Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Gillade du “Hotline Miami”? Gillade du tv-serien “Oz”? Då är Kickstarterprojektet “Prisonscape” skräddarsytt för dig. Det är ett rollspel i 16-bitarsgrafik som utspelar sig i rå fängelsemiljö. Och med rå menar utvecklarna Lunar enigma hårdkokt, hänsynslöst och blodigt, mycket i stil med tv-serierna “Oz” och “The wire” som de också influerats av.

I “Prisonscape” spelar man en fånge som hamnar i fängelse, där man tager vad man haver: man samlar ihop till synes värdelösa föremål, och snickrar ihop dem till fiffiga vapen. Man interagerar med de andra fångarna, skaffar sig vänner, fiender, eller kanske byter sina nysnickrade vapen mot andra föremål.

I sann rollspelsanda förbättrar man också successivt spelarkaraktärens förmågor. De är anpassade till fängelselivet, och rör sig exempelvis om fysisk styrka, skicklighet i manipulation eller förmågan att skapa stadiga hantverk. Målet är att bryta sig ut ur fängelset, och enligt utvecklarna är vägen dit kantad av val man får göra som påverkar historien.

Spelet har varit under utveckling sedan november 2012, och en omfattande del av arbetet säger Lunar enigma redan vara klart och beräknar att släppa “Prisonscape” till december i år.

Å ena sidan ser rollspelssystemet spännande ut, med påhittiga snickerier och annorlunda förmågor. Å andra sidan ser det lika brutalt ut som “Hotline Miami” – och det spelet kändes också väldigt obehagligt att spela. Är “Prisonscape” våldsamt för sakens skull, eller finns det en poäng bakom chockvärdet? Vi får se – om det släpps i december kommer jag att avgöra det själv. Kolla in hela Kickstarter-trailern så får ni se vad jag menar.