Annons

Sportbloggen

Kristofer Gustafsson

Kristofer Gustafsson

FOTO: DARREN WHITESIDE/REUTERS

När Peking valdes till värd för sommar-OS, 2008, minns vi som var på sessionen i Moskva, 2001, hur representanter för Internationella olympiska kommittén (IOK) klargjorde att mänskliga rättigheter var ”en högst allvarlig fråga”. Och visst trodde IOK då på avgörande förändringar i Kina på vägen till spelen 2008. Det var den första direktsända sessionen för media som kunde följa debatten och inläggen live via Tv. Ord för ord.
Förhoppningar om demokratiseringsprocessen i Kina kom uppenbarligen på skam. För att döma av Amnesty Internationals rapport har läget för oliktänkande I Kina blivit värre och OS används snarare som en ursäkt för ytterligare övervakning och övergrepp i landet.
Många har förstås åsikter om detta – ja, hart när alla utom IOK, tycks det.

Efter Amnestys rapport är det märkligt tyst från IOK:s huvudkontor i Lausanne. Inga kommentarer via mail, ny modern sajt eller kommentarer på nyhetsbyråer. Vi som prenumererar på IOK:s nyhetsbrev fick dock med blixtens hastighet nu på tisdagskvällen kännedom om att Iraks aktiva kan deltaga i Peking (efter IOK:s diplomatiska insats). Ja, häromdagen fick vi också rappa besked om att ”Tourism tipped to be China’s biggest Olympic beneficiary”.

I måndags kom ett vänligt nyhetsmail om den nya IOK-sajten (som är riktigt bra) och när den rullade igång var en av de klickbara huvudrubrikerna ”Olympic Games help bring golden times to Beijing’s ancient relic.”

Jättefint. Men vad tycker IOK och ordförande Jacques Rogge om utvecklingen i Peking och Kina? Han tippade mellan 30-40 positiva dopingprov i Peking i måndags. Var är taleskvinna, Giselle Davies som för organisationens talan för det mesta, när demokratin i Kina förs på tal? Hon pratar gärna om Irak. Vad tycker IOK om utvecklingen efter sju år? Är den fredstörstande organisationen nöjda med tillståndet? Ingen som vet.

På lördag inleder IOK:s exekutiv ett möte i Peking. Ungefär samtidiigt som paraden i Stockholm Pride inleds.
Men vågar IOK komma ut ur den olympiska garderoben på lördag?