Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

weed-firm2
Det stormar kring Apple. På kort tid har företaget stängt av två spel med känsligt innehåll, från sin mobilbutik App store: “Weed firm”, om marijuana-handel, och “Happy playtime”, om kvinnlig onani.

Utvecklarna av “Weed firm”, Manitoba games, skriver på sin hemsida att det var Apples beslut att ta bort deras spel från App store. Eftersom det går ut på att odla och sälja cannabis (det beskrivs som ett “Grand theft auto” för marijunafrälsta), är det någorlunda förståeligt att Apple valt att ta bort spelet. Det underliga är att det finns många spel med samma tema på App store, men som inte råkat ut för Apples censur. “Weed firm” sålde dock väldigt bra, vilket kan ha med saken att göra. Manitoba games tror åtminstone det.

Även Google play – den andra stora mobilspelsbutiken – har tagit bort “Weed firm”, men Manitoba games anser att det inte hade något att göra med spelets innehåll, utan med deras utgivare. När de hittat en ny förläggare hävdar de att Google kommer att göra “Weed firm” tillgängligt igen.

happy playtime“Happy playtime”, å andra sidan, stoppas innan det ens hunnit släppas på App store. I spelet, utvecklat av speldesignern Tina Gong, spelar man en vagina vid namn Happy, som ska lära kvinnor att onanera. Apple har sagt nej och menar att innehållet är pornografiskt. Gong beskriver på sin hemsida att “Happy playtime” är ett utbildande spel, med syftet att bryta ned stigmat kringkvinnlig onani. Det kommer en version till webben, men hon hoppas även kunna släppa det via Google play.

Både “Weed firm” och “Happy playtime” visar upp två olika sidor och problem som finns när det enbart finns två stora kanaler/plattformar att distribuera sina spel på. App store och Google play är inte öppna forum, de har rätt att bestämma vilka spel som ska släppas där eller inte. Men de dominerar – i synnerhet App store – marknaden. Det är dessa två kanaler de flesta använder för att ladda ned sina mobilspel från. Det är deras spelregler som gäller, och för att kunna sälja sitt spel måste man följa dem. Och dessa regler tycks vara väldigt godtyckliga. “Weed firm” togs bort, men inte många andra liknande spel, eftersom det klassades som “excessively objectionable” (“överdrivet förkastligt”). Det specificerar inget innehåll, utan det är upp till Apple att avgöra huruvida något är “för förkastligt”.

Med “Happy playtime” är det desto tråkigare, eftersom intentionen med spelet var god: att ta bort stigmat kring kvinnlig onani. Effekten av att spelet inte kommer att säljas via App store blir tvärtom ett förstärkande av tabut. 

Innebär det här att vi kommer att se fler likriktade spel? Det finns en stor risk för det. Det finns också en stor chans att spelutvecklarna inte kommer att finna sig i att stora företag dikterar vilket innehåll deras spel ska ha, och istället hittar andra sätt att distribuera sina spel på.