Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

dataspelsgalan2014
Förra året uteblev Dataspelsgalan, den svenska spelbranschens prisceremoni, men i år var den tillbaka i litet mindre format. Vinnare av Årets spel respektive Folkets val blev inte helt oväntat ”The last of us”. Mer överraskande var det att ”Tomb raider” knep åt sig titeln som Årets actionäventyr, trots att även ”The last of us” var nominerat i samma kategori. Men mycket välförtjänt förstås, rebooten av ”Tomb raider” var en av 2013:s allra mäktigaste spelupplevelser.

Men mest relevant och roligt var det att se svenska utvecklare ta plats på scen. Paradox interactives VD Fredrik Wester fick ta emot Årets jurypris å Paradox vägnar och en del av teamet bakom ”Brothers: A tale of two sons”, däribland Josef Fares, fick ta emot priset för Årets svenska spel. Även hyllade Simogo – som hade två spel nominerade i appkategorin – belönades med priset Årets spelapp till ”Year walk”. Det var synd att de två utvecklarna bakom Simogo inte var på plats för att ta emot priset – fler kreatörer behöver synas för att ge Dataspelsgalan tyngd. Alla vinnare listas här. Själva galan kommer jag ägna en längre text åt inom kort.