Annons

Sportbloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

Fotbollslivet börjar bli liite jobbigt för Karim Benzema.

Visserligen tjänar fransmannen stora högar med stålar och han får bo i underbara Madrid men majoriteten av tyckarna i Spanien är överens – anfallaren håller inte tillräckligt hög klass för en storklubb som Real Madrid. Flera tidningar och radiokanaler rapporterar nu att klubben kommer försöka göra sig av med anfallaren, som värvades från Lyon inför fjolårssäsongen, i januari eller till sommaren eftersom tränaren José Mourinho har gett upp.

I mitten av september hade tränaren stora förhoppningar om att 22-åringen skulle ta fortsatta steg i utvecklingen och på så sätt förtjäna en plats i startelvan. Efter premiärmatchen i Champions League (2-0 mot Ajax) då Benzema inte fick spela alls, sa portugisen:
– Från bänken kan man se en match väldigt väl, som förändringarna i positionsspelet. Karim är en intelligent pojke. Förr eller senare kommer han förstå vad han måste göra för att få spela.
Tio dagar senare var Mourinho än mer uppmuntrande:
– Han är på rätt väg, han visar att han är väldigt motiverad. Jag tror mycket mer på honom nu än för två månader sedan. Nu är det upp till mig att ge honom chansen så att han mår bra. Det förtjänar han.

I tisdags fanns Benzema för en gångs skull med i startelvan, i cupmatchen mot Real Murcia, men han byttes ut mållös i den 63:e minuten. Matchen slutade 0–0.

I dagens El País säger Guy Roux, Auxerres legendariske tränare som anser att Benzema valde fel klubbadress, att orsaken till anfallarens formsvacka är miljön.
Karim hade levt hela sitt liv i en förort till Lyon, i en väldigt familjär och beskyddande miljö. Hans vänner var killarna han spelade fotboll med på gatan, hans föräldrar fanns alltid till hands. I Madrid blev han plötsligt ensam. Han saknar sin mamma.

Foto: AP

Enligt onsdagens El Confidential ska Benzema nu vara ute till försäljning. Därmed kommer Mourinho i januari istället kunna få in en anfallare han själv valt, något han ville redan i somras.

Fransmannen dök inte upp på onsdagens frivilliga träning, något som enligt El Confidential hade kunnat förbättra hans anseende: ”Det enda som kan rädda honom är om Real Madrid inte finner rätt lösning på marknaden.” Juventus och Manchester United nämns som möjliga intressenter.

I torsdagens upplaga av webbtidningen rapporteras dock att Benzema har en tung beskyddare (utöver Florentino Pérez som värvade honom för 35 miljoner euro) kvar i klubben – José Mourinho. Och portugisen vill ge fransmannen en chans till.
– Jag lovar att jag kommer locka fram den riktige Benzema, ska ”Mou” igår ha sagt inför klubbordföranden och Zinedine Zidane.

Och eftersom Mourinho brukar lyckas med det mesta han tar sig an kan vi inte utesluta att Benzema snart gör succé för Real Madrid.

Fransmannen sa i AS förra veckan att han har pratat mer med Mourinho på två månader än vad han gjorde med den förre tränaren Manuel Pellegrini under hela fjolårssäsongen. Ett tecken på att portugisen har nått fram, månne?

Men hur bra bundisar tränaren och spelaren än blir så kommer deras vägas skiljas åt snart om Karim Benzema fortsätter missa lägen som jag hade satt.