Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

För ett par veckor sedan fick jag ett pressmeddelande om “First person lover” – ett spel där man istället för att döda ska befria människor med kärlekens kraft. Meddelandet inkluderade en bild på en lättklädd man och en kvinna, och en logga för klädmärket Björn Borg. Jag blev förvirrad och undrade om det handlade om någon slags mjukporrsvariant i spelform. Nu har det hela klarnat. Idag har nämligen spelet lanserats, och en ny trailer släppts.

“First person lover” är kanske det mest bisarra hopkoket av reklam och spel jag har sett. Det är ett gratis onlinespel i förstapersonsvy som marknadsför Björn Borgs kläder. Trailern är ostig och absurd, men motsvarar ändå inte hur barockt det är att spela.

Man spelar “First person lover” i sin webbläsare, väljer kön och kläder från Björn Borgs kollektion. Därefter hamnar man i en värld som är “överväldigad av hat”, och det är ens jobb att bekämpa hatet med kärlek. Det innebär rent praktiskt att man använder vapen som skickar slängkyssar eller kanoner som skjuter fluffiga rosa moln. Man skjuter med dessa vapen på gråa (hatfyllda) karaktärer tills de tappar alla (!) kläder, för att sedan fylla dem med kärlek – vilket visualiseras genom att figurerna kläs i Björn Borg-outfits och dansar käckt.

Den här bananas-tematiken fungerar i parodiska, men likväl välgjorda spel. I synnerhet tänker jag på “Saint’s row 3” och “Saint’s row 4”, som tog satir, parodi och metahumor till helt befängda nivåer. Men det fungerade – de var självironiska och briljant skrivna spel, med stabil och dessutom väldigt rolig spelmekanik.

“First person lover” är i sin tur ett skolboksexempel på hur man inte ska göra. Det är den mest oheliga hybrid av skamlös reklam, vriden förstapersonsaction och fånigast möjliga ramverk. Kombinationen är så pinsam och fruktansvärt bisarr att jag inte kan låta bli att skratta högt åt spelet. 10 minuter klarade jag att spela innan det hela blev för generande. Vad är poängen? Jag kan bara spekulera. Och skratta åt det.