Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson
YouTube Preview Image

Youtube-kanalen Feminist frequency, med mediekritikern Anita Sarkeesian i spetsen, har publicerat en video under paraplyet “Tropes vs women in video games”. Det är första episoden i en ny serie kallad “Positive female characters in video games”, som lyfter fram exempel på föredömliga representationer av kvinnliga spelkaraktärer. Först ut är “the Scythian” från Capybara games “Superbrothers: Sword & Sworcery EP” från 2011, en karaktär som får axla rollen som den mytologiska hjältearketypen (den mest kända hjältearketypen i genren är Link från “The legend of Zelda”).

“Sword & Sworcery” vänder på klassiska äventyrskonventioner, inte bara genom att sätta en kvinna i huvudrollen, utan även genom att ändra på de spelmekaniska förutsättningarna. I videon ingår en diskussion om spelets slut,men en tydlig varning för spoilers är inkluderad för den som inte har spelat “Sword & Sworcery”.

Det blir intressant att se vilka framtida kvinnliga spelkaraktärer Feminist frequency kommer att lyfta fram som föredömliga porträtteringar. Introt inkluderar bland andra Faith från “Mirror’s edge” och Jade från “Beyond good and evil”, men förhoppningsvis även tar serien upp fler mindre kända karaktärer framöver, som “the Scythian”.

Fler bloggar