Annons

Sportbloggen

Kristofer Gustafsson

Kristofer Gustafsson

FOTO: Jamejam Online/Chavosh Homavandi/REUTERS/ IRAN
Den dubble olympiske mästaren, Hossein Rezazadeh, Iran, (bilden) ställer inte upp i tyngdlyftningens supertungvikt (+ 105 kg) i Peking. Därmed uteblir en av sommar-OS mest spektakulära deltagare. Och även om vi i Sverige inte bryr oss specielt mycket om den här nyheten om ”Irans Herkules”, så har den blivit rejält uppmärksammad.För när världens starkaste man inte ställer upp i världens största tävling så kablas nyheten ut i andra delar av världen och Europa. Kom i sammanhanget ihåg att Rezazadeh bland annat erbjudits 90 miljoner kronor för att skaffa turkiskt medborgarskap.

30-åringen hade efter en trafikolycka och svår skada för två år sedan nu tränat i åtta månader för att ta tredje raka OS-guldet. Men läkarna rådde Rezazadeh som väger 161 kg och är 185 cm lång att avstå från tunga och stressade aktiviteter – mest beroende på en kroniskt krånglande mage.
Och när ”Irans Herkules”, som äger världsrekordet med 472,5 kg och ofta showar med motståndarna, uteblir så blir i stället Viktors Scerbatihs, Lettland, favorit.

Scerbatihs, som vi beskrev i SvD:s olympiska nedräkning; Bäst i världen, häromdagen. (Håll med om att det är en bra serie med internationella förtecken och intressanta utövare.)
Scerbatihs är utan tvekan en av de mest intressanta idrottspersonligheterna vi möter i Peking. Han är regerande världsmästare, eftersom Hossein Rezazadeh var skadad ifjol, men han är också politiker och sedan två år en av 100 ledamöter i Lettlands parlament, Saeiman. Där sitter 33-åringen som företrädare för Böndernas förbund på ett fyra-årigt mandat. ”Lettlands Herkules” – Klara, färdiga, lyft!