Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

YouTube Preview Image

“Rooks keep” är ett onlineslagsmålsspel i fantasyinramning, som går ut på att besegra sina motståndare på karaktäristiskt blodiga sätt. Inget unikt med det förstås, det finns mängder av spel i samma genre och med likadana kännetecken. Men “Rooks keep” har ett lika delar säreget som underhållande spelläge: combat chess. Är man ett ”Harry Potter”-fan kommer man definitivt associera detta mer våldsamma sorts schack med trollkarlsversionen “wizard’s chess”, och den jämförelsen är inte helt dum. Detta schackspelläge påminner också om gamla Commodore 64-spelet “Archon”.

Till skillnad från vanlig schack kan den pjäs som blir attackerad även försvara sig – vilket innebär en chans att besegra den anfallande pjäsen. Ju starkare pjäsen är (det följer vanlig schackpraxis – bönderna är svagast och damen starkast) desto större chans har den att vinna. Den här någon förändrade spelmekaniken öppnar upp andra sorters strategier för schackspeladet. En enda kraftfull pjäs skulle kunna slakta halva brädet – men vågar man riskera att lägga allt sitt krut på en pjäs? Kungen kan också försvara sig, men om han förlorar fajten förlorar man också matchen.

Indiegames har gjort en Let’s play på det här spelläget (se videon ovan), och resultatet är väldigt underhållande. “Rooks keep” finns ute på Steam som Early access till PC och Mac.