offside vid Barças 1-0-mål.

Och innan konspirationsteorierna börjar flöda – nej, det var inte ett beslut taget från högre instans. AS må vara en Madridtidning, men den relativt färske sportchefen (som inte var så glad idag) är katalan och bor i Barcelona.

Idag bad tidningen om ursäkt på webbplats.

Om det var offside? Jag säger ja, men bedöm själva här.

Ni kan i klippet även värdera om ni som jag tycker att Gerard Piqué borde ha blivit målchansutvisad när han stoppade Gaizka Pinedo – han fick bara ett gult kort.

Det är också otroligt att Leo Messi inte fick straff när han höfttacklades av Javi Martínez vid ställningen 1-1.

Matchen slutade 2-1 till Barcelona och avståndet till Real Madrid är därmed fortfarande fem poäng.

*****

Nu över till Roma som efter veckor fulla av svidande förluster, supporteruppror och tilltagande krissnack har gjort sig av med Claudio Ranieri. Eller, det var faktiskt tränaren själv som sa upp sig men han hade troligtvis fått sparken ändå efter söndagens kollaps mot Genoa.

Francesco Totti satte 3-0 för Roma i den 51:a minuten men laget lyckades ändå förlora med 4-3 och Ranieri såg ingen annan utväg än att, efter 18 månader i klubben, tacka för sig.

Roma mår inte bra. Senast laget vann en match var i italienska cupen den 27 januari, mot Juventus.

I ligan låg laget trea efter omgång 21 men tre raka förluster har gjort att man dalat till åttonde plats. Det är nu nio poäng upp till ärkerivalerna Lazio på den så viktiga fjärdeplatsen som betyder Champions League nästa år.

Den här säsongens CL-spel bör ta slut den 8 mars i Ukraina eftersom det blev förlust hemma mot Sjachtar Donetsk med 2-3 i den första åttondelsfinalen.

Dessutom står skuldtyngda Roma vid ruinens kant. Inom kort kommer dock klubben säljas till en grupp penningstarka investerare, med amerikanen Thomas DiBenedetto i spetsen. Priset sägs ligga på 200 miljoner euro.

Här snackar vi K-R-I-S.

Och mannen som ska blåsa luft under Romas vingar heter Vincenzo Montella, även kallad L’Aeroplanino – Det lilla flygplanet.

Foto: AP.

Montella spelade för Empoli, Genoa och Sampdoria innan han kom till Roma 1999. Han gjorde 102 mål (83 i ligan) på över 250 matcher för klubben (blev stor derbyhjälte 2002) men lade skorna på hyllan 2009. Han har sedan dess coachat Romas 14-15-åringar.

Claudio Ranieris kritiker menar att han för ofta tog ut fel startelvor, gjorde konstiga byten och inte klarade av att hålla de många stora egona i truppen glada.

Under måndagen har oroliga röster höjts kring Montellas orutin. En av dem tillhör den förre storspelaren Francesco ”Ciccio” Graziani som sa följande till Radio Mana Mana:

– Vi behöver en hård coach, någon som har tyngd i gruppen. Nu när vi inte har någon ägare eller något tydligt mål tänker spelarna mer på sina egna personliga intressen än på lagets bästa.

På onsdag kväll börjar allvaret för Vincenzo Montella då Roma spelar borta mot Bologna i ligan. Vi får hoppas att det går bättre för honom än vad det gjorde i den här duellen med IFK Göteborgs Patric Andersson och Jimmy Svensson.