Annons

Sportbloggen

Jan Semneby

Jan Semneby

Det var utdelning av priset som årets åkare igår på Hotel Central här i Sölden. AIJS som är en internationell sammanslutning av alpinjournalister röstar sedan 1963 fram årets åkare. I år blev det schweizaren Carlo Janka som vann herrarnas totala världscup och ett OS-guld.
Själv röstade jag på Lindsey Vonn. Så mycket bättre säsong än hon hade går det inte att få. Seger i totala världscupen och några delcuper, OS-guld och OS-brons, 12 världscupsegrar. Kanske det ligger henne i fatet att hon fick utmärkelsen ifjol.
34 åkare har fått utmärkelsen och herrarna dominerar. Ende svensk i listan är Ingemar Stenmark, han blev årets åkare tre år i rad.
Annars är här som vanligt i Sölden. Presskonferens igår med tjejerna och alla var förväntansfulla och på gott humör. Tävlingen ligger tidigt på säsongen som inte drar igång på allvar förrän om en dryg månad. Men nu får åkarna kvitto på att de ligger rätt i förberedelserna. Hur mycket kommer exempelvis Anjas nya mjukare pjäxor att påverka tidsmässigt? Har Marias fartträning gett henne nödvändigt jävlaranamma?
En sak är i alla fall tämligen säker. Vi kommer med största sannolikhet inte att få se regerande alpindrottningen Lindsey Vonn överst på pallen i morgon. Hon har faktiskt ingen pallplats i storslalom. Det är svårt att vara bra i alla discipliner.