Sportbloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

(Klicka på de understrukna orden för att komma till länkade klipp och artiklar.)

Foto: AP.

ÅRETS RÄDDNING

Luis Suarez använde Guds hand och blev hatobjekt nummer ett utanför Uruguays gränser när han i VM-kvartsfinalen hindrade Ghana från att göra mål på ett minst sagt oschysst sätt.

Asamoah Gyan missade straffen och Afrikas sista lag slogs ut ur turneringen efter en spännande straffläggning.

*****
Julio César var suverän i CL-finalen men eftersom jag inte var på plats på Bernabéustadion så blir Iker Casillas frilägesräddning i VM-finalen större. Jag anar att Arjen Robben fortfarande drömmer om den chansen.

Holländaren ska ha cred för att han försökte stå på benen i den här sekvensen. Annars hade Carles Puyol med all säkerhet inte fått fortsätta och hur matchen hade slutat då kan vi bara gissa.

Här hittar ni tio andra bra räddningar.

ÅRETS KONSTIGASTE

Att Qatar fick VM 2022.

ÅRETS SKANDAL

Förutom att Fifa tilldelade Qatar VM 2022 så var det John Terry som stal rubrikerna av fel anledning i början av året. Det avslöjades nämligen att Chelseaspelaren hade haft en hemlig relation med ex-flickvännen till den förre lagkamraten och vännen Wayne Bridge. När Chelsea och Manchester City möttes vägrade Bridge skaka hand med Terry.
Det här montaget är fejk men väldigt roligt på att torrt brittiskt sätt.

ÅRETS FÖRBISEDDE

Wesley Sneijder ledde Inter till trippeln och gjorde fem mål för Holland på vägen till VM-finalen. Men han lyckades ändå inte nå topp tre bland de nominerade till Guldbollen.

ÅRETS LÖNEFÖRHANDLARE

Under några dagar i oktober sjönk Wayne Rooney (med hjälp av agenten Paul Stretford) ofantligt lågt i de flesta Manchester Unitedfans ögon. Anfallaren gick plötsligt ut och sa att han ville lämna klubben som han inte tyckte satsade tillräckligt för att vinna stora titlar. Efter flera vändor, hot och medlande skrev Rooney på ett nytt 5-årskontrakt som innebar en rejäl löneförhöning.

Manchester Citys Carlos Tévez lär ha följt utvecklingen från nära håll.

ÅRETS BÄSTE SPELARE

Visst, Messi är bäst men om vi ska väga in Fifaframgångar under 2010 kniper Barcelonas mittfältsgeni titeln.

Jag kan störa mig på att Xavi alltid ska snacka ner lag som stör Barça genom att spela ”ful” fotboll, men jag älskar honom ändå. För hans lugn, för hans blick, för hans patenterade snurrar – för att han gillar att plocka svamp. Titta och njut.

ÅRETS MÖTE

En av de sista dagar i Sydafrika hamnade jag hastigt och lustigt på en grillunch i Johannesburg med ett gäng argentinska och uruguayanska journalister och tv-experter. Vid grillen stod Mario Kempes och han bönade och bad om att förevigas med Svenska Dagbladets utsända. Numera jobbar den storrökande fotbollsgiganten för sydamerikanska ESPN.

ÅRETS LÅGVATTENMÄRKE 2

Något jag definitivt inte kommer glömma från 2010 är det där förbannade askmolnet. Det har varit en helt annan grej om jag hade blivit kvar i Barcelona men istället fastnade jag i München där jag mellanlandat.
Tre dagar senare – efter en helvetesresa via tåg, buss, färja, tåg, tåg och tåg – kom jag äntligen hem till Stockholm. Jag var inte mig själv på flera dagar efter det.

ÅRETS FINASTE GEST

Andrés Iniestas hyllning i VM-finalen av den döde vännen Dani Jarque, som var kapten i Espanyol, var en fin gest av en fin kille som hade ett helvetesår bakom sig (i Sportpanelen 3/1 gav jag mer bakgrund).

Men något som nästan är lika fint är sättet som Barcelonaspelaren tagits emot av hemmafansen vart han än har ligaspelat på bortaplan i år. Jag får gåshud när jag ser klippet på när Espanyols supportrar inför derbyt avbröt sitt buande vid presentationen av bortalaget då namnet på spelare nummer 8 läses upp.

ÅRETS MÖTE 2

Inför semifinalen Spanien-Tyskland fick jag audiens hos en finalhjälten.

ÅRETS DIEGO

Diego Milito kniper titeln före Diego Forlán eftersom han avgjorde ligan, cupen och Champions League för Inter. Diego Armando Maradona var dock inte i närheten.

ÅRETS BÄSTA MATCH (PÅ PLATS) 2
Jag är tacksam över att ha fått varit på plats när på Camp Nou när Barcelona spelade fotboll som gudar. Inget lag i världen slår dem när de tillåts spela sitt spel fullt ut. Real Madrid var inte med i matchen.

ÅRETS UPPLEVELSE
Jag såg Sydafrika–Frankrike i ett liten skjul i kåkstaden Olievienhoutbosch med Papa Africa och hans familj.


ÅRETS GENOMBROTT

The snood.

ÅRETS LASSE GRANQVIST

De spanska tv-kommentatorerna José Antonio Camacho och Paco González fick spel när Iniesta gjorde segermålet mot Tyskland.  Kolla även in de två svenska smurfarna bakom duon (Anja Gatu till vänster, moi i svart mössa till höger).

ÅRETS MISS

Det måste ha varit sååå jobbigt för den kaxige marockanske målvakten Khalid Askri när han insåg att han inte alls hade räddat straffen.

Det gör också ont i mig när jag ser om Robert Greens blunder mot USA.

Men den värsta missen var väl ändå att domarteamet missade att Frank Lampards boll var inne i åttondelsfinalen mot Tyskland?

Foto: AP.

ÅRETS MÅL

Japanskan Kumi Yokoyama hade lekstuga under U17-VM när hon gjorde 1-1 mot Nordkorea.

Linus Hallenius fullträff mot Syrianska gick inte heller av för hackor.

Faktum är att det har gjorts massor av snygga mål 2010. Här är några från Serie A och här från Premier League.

Johan Elmander har verkligen imponerat i år. Här gör han en snygg balja för Bolton mot Wolverhampton.

Cristiano Ronaldos frispark mot Zaragoza måste vara årets hårdaste.

ÅRETS BESVIKELSER

Nu börjar jag bli stressad inför kvällens nyårsmiddag. Jag ska hålla mig kort och får nöja mig med att konstatera att många lag – främst Italien, England och Frankrike – gjorde oss besvikna i VM.

Foto: AP.

Det var också trist att se de två Real Madridprofilerna Raúl och Guti försvinna från klubben. Vad jag vet finns Kaká fortfarande kvar men jag tror inte att han någonsin kommer kunna komma tillbaka till sin gamla form.

*****

Till slut, två grymma bilder jag hittade här.


ÅRETS BILD

DN:s Anders Lundqvist lyckades fånga två vänner i ett ömt ögonblick på en parkeringsplats. Jag har fått så många frågor om den här bilden från utländska kollegor. Piqué, Barças skämtare, hade inga problem med att skratta åt uppståndelsen men Zlatan verkade först riktigt irriterad. Lite senare kunde svensken dock också skoja med sin lagkamrat – inför 100 000 åskådare.

*****

Här är en direktlänk till del 1.

Här är en direktlänk till del 2.

*****

Gott nytt år!

Fler bloggar