Sportbloggen

Ola Billger

Ola Billger

Rätt många av de svenska OS-hoppen har redan kunnat kvittera ut sina OS-biljetter, men många andra får vänta. Länge.

Sent i höst kvalar skridskolaget, och om de tar en OS-plats tas de ut i början av december. Hockeytruppen kommer att spikas strax före jul: 22 december presenterar Bengt-Åke vilka som ska försvara Tre Kronors OS-guld. Och längst av alla får förmodligen slalomherrarna vänta; laget tas ut efter först världscuptävlingarna i januari.

I slutet av januari ska hela OS-truppen vara klar.

Konståkarna är väl inte Sveriges allra största OS-hopp, om man ska vara ärlig. Men de kommer att ha den intressantaste kampen om vilka som ska få åka. Herrarna har redan grejat en OS-plats. Den här veckan kommer Joshi Helgesson att försöka säkra en plats på damsidan också vid OS-kvalet i Oberstdorf.

Om hon lyckas inträffar ett spännande drama: vilka ska tävla för Sverige?

De mer rutinerade Kristoffer Berntsson och Joshis storasyster Viktoria Helgesson? Eller ska SOK våga satsa på det unga gardet: lillasyster Joshi Helgesson, Adrian Schultheiss eller till och med Aleksander Majorov?

Ingen av de fem kommer att ta en medalj i Vancouver 2010. Men SOK hoppas på att de tre sista ska kunna vara medaljkandidater om fyra år när spelen avgörs i ryska Sotji.

Om de tre unga faktiskt är så bra som det sägs och som juniorresultaten pekar på borde SOK våga satsa ungt. Låt de största talangerna åka till OS!

Fler bloggar