Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

a song for viggo
Det mest hjärtskärande spelet under utveckling just nu är ”A song for Viggo”. Den svenske spelutvecklaren Simon Karlsson står bakom det här peka-klicka-spelet, som behandlar riktigt tunga teman. Det handlar om ett par som av en olyckshändelse råkar döda sitt ena barn, Viggo. Spelet utspelar sig efteråt, under sorgearbetet, när familjen försöker att fortsätta med vardagslivet trots den tragedi som drabbat dem.
”A song for Viggo” ligger just uppe på Kickstarter, och Simon Karlsson säger i sin introduktionsvideo att spelet handlar ”om tabubelagda ämnen som sorg, depression och ocd.” Även om denna typ av historia existerar i både litteratur och film, är allvarliga berättelser om sorg nästan helt frånvarande i spelvärlden. Men Simon Karlsson vågar ta dessa ämnen på allvar. Jag skriver ”vågar” eftersom spel som går emot normen – det vill säga, ett spel ska vara en rolig och underhållande verklighetsflykt – tenderar att avfärdas som ”dåliga”.

”A song for Viggo” ser långt ifrån dåligt ut, tvärtom har spelet en ljus och säregen visuell stil skapat av – papper! Alla spelets kulisser och föremål har modellerats, fotograferats och sedan animerats. Videon nedan visar hur ett bostadsområde förverkligas i pappersform. Det ser väldigt imponerande ut.

YouTube Preview Image

”A song for Viggo” kommer att släppas som fem kapitel till PC och förhoppningsvis även till iOS och Android. Här är hela Kickstarter-videon.