Annons

Sportbloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

Efter att ha firat ett litet födelsedagsbarn på Södermalm under eftermiddagen beger jag mig snart till Canal + studio på Gärdet för att se stormatchen Barcelona–Sevilla och för att lite i smyg fira en stor födelsedagsgubbe som fyller jämnt. Ni ser oss i rutan från 21:45.

Jag skrev min slutuppsats på universitetet om Sevilladerbyt (yes, I am a nörd) och känner kanske just därför  lite extra för Sevilla, som ju är ett praktexempel på hur en välmående klubb ska skötas.

Vi kommer att prata mer om detta i kvällens program men kortfattat handlar Sevillas framgångskoncept om en välorganiserad ungdomsakademi, en klok värvningsstrategi och stor scoutingorganisation, samt en harmonisk arbetsmiljö och fast ansvarsfördelning mellan klubbordföranden, sportchefen och tränaren.

Foto: AP.

Att José Maria Del Nido har storhetsvansinne och är oerhört arrogant gör klubben bara ännu intressantare i mina ögon.
Presidenten, som en gång hävdade att han var den näst viktigaste mannen i Sevilla efter påven, har nyligen gjort revolt och gått i bräschen för att få igenom ett alternativt förslag till uppdelningen av tv-pengarna.
Det svider så i Del Nidos ögon när Barcelona och Real Madrid vill roffa åt sig 34 procent av kakan medan hans Sevilla bara ska få 2,9 procent.

I veckan föreslog han att jättarna borde sticka och ”spela i den portugisiska eller franska ligan, eller så kör vi en liga med 18 lag.”
– Det är galet att Barcelona och FC Köpenhamn kan kunna få lika mycket betalt i Champions League medan Real Madrid och Racing här i Spanien tjänar så olika, sa Del Nido som fått över Villarreal, Espanyol och Athletic Bilbao på sin sida.
Att Del Nido själv befinner sig mitt i en gigantisk korruptionshärva i Marbella, och riskerar 13 år i finkan, pratar han dock inte lika gärna om.

Det kryllar av unga duktiga spelare i Sevilla. Jesús Navas är ett exempel men världsmästaren missar tyvärr kvällens match på grund av skada. I programmet kommer vi kolla in det senaste stjärnskottet Diego Perotti lite extra.

(Den kvicke argentinaren verkar vid fotografering nedan ha råkat ut för en något övertydlig fotograf. Han ser oerhört obekväm ut, tycker jag.)

Perotti har på senare tid petat en annan kille med dagens hetaste förnamn, nämligen Diego Capel.

Jag läste en söt anekdot om 22-årige Capel häromdagen. Faktum är att han för tio år sedan tillhörde Barcelona. När Diego, som kommer från Almería, var 11 år anslöt han till La Masía (Barças ungdomsakademi) – men bad innan säsongen ens var över om att få åka hem.
– Hans problem var inte fotbollsmässigt, han saknade sin familj. Före varje träning var vi tvungna att trösta honom eftersom att kunde inte sluta gråta. När han tränade och spelade var det en helt annan historia, då såg han lycklig ut, men han klarade inte av att bo så långt hemifrån, har en ungdomsledare berättat för Barça TV.

Snutten…

Capel hamnade istället i Sevillas akademi och debuterade redan som 16-åring i A-laget, i oktober 2004. Det var först under säsongen 2007-2008, efter Antonio Puertas tragiska död, som han tog en plats i startelvan. Det första ligamålet kom mot just Barcelona, i februari 2008.

Foto: AP.

Capel gjorde även öppningsmålet på Camp Nou den 5 januari i år då Sevilla vann med 2-1 i cupen. Konkurrensen har dock hårdnat och Capel har suttit på bänken en hel del i inledningen av den här säsongen. I de tre senaste ligamatcherna har han startat, eftersom Navas varit borta, och lär finnas på planen när kvällens ligamöte sparkas igång.

Eftersom Xavi är tillbaka på Barcelonas mittfält tror jag att Sevilla får det svårt.

Jag tippar på 3-1 till hemmalaget.