Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

“Ninja pizza girl” är ett familjeutvecklat plattformsspel om mobbing, inspirerat av såväl “Sonic the hedgehog”, “Mirror’s edge” och tonårstjejers upplevelser av high school. Det är det gifta paret Jason och Nicole Stark som främst står bakom spelet, som just nu har en insamling på Kickstarter. Men även deras 17-åriga dotter har bidragit med karaktärsdesign och illustration. “Ninja pizza girl” kom till genom parets döttrars upplevelser av mobbing i skolan, vilket man tydligt kan se både i spelets tematiska och spelmekaniska aspekter.

Det handlar om Gemma, en ninja och ett pizzabud, som levererar pizzor åt sin pappas firma. Men alla andra ninja-pizzabud jobbar åt stora multinationella företag och tycker att Gemma är en tönt som arbetar åt sin pappa.

Här springer man med bud, elegant plattformshoppande i 2d och “Sonic” liksom “Mirror’s edge”-inspirationen är inte svår att se. Istället för slagsmål stöter man på patrull om man hoppar fel, men värst går det när Gemmas misstag görs framför de andra ninjorna (som i själva verket är andra tonåringar). De förnedrar henne genom att lägga upp hennes missar på internet, och ju mer de mobbar henne desto mörkare sluter sig världen. Men när man tajmar hopp rätt får Gemma flow och världen sprakar av färger.

“Ninja pizza girl” gör något väldigt intressant genom att plocka bort det slentrianmässiga våld som annars är vanligt i genren, och samtidigt lyfta fram mobbing som den verkliga ondskan. “Ninja pizza girl” har redan nått sitt mål, trots att det är några timmar kvar på insamlingen. Når spelet 40 000 dollar har utvecklarna lovat att göra spelet tillgängligt till personer med funktionsnedsättningar. Mångfald och inkludering är ledord för familjen Stark, och jag hoppas att de också lyckas göra spelet tillgängligt för så många som möjligt – i synnerhet med tanke på ämnet. “Ninja pizza girl” släpps i mars 2015 till Windows, Mac, Linux, och Wii U.