Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Adventure_Easteregg

Warren Robinett var frustrerad. På omslaget till hans spel ”Adventure” från 1979 stod det Atari, inte Warren Robinett. Då Ataris företagspolicy förbjud programmerare och speldesigners från att ta äran för företagets produkter bestämde sig Warren för att ta koden i egna händer. Han började koda ett dolt rum som spelaren bara kunde nå om hen hittade ”the gray dot”. När spelaren nådde dit så skulle det uppdagas vem som verkligen låg bakom spelet. För mitt i rummet var sanningen utmejslad ur grova pixlar: ”Created by Warren Robinett.”

Hemligheten upptäcktes kort efter spelets lansering och Robinett blev inte bara mannen som skapade ”Adventure”, utan även mannen som uppfann det första interaktiva påskägget.

Några år senare sliter programmeraren Landon M. Dyer med Atari-konverteringen av Nintendos ”Donkey Kong”. Liksom i fallet med ”Adventure” så var det företaget och inte utföraren som skulle få all credd för spelet. Men liksom Robinett hade Dyer också ett påskägg i rockärmen. Han kodade in sina initialer, LMD, i titelskärmen. För att Atari inte skulle upptäcka Dyers signatur så behövde spelaren uppfylla vissa krav innan signaturen skulle lysa längst ned på titelskärmen. Problemet var att kriterierna var alldeles för komplicerade. Så komplicerade att till och med Dyer själv inte lyckades kom ihåg dem. Jakten efter Dyers påskägg skulle spänna sig över decennier. Kanske främst för att ingen visste att det fanns ett påskägg att leta efter.

Till skillnad från Robinetts påskägg som upptäcktes strax efter spelet hade lanserat lyckades ingen hitta Dyers förrän 2009. 26 år efter spelets lansering. Warren Robinett skapade spelvärldens kanske första påskägg. Men aldrig förr har ett påskäggsmysterie pågått så länge som den om Landon M. Dyers försvunna initialer. Det är spelvärldens i särklass mest långvariga äggjakt.