Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Hatred

Samtidigt som ”Hotline Miami 2: The wrong number” nekas klassificering i Australien stöter det polska spelet ”Hatred” på patrull. Inte nog med att det fick en Adult Only-märkning av The Entertainment Software Rating Board, i fjol blev det tillfälligt nedplockat från Steam Greenlight. För ”Hatred” och utvecklarna Destructive creations betyder åldersmärkningen begränsade möjligheter att nå ut till konsumenten. Ingen av konsoltillverkarna Sony, Microsoft och Nintendo tillåter spel med åldersmärkningen Adults Only till deras konsoler.

Anledningen till motståndet är ”Hatreds” kontroversiella innehåll. I spelet ska spelaren agera i rollen som en nihilistisk misantrop som ska döda så många civila människor som möjligt innan han själv dör. ”Hatred” har beskrivits som en folkmordssimulator och på spelets hemsida möts man av animerade avrättningsscener. Vid flera tillfällen har tre personer bakom spelet kopplats till olika högerextrema och nationalistiska organisationer. På deras hemsida dementerar studiomedlemmen Marcin Kaźmierczak anklagelserna på följande vis:

”I am not a neo-Nazi nor a fascist and it is utterly disgusting to be called this way. And I have to say it’s really surprising for me how somebody from the United States especially can have troubles understanding such simple and universal values as patriotism, honoring one own national symbols and caring for the future of his own country.”