Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson
femshep_1

Foto: Bioware/EA

Härom dagen gick spelutvecklaren Jonathan Cooper ut på Twitter med ett rätt så häpnadsväckande avslöjande. För tio år sedan började han göra karaktärsanimationer för studion Biowares ”Mass effect”-serie. Närmare bestämt låg han bakom de första animationstesten av huvudpersonen Commander Shepard. Och i den första animationen var karaktären en kvinna.

I samtliga tre ”Mass effect”-spel kan man välja mellan att spela man eller kvinna. Däremot har marknadsföringen hårdprioriterat MaleShep (som den manliga Shepard förkortas), egentligen fram till ”Mass effect 3”. Då hamnade äntligen FemShep i blickfånget, och uppmärksammades av såväl fans, Bioware och media.

Nu visar det sig att kvinnliga Shepard var först, eller i alla fall först att animeras. Cooper, som numera arbetar som animatör på ”Uncharted: A thief’s end”, bekräftade med sin tweet att ”Yup, Commander Shepard was originally a woman”. Den tre sekunder långa springanimationen kan ses här nedan.

I en uppföljande tweet skriver Cooper att motion capture användes från Biowares tidigare spel ”Jade empire”, och att planen alltid var att ge spelaren valet mellan att spela Shepard som man eller kvinna. FemShep var alltså ingen efterkonstruktion eller en rak kopia av MaleShep. Bioware var långt före sin tid, även för tio år sedan.