Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Det var bara en tidsfråga innan Oculus rift skulle börja användas för att realisera sexuella fantasier. Men att göra ett spel som går ut på att klämma på en kvinnlig karaktärs bröst – som direkt ogillar det – är väldigt obehagligt. En internetanvändare har nämligen skapat en bröstklämmarsimulator med Oculus rift.

En verklig byst, gjort av skum från musmattor, är det taktila föremålet för klämmandet, och genom Oculus-headsetet ser man den animerade kvinnans reaktion. Som är ogillande och motvillig. Med tanke på den den kvinnofientliga kultur som existerar bland många spelare är det här otroligt unket och problematiskt. Som The Mary Sue skriver: det trivialiserar sexuella trakasserier och fortsätter att cementera att nej betyder ja.

Jag hoppas att den här kreationen inte föder fler och stilla kommer att försvinna. Men med tanke på hur spelkulturen ser ut – inte minst just nu efter attackerna mot Zoe Quinn, Anita Sarkeesian och andra som kritiserar den ingrodda sexismen i spelvärlden – är jag rädd att det här bara är början.