Sportbloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

Wien

Det känns i hela kroppen att slutet är nära nu.
Slutet på EM alltså.
Den 3 juni lämnade jag och SvD-kollegan Linus Schröder Stockholm för Basel och Lugano. Han drog hem igen samtidigt som det svenska landslaget men jag stannade kvar i Österrike och 25 dagar efter avfärden är jag med andra ord rätt mör.
Det kanske man kan se på den här bilden som är tagen på presscentrats uteplats för någon timme sedan.

Finalen är oerhört svårtippad. Att Michael Ballack skulle vara skadad tror jag inte ett dugg på. Han spelar säkert från start. Mitt tips är att Tyskland vinner som vanligt, med 1–0 och att Ballack gör målet.

Fernando Torres fick förresten rätt när det gällde de två finallagen. Och det visar sig att åtta andra spanska spelare också hade Spanien–Tyskland i tidningen Marcas undersökning. Vilka? Albiol, Cazorla, De la Red, Silva, Reina, Xabi Alonso, Senna och Capdevila.

Och när ändå jag talar om Torres så måste jag berätta om en tysk tjej, boendes i Wien, som vi träffade i går kväll. Hon berättade att hon hade stått i sju timmar– iklädd en spansk matchtröja med Fernando Torres namn på ryggen, utan att prata ett ord spanska – i spanjorernas kö för att få tre biljetter till finalen. Eller hon kunde ett ord, som betyder ja, men det räckte inte så långt för att konversera särskilt länge med kökamraterna. Men hon fick i alla fall tag i tre biljetter, för 160 euro styck, och var supernöjd – trots att hon kommer att sitta på motståndarnas läktardel.

Tjejen orsakade också ett gott skratt då hon, på svajjig engelska med tysk brytning, försklarade att de svenska killarna i mitt sällskap inte såg särskilt svenska ut.
– They don’t look like…welly hamsome.
Vi skruvade lite besvärat på oss tills vi förstod att hon inte sa att killarna var fula utan att de inte var särskilt lika hennes favorit (Christian) Wilhelmsson…

Jag har till söndagstidningen skrivit ut intervjun som jag gjorde i går med den spanske EM-jokern Cesc Fàbregas. Han verkar vara en jätteskön kille, väldigt artig och öppen. Och han är ju en helt okej fotbollsspelare också. Oerhört lyxigt att Luis Aragonés kan hålla en spelare av hans kaliber på bänken. Men i finalen får Arsenal-stjärnan dock spela från start eftersom David Villa inte kommer kunna vara med.

Nu har Aragonés precis gått ner från presskonferenspodiet på Ernst Happel-stadion, för näst sista gången. Om han möter den samlade världspressen där i morgon kväll som vinnare så har han lovat genomföra en pilgrimsvandring à la Agneta Sjödin, ”El Camino” till Santiago de Compostela med sin fru. Jag hoppas att han inte tänkte gå hela vägen från Frankrike för då blir det nog ingen flytt till Istanbul och Fenerbahce för 69-åringen.

Fler bloggar