Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Jag var bara några äpplen hög när jag för första gången såg på när John Hurt sprättades upp från insidan av ett rymdmonster som bodde i hans mage. Scenen traumatiserade mig givetvis för livet. För att inte tala om alla efterföljande scener där HR Gigers xenomorph knaprade i sig resten av besättningen på Nostromo som om de vore grillchips. När jag i vuxen ålder förstod att ”Alien” var en analogi för sexuellt våld traumatiserade den mig ytterligare en gång. En freudiansk double whammy.

Att ”Alien isolation” återskapade en hel generations kollektiva barndomstrauman är förmodligen varför det kallades 2014 års mest skräckinjagande spel. Koncepten ”skräckinjagande” och ”barndomstrauman” är exakt de teman som plockas upp i Showerdads nya spel: ”Shower with your dad simulator 2015: Do you still shower with your dad”.

Att se på när en alien åt sig igenom John Hurts mage kunde förstås inte mäta sig med den psykiska påfrestningen av att duscha tillsammans med sin pappa i det lokala badhuset: omringad av främmande nakengubbar. I ”Shower with your dad simulator 2015” hamnar du återigen i mardrömsscenariot där du tvingas navigera dig igenom duschrum proppfulla med äldre herrar som är alldeles för bekväma i sin egen nakenhet.

I trailern för duscha-med-din-pappa-simulatorn har utvecklaren därtill haft den goda smaken att göra en egen cover av Kanye Wests episka ”Power”. Fast i Showerdads version ändras rader som ”No one man should have all that power” till ”No one dad should hog all that shower”.

Gemensamt för ”Alien isolation” och ”Shower with your dad simulator 2015” är att de båda utforskar individens utsatthet – om än under olika omständigheter. Det ena gör det i en isolerad rymdstation, den andra i ett överbefolkat omklädningsrum. Resultatet är emellertid snarlikt: fullständig mental kollaps.