Sportbloggen

Ola Billger

Ola Billger

Olika falla ödets lotter, även för de största fotbollsvenskarna.

Den ene ska snart äta tapas med trollgubben Leo Messi på Ramblan.

Den andre ska snaska njurpaj med målvakten Russel Hoult på Meadow Lane.

Sven-Göran Erikssons senaste jobb som rådgivare och aktieägare i Notts County är lätt sommarens mest bisarra fotbollsnyhet.

För tre år sedan jagade han VM-titeln med England. För två år sedan skulle han utmana jättarna i Premier League. I vintras siktade karln på att ta Mexiko till VM i Sydafrika. Sedan fick han sparken efter en lång rad misslyckade kvalmatcher.

Nu ser han fram emot Notts Countys premiärmatch mot Bradford 8 augusti.

Jäpp. Svennis ska jobba med Notts County.

Det är så galet att vi tar den meningen igen:

Svennis ska jobba med Notts County.

Va hetere sa’ru?

Notts County. Det är världens äldsta proffsklubb, grundad 1862 och bara intressant för att detta faktum gör klubben till en bra quizzfråga.

Notts Countys svartvita ställ låg en gång i tiden till grund för Juventus färger. Den quizzfrågan är nästan bättre, och det är väl också Notts Co senaste koppling till världsfotbollen.

Inte ens de mest inbitna Tipsextrafanatikerna orkar hålla reda på klubbens föga glamorösa historia. Notts Countys senaste besök i högsta ligan var 1991-92. Sedan dess har laget sjunkit som en sten.

Svennis nya klubb är inte bara världens äldsta. Den är också, hur man än ser på det, också en av världens sämsta proffsklubbar.

Förra säsongen slutade Notts på 19:e plats i League Two, den engelske fjärdedivisionen. Laget drar ungefär 5000 pers till hemmaarenan Meadow Lane och möter lag som Accrington Stanley, Port Vale och Barnet.

Mycket lägre än så kan man inte komma.

Notts är så usla att de knappt ens platsar på måltipskupongerna.

I somras köptes klubben av Munto Finance, ett investmentbolag med rötterna i Dubai och Qatar. De nya ägarna har lovat att rusta upp arenan, trycka in pengar till spelarköp och förstärka ledningen.

Shejkernas första värvning blev Svennis.

Zlatan och Svenis är 2000-talets största svenska fotbollsprofiler.

Det är lite roligt att lägga deras karriärkurvor bredvid varandra:

Zlatan har gått från superettan och Malmö FF, via Ajax, Juventus och Inter, till världens bästa klubb, Barcelona. Nu gäller det bara att ta det sista stora steget och bli en av de stora på Camp Nou, att vinna Champions League, att sänka Real Madrid.

Zlatan har gått från fotbollens källare till att bli en av de stora superstjärnorna.

Svennis har gått från Lazio, via England, Manchester City och Mexiko till Notts County. Från att greppa Scudetton till att krypa in i fotbollsvärldens äldsta armhåla.

Och med sig till fukten tar han givetvis fotbollsvärldens äldsta assistent. Jodå, Tord Grip flyttar med som rådgivare.

Frågan är: varför Notts Co?

Kanske är det som Svennis själv säger: han började sin karriär med att lyfta en liten svensk klubb. Nu vill han göra om den resan igen.

Kanske är det som de elakaste engelska tidningarna skriver: Svennis dras till lukten av pengar.

Fler bloggar