Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson
Game-of-Thrones-Tyrion-Lanister-664x374

Foto: Telltale games

Lionsgate entertainment gick igår ut med ett synnerligen intressant pressrelease. Lionsgate ska samarbeta med Telltale games för att skapa gemensamma interaktiva TV-berättelser kallade “Super shows”.

Lionsgate är produktionsbolaget bakom flertalet rosade tv-serier, bland annat ”Orange is the new black”, “Nurse Jackie” och “Mad men”. Telltale games har som bekant blommat ut som en av de bästa spelstudiorna på att berätta historier. TV-formatet är inte heller nytt för Telltale, snarare har den typen av berättande influerat flera av studions spel; cliffhangers, nästa-avsnitt-teasers och episodindelning är i åtminstone tre berättargrepp som många av Telltales spel har gemensamt med klassiskt TV-berättande. Parallellerna blir förstås tydligare i de spel som också har en TV-motsvarighet, som “The walking dead” och “Game of thrones”.

Men samarbetet mellan Lionsgate och Telltale tycks nu föra TV och spel ännu närmare varandra. Företagen ska tillsammans skapa draman – fler än ett om det första blir lyckat – som innehåller hälften interaktivt och spelbart innehåll, hälften förutbestämda TV-scener, för att kombineras ihop till en “Super show”-episod. Den första “Super showen” kommer vara en ny story, fri från någon förlaga, vilket är nytt för Telltale som främst skapat spel utifrån existerande, licenserat material.

Hela samarbetet låter lite märkligt, men också intressant. De TV- och spelsamarbeten som prövats tidigare har inte fungerat särskilt bra. Jag tänker främst på “Defiance”, som blev ett uselt onlinespel och en högst medioker TV-serie. Men några kan koka ihop något av TV och spel är det Telltale och Liongate.