Sportbloggen

Jan Semneby

Jan Semneby

Internationella skidförbundet har under ett antal år kört en nationstävling i samband med VM och världscupfinaler. Intresset har varit svalt, beroende på svårbegripliga regler.
Jag tror tävlingen debuterade i VM i Bormio 2005. Den kördes sista dagen och jag och mina kollegor Johan och Jens tyckte den var så krånglig och ointressant att vi styrde hyrbilen mot en hägrande risotto frutti di mare i Bergamo innan kvällsplanet hem till Sverige.
Men nu har man bytt tävlingsform till parallellstorslalom och vips blev allt roligare även om svenskarna slogs ut i kvarten. Tävlingen ska genomföras på samma sätt även på VM nästa vinter.
Parallelltävlingarna är publikvänliga och dagens tävling i Garmisch-Partenkirchen gav lite nostalgikänsla. Parallellslalom var ju rätt vanligt på Stenmarks tid, han gick vid världscupfinalerna i Val Gardena för 35 år sedan en klassisk duell med Gustav Thöni som avgjorde totala världscupen den säsongen till italienarens fördel.
Dessutom har de mindre nationerna chans att nå framgångar. Störst och starkast behöver inte alltid vinna. I dag vann Tjeckien medan den alpina stormakten Österrike, som överhuvudtaget haft en svag säsong, fick nöja sig med tredjeplatsen.

Fler bloggar