Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

YouTube Preview Image

Hoten och trakasserierna mot kulturkritikern Anita Sarkeesian (som Spelbloggen skrivit om här) har nått otäcka proportioner. Spelsajten Kotaku bekräftade igår att Game developers choice awards i San Francisco mottog ett bombhot i samband med att Sarkeesian skulle närvara den 19 mars för att ta emot ett pris (vilket hon gör i videon ovan). Hotet kom i form av ett anonymt mejl, och beskrev att en bomb skulle detoneras om inte priset till Sarkeesian drogs tillbaka. Vidare skrev personen bakom hotet att bomben förmodades döda ett dussin personer, att det inte var ett skämt, utan en varning.

Vid tillfället gjordes inte hotet publikt. Ärendet hanterades internt av GDC som tillkallade polis och extra säkerhet. Polisen hittade inget då, och vill inte kommentera vad som har hänt med utredningen sedan dess. Detta avslöjande kommer bara veckor efter att Sarkeesian varit tvungen att lämna sitt hem på grund av allvarliga dödshot. Som Spelbloggen skrivit tidigare pågår det just nu en häxjakt (som fortfarande inte lagt sig) mot bland andra Zoe Quinn, Sarkeesian och andra som uttryckt sig kritiskt mot sexismen som existerar. Den som kritiserar den djupt störande kultur som låter sådana här saker ske blir själv föremål för hot och trakasserier (Michael Gill på Nöjesguiden beskriver mycket väl den bedrövliga situationen). Vad som sker i spelvärlden just nu är en skrämmande uppvisning i kvinnofientlighet. Denna förskräckliga, odemokratiska terror måste få sitt slut.