Annons

Sportbloggen

Kristofer Gustafsson

Kristofer Gustafsson

Elva-tolv dagar innan världens största idrottsevenemang – alla kategorier – ska invigas i Peking går snacket inte oväntat om dopingproblematiken. För fyra år sedan i Aten, stal ett par grekiska sprinters all invigningsdramatik, genom att avvika från ett dopingtest, arrangera en motorcykelolycka och göra sig oanträffbara på ett sjukhus. Den grekiska dopingsåpan som pågick under tre-fyra dagar blev inledningen på 26 olympiska positiva dopingprov – vilket var rekordmånga och negativt förstås.
Ändå tror Internationella Olympiska Kommitténs ordförande, Jacques Rogge, att det rekordet kommer slås med råge i Peking. Han förutser, i en intervju med belgiska tidningen, De Standaard (SvD försökte med fick ingen intervju den här gången :-)) i helgen att minst 30, kanske närmare 40 aktiva kommer lämna positiva dopingprov i Peking.
Det är en följd av att antalet dopingtester blir rekordstort. Inte mindre än 4 500 tester kommer genomföras under spelen. Det är också rekordmånga. 10 710 aktiva är för övrigt anmälda.