Annons

Sportbloggen

Kristofer Gustafsson

Kristofer Gustafsson

Har ni sett på maken? 637 kinesiska utövare och i samtliga 28 idrotter. Och längst av alla, 229 cm, är basketspelaren Yao Ming som tillsammans med häcklöparen Liu Xiang är de stora inhemska stjärnorna. FOTO; AP Photo/Xinhua, Zhao Peng/ SCANPIX

REKORDMÅNGA!
637 kinesiska idrottsutövare är anmälda till sommarspelen i Peking. Vid årsskiftet förutspådde vi på SvD ett historiskt regimskifte på den olympiska arenan. Vi beskrev ganska initierat hur Kina, för första gången någonsin, skulle komma att ta fler OS-guld än USA i ett olympiskt sommarspel.
Jag skissade från simbassängen till tyngdlyftningshallen så initerat som det var möjligt över hur Kina skulle ta 44 guldmedaljer i det olympiska spel som inleds om knappt två veckor. I Aten tog USA 36 och Kina 32 guld.

En förutsägelse som väckte ringa uppmärksamhet i Sverige men viss uppståndelse i kinesisk media skulle det visa sig. Så när Titan Sports, Kinas största sporttidning (dock utan engelsk upplaga), kom till Sverige fick vi stå till svars för vår uppskattning.

Kineserna var mycket tveksamma – men det var då det. För när den kinesiska truppen häromdagen skrevs in så var den rekordstor. 637 aktiva i samtliga 28 idrotter. Det var knappt 50 fler än i den amerikanska truppen och drygt 200 fler än i Aten, 2004, då kineserna tog 32 guld mot USA:s 36.
Och ett par samtal till kamraterna i Peking under veckan gav vid handen att också de börjar tro på ett regimskifte. Nu börjar också inhemska kalkyler att luta åt drygt 40 kinesiska guldmedaljer. Och att hemmanationen tar fler guld än USA som tillsammans med Sovjetuinonen/EUN toppat medaljligan sedan 1936 i Berlin. Jag vidhåller att Kina vinner medaljligan med 44 guldmedaljer. Fyra, fem eller sex fler än USA som i vanlig ordning tar flest antal medaljer.