Sportbloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

Gott nytt år, kära bloggläsare!

Men innan vi korkar upp skumpan tänkte jag att vi skulle sammanfatta fotbollsåret. Eller…jag kommer sammanfatta mitt fotbollsår men ni är välkomna att dela mina minnen.

Jag hamnade nämligen på juldagen framför den spanska VM-krönikan (Informe Robinson) och började efteråt fundera på vilka andra jobbupplevelser som står ut när jag återupplever 2010.

Jag har nu plockat ihop lite bilder, klipp och snackisar från mitt år som gått. (Orden som är understrukna leder till ett klipp.)

VM dominerar såklart men det hände ju också en hel del kring Zlatan Ibrahimovic. Men vi börjar med mästerskapet i Sydafrika då jag tillbringade 34 dagar i Johannesburg, två i Kapstaden och två i Durban.

ÅRETS BÄSTA MATCH (PÅ PLATS) 1

Att få uppleva ett VM har varit en dröm och ett mål sedan jag började plugga till journalist. I Sydafrika höll inte själva matcherna alltid hög kvalitet men det gjorde inte upplevelsen mindre.

Inramningen runt premiärmatchen Sydafrika–Mexiko på Soccer City var helt galen. Det gick inte att kommunicera med bänkgrannen på grund av den höga ljudvolymen.

Minns ni förresten Shabalalas vackra mål – och underbara firande?

*****

Finalen var förstås en höjdpunkt i sig men den bästa fotbollen såg jag i semifinalen mellan Spanien och Tyskland i Durban.
Jag satt precis i höjd med straffpunkten där en långhårig drasut kom farande i den 73:e matchminuten, vid ställningen 0–0.

– Så fort jag nuddade bollen kände jag att den skulle hamna där jag ville, sade hörnläggaren Xavi.
– Jag skulle gå upp och nicka men då kom ett flygplan bakifrån, berättade Piqué.

Flygplanet hette förstås Carles Puyol och hans nickmål blev avgörande.

Jogi Löw (Tysklands förbundskapten) kom fram efter matchen och sa att Spanien var det bästa lag han någonsin hade sett. Jag blev helt stum, berättar Xavi i den spanska VM-krönikan.

*****

Jag älskar klippet från Durban då Drottning Sofia kommer ner till omklädningsrummet för att gratulera hjältarna.

Kolla in hur spelarna försiktigt försöker städa undan tejp och svettiga plagg från golvet bakom drottningen, och när Piqué behöver hjälp för att dra ner tröjan innan han ska hälsa.

Allra bäst är när Puyol kommer in i bara en handduk runt midjan.

*****

ÅRETS RUSH av ÅRETS TRÄNARE

När José Mourinhos dåvarande klubb Inter hade slagit ur de regerande mästarna Barcelona ur Champions League visade portugisen varför han retar gallfeber på, och roar, så många människor världen över.

Foto: AP.

ÅRETS LAG

Inget snack om saken. Inter vann ligan, cupen och Champions League. Visserligen har andra halvan av 2010 varit ljummen men det skyller vi på Rafael Benítez. Här är ett långt sammandrag från CL-finalen om någon är sugen.

ÅRETS FLOPP

Rafa Benítez har några tunga år bakom sig men 2010 tar priset. Liverpoolfansen blev äntligen av med spanjoren i somras. Den 23 december fick tränaren gå från sin nya klubb Inter.

ÅRETS KYSS

Under hela VM hade relationen mellan Iker Casillas och hans flickvän, den vackra TV-journalisten Sara Carbonero, stått i fokus. Brittiska The Times beskyllde till och med Carbonero för kaptenens formsvacka.
Efter finalsegern brister det för Casillas när Sara intervjuar honom. Plötsligt lutar han sig fram och kysser henne – och alla jublar.

ÅRETS LÅGVATTENMÄRKE 1

Lördagen den 23 januari var planen att njuta av en heldag i Innsbrucks fina pistsystem. Sveriges handbollsherrar hade åkt ur EM redan i gruppspelet på fredagskvällen och min hemresa var bokad till söndagen.
Men bara någon timme efter Sverige-Polen knockades jag av en magförgiftning. Jag tvingades därmed tillbringa hela min födelsedag på ett kallt och opersonligt hotellrum i Österrike. Ja, jag tyckte fruktansvärt synd om mig själv.

ÅRETS JOBBIGASTE

Isländska Stjarnans målgester.

ÅRETS SÄMSTA PRYL

Vuvuzelan. Kommentar överflödig.

Här är en direktlänk till del 2 av min sammanfattning.

Här är en direktlänk till del 3.

Fler bloggar