Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Foto: Sara Arnald

I förrgår meddelade KTH att de tillsammans med artisten Robyn Carlsson kommer att anordna Tekla – en teknikfestival för tjejer i åldrarna 11-18 år. Robyn Carlsson, som tog emot KTH:s stora pris 2013, är också initiativtagare till projektet. Hon säger i pressmeddelandet att hon “ville göra något för att inspirera tjejer som är nyfikna på teknik och samtidigt uppmärksamma att alldeles för få kvinnor söker till KTH:s utbildningar.”

Teknikfestivalen kommer erbjuda en mängd olika workshop inom skilda teknikområden, och tanken är att festivalen ska vara givande både för nykomlingar och tjejer med teknikkoll. Deltagarna kommer bland annat att få prova på 3D-printing, fjärrstyrning av robotar, digital visualisering och att skapa elektronisk musik. Flertalet workshops är också spelrelaterade – från experimentering med virtual reality, till speldesign och programmering. En av arrangörerna, vid sidan av Spotify, Google och Valtech, är svenska spelstudion Paradox Interactive. Spelutveckling är förstås en stor del av teknikbranschen, inte minst i Sverige. Men antalet kvinnor som arbetar inom spelbranschen är enligt senaste Spelutvecklarindex fortfarande bara 15 procent.

Det är inte det enda teknikområdet där könsfördelningen är ojämn. Men det är också vad projekt som Tekla är till för att ändra på. Sophia Hober, dekanus på KTH, säger i pressmeddelandet att “syftet med Tekla är att bredda och modernisera bilden av vad teknik är, lyfta fram kvinnliga förebilder inom teknik och ge fler tjejer möjligheten att hitta hur de själva vill och kan använda sig av teknik. Långsiktigt hoppas vi att Tekla kan öka rekryteringen av kvinnor till tekniska utbildningar.”

Det låter lovande. Initiativ som Tekla behövs för att göra tjejer medvetna om att teknik, oavsett vilket område det gäller, inte är ett intresse förbehållet killar. Det är något för alla.

Tekla pågår från morgon till kväll den 18 april på KTH Campus, är gratis och har plats för 200 deltagare. Intresseanmälan görs på festivalens hemsida www.teklafestival.se.