Annons

Sportbloggen

Kristofer Gustafsson

Kristofer Gustafsson

Dwain Chambers, en av idrottsvärldens mest välkända dopingskurkar (längst till vänster på bilden), vann på lördagen 100 meter på 10.0 i de brittiska olympiska uttagningarna i Birmingham. Nu vill han därför ställa upp i OS i Peking och på onsdag inleds en civilrättslig process i ärendet i Storbritannien.
Dwain Chambers, som blivit 30 år, ska på juridisk väg försöka få rätt till en olympisk start sedan Storbritanniens olympiska kommitté stängt av honom på livstid. Dwain Chambers fick 2003 två års avstängning av Internationella Friidrottsförbundet efter att ha testat positivt för den specialdesignade steroiden THG. Men han har senare erkänt att han även använt tillväxthormoner, bloddopningsmedlet epo, insulin, testosteron/epitestosteron-kräm, narkotikaklassade modafinil och köldkörtelhormonen thyroid. Han gjorde comeback 2006 och blev bland annat femma på EM i Göteborg på 100 meter. På inomhus-VM i Valencia i januari tog han silver på 60 meter. Men låt oss slippa honom på startlinjen i Peking. Dels därför att Storbritannien, inför OS i London 2012, just nu är ledande i dopingarbetet och dels därför att idrottens eget regelverk annars blir omöjligt att ha som vägledning. De civilrättsliga processerna kommer stå som spön i backen om det finns minsta tveksamhet. Efter Storbritanniens olympiska kommitté har ju också IOK satt upp en livstidsregel från och med den 1:a juli, 2008. Foto: NIGEL RODDIS/REUTERS