Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Pusselplattformsspelet ”Never alone” är något väldigt speciellt. Det är det första spelet som skapat av och om den inhemska befolkningen i Alaska, inuitfolket Iñupiaq. Spelstudion Upper one games förde samman rutinerade spelskapare med äldre och historieberättare från Iñupiaq-folket. Tillsammans har de utforskat kulturen och berättelser som förts vidare under tusentals år.

”Never alone” handlar om hur flickan Nuna och hennes vita räv, ger sig ut på äventyr i ett vintervitt landskap. De utforskar tundran, löser pussel (man kan spela två och samarbeta) och nystar i legender från Iñupiaq-kulturen. De träffar även på många mytologiska figurer från kulturen, bland andra ”Blizzard Man” och ”Rolling Heads”.

Det här låter otroligt spännande, och trailern ovan gör mig ännu mer intresserad. Eftersom Never alone”, eller ”Kisima Ingitchuna” som det heter på folkspråk, är utvecklat med hjälp av muntliga berättare från Iñupiaqfolket, får jag inte känslan av detta inte som exploatering. Snarare kan det här bli en unik inblick i en väldigt gammal kultur. ”Never alone” släpps i höst till PC och konsol (vilken eller vilka är ännu oklart).