Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Early access är en kategori på nätbutiken Steam för spel som ännu inte är färdigutvecklade, men kan köpas innan den slutliga produkten är klar. Här är fem av de mest intressanta Early access-spelen just nu.

“Kerbal space program”

YouTube Preview Image

“Kerbal” har varit under utveckling i mer än två år, och nästan lika länge har det varit tillgängligt via Early access på Steam. Enkelt förklarat går det ut på att bygga raketer och skicka upp dem i omloppsbana runt en fiktiv planet. Ingenjörerna, forskarna och rymdfararna är “kerbals” – små gröna storögda, väldigt charmiga figurer. Det är fortfarande en bra bit kvar innan “Kerbal space program” är färdigt att släppas, men redan nu kan man svepas med i många timmars raketbyggande.

“The long dark”

YouTube Preview Image

Som Spelbloggen har skrivit tidigare är “The long dark” en överlevnadssimulator som utspelar sig i norra USA, utvecklat av ett gäng rutinerade spelmakare. Projektet startades med hjälp av Kickstarter, och nu är det alltså möjligt att spela. Än så länge finns bara ett så kallat sandlådeläge, där man fritt får utforska den kalla och snöklädda vildmarken. Ett storyläge är planerat. Den som är “Mass effect”-fan bör spetsa öronen. Både Mark Meer och Jennifer Hale – rösterna bakom Commander Shepard – hörs i roller även här.

“Don’t starve together”

YouTube Preview Image

Gillade du “Don’t starve”? Det var i alla fall ett av mina favoritspel 2013. Det var ett supersvårt och beroendeframkallande överlevnadsäventyr, som man kämpade sig igenom ensam. “Don’t starve together” är i grunden samma spel, med den stora skillnaden att det är nu möjligt att spela tillsammans. Dubbelt så svårt och dubbelt så roligt? Jag hoppas det. Äger man redan “Don’t starve” får man “Together” gratis när det färdiga spelet släpps.

“Godus”

YouTube Preview Image

Spelutvecklaren Peter Molyneux har många utmärkta spel bakom sig. Bland andra nöjesparkssimulatorn “Theme park” från 1994 (på PC spelades det med MS-DOS), äventyrsserien “Fable” och gudsimulatorn “Black & white”. Han är också känd för att överhajpa sina spel. Men hans nya spel, “Godus” – en spirituell uppföljare till “Populous” från 1989 – är ändå intressant. Det är också en gudsimulator, det vill säga en genre där man spelar en omnipotent makt som styr och konstruerar en värld med övernaturliga krafter. Det släpps sällan spel i genren och eftersom Molyneux har en hel del erfarenhet med den, kan resultatet bli bra, trots potentiell överhajp. ”Godus” är släppt till iOS, men PC/Mac-versionen är fortfarande Early access.

“The forest”

YouTube Preview Image

Det här överlevnadsskräckisen har  potentialen att bli riktigt gastkramande. I “The forest” spelar man den enda överlevaren efter en flygplanskrasch. I förstapersonsvy måste man navigera en tät skog befolkad av kannibaliska mutanter. Som så många indiespel just nu, handlar det om att försöka överleva – genom att smyga och snickra ihop vapen och verktyg att försvara sig med. ”The forest” kommer att vid sidan av PC även släppas till PS4, och trots att det är långt ifrån klart ser det riktigt läckert och stämningsfullt ut.